14 Maja 2026, 18:20:03 czas Polski

Autor Wątek: Huśtawka ogrodowa- przygotowanie do wykonania  (Przeczytany 12103 razy)

Offline Sebastian.P

Odp: Huśtawka ogrodowa- przygotowanie do wykonania
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Czerwca 2017, 00:05:43 czas Polski »
Na zdjęciach efekt docinania jednej strony desek do krawędzi podpory, oraz kolejne złożenie huśtawki na sucho. Do zrobienia pozostało zaokrąglenie krawędzi oraz ostatnie szlifowanie, ale to już we wtorek.
Potem ławeczka trafi na działkę, gdzie zostanie zmontowana i pomalowana.

Czekam już na to, wypadałoby ogarnąć piwnicę, bo mi kurz zaczyna ścianki działowe budować 8)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #61 dnia: 17 Czerwca 2017, 11:59:01 czas Polski »
No i czas na kolejny update.

Ławeczka jak i konstrukcja pokryte już jedną warstwą drewnochronu. Będzie jeszcze druga ale już brakło czasu.

Jeżeli chodzi o mocowanie huśtawki do podłoża to wykorzystałem dwie kotwy wbijane po przekątnej, uważam że powinno to z dużym zapasem utrzymać huśtawkę.

Ogólnie co do efektu, z ławeczki jestem bardzo zadowolony jak na pierwszy taki projekt, co do konstrukcji to tak jak już pisałem popełniłem sporo błędów, no ale trzeba je popełniać, żeby się rozwijać.

W załączniku kilka zdjęć. Pozostało jeszcze raz przemalować całość, skrócić łańcuchy i przykręcić kotwy do nóg.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #62 dnia: 17 Czerwca 2017, 12:38:36 czas Polski »
Połączenia w miejscach widocznych zabezpieczone są kołkami, a tam gdzie nie widać są również śruby.
Jeżeli chodzi o wkrętarkę Sparky, to jest już druga, którą posiadam. W pierwszej po 2,5 roku katowania pojawiły się luzy i trzaski, na gwarancji wymienili mi na nowszy model, niestety akumulatory zostały stare. Sprawuje się dobrze, jednak ponad 3 letnie akumulatory już ledwo zipią, przez co nie jest w stanie za długo pracować, i nie ma już takiej mocy jak na początku. Jeżeli jednak o samą wkrętarkę chodzi, to jak za te pieniądze nie mam zastrzeżeń. Jak akumulatory całkiem padną, postaram się ją przerobić na przewodową o ile będzie taka możliwość, i myślę że jeszcze długo posłuży.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Czerwca 2017, 00:37:07 czas Polski »
Ładniutkie! Na jakiej wysokości masz poziomą belkę?

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #64 dnia: 19 Czerwca 2017, 21:15:35 czas Polski »
mefjjuu- belka na wysokości 2m.
cymbajszpil: dzięki za podpowiedź, jak całkiem zdechną będę myślał co dalej z nimi:)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Czerwca 2017, 00:09:33 czas Polski »
mefjjuu- belka na wysokości 2m.

Nie za nisko?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #66 dnia: 20 Czerwca 2017, 05:36:36 czas Polski »
Nie.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Czerwca 2017, 06:47:01 czas Polski »
Nie.

U siebie chciałem dać na 3 m, żeby wykorzystać tę poprzeczkę do zawieszenie liny wspinaczkowej. Co Wy na to?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #68 dnia: 20 Czerwca 2017, 07:04:48 czas Polski »
A huśtawkę sam będziesz robił ?
Te gotowe będą mialy za krótkie linki.
Ja dorobiłem swoim  troszkę inaczej - belkę w ścianie szczytowej z linką i na ścianie klocki do wspinaczki.
Dorobiłem też balkon.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Czerwca 2017, 07:30:31 czas Polski »
Pokazałbyś to?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #70 dnia: 20 Czerwca 2017, 10:03:32 czas Polski »
Jasne ale dopiero jutro, jak do domu wrócę. Pewnie przed wieczorem.

Offline Henry

« Odpowiedź #71 dnia: 20 Czerwca 2017, 10:15:20 czas Polski »
Nie za nisko?

Jasne że za nisko. Fizyki nie oszukasz - im wyżej zamocujesz tym przyjemniejsze bujanie.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 20 Czerwca 2017, 12:23:16 czas Polski »
Jasne ale dopiero jutro, jak do domu wrócę. Pewnie przed wieczorem.
Super, czekam zatem, bo sam jestem na etapie projektowania i takie niuanse są kluczowe.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Czerwca 2017, 13:18:21 czas Polski »
@SumbulAga84, trzeci post, od stycznia się nie przedstawiłeś, w dwóch postach reklamujesz jakąś firmę na "e", zrobisz coś z tym?  Odwiedź dział "przedstaw się", ok?

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #74 dnia: 20 Czerwca 2017, 17:42:00 czas Polski »
Co do wysokości według mnie jest wystarczająca. W moim wypadku dochodzi do tego ściąganie ławki za każdym przyjazdem na działkę, lokalizacja sprawia, że okoliczni metalurdzy mogliby się zainteresować dość grubym łańcuchem, więc dla pewności wolę ją ściągać. U mnie więc ściąganie ławki przy belce na wysokości 3 m byłoby mordęgą.
Co do samego bujania, karabińczyk do którego mocuje się łańcuch zamocowany jest do haka na takim łożysku, i naprawdę sprawnie się całość buja, nie wiem czy to standard w tego typu mocowaniach, ja dopiero miałem styczność z pierwszym wieszaniem huśtawki.