Witam,
w tym wątku chciałbym poprosić Szanownych forumowiczów o porady dotyczące projektu huśtawki ogrodowej, do której wykonania planuję zabrać się w przyszłym roku.
Całość realizacji także planuję relacjonować, dlatego też wrzuciłem temat do tego wątku, jeżeli to nieodpowiedni dział to proszę o przeniesienie.
Całość chcę sobie zaprojektować w sketchupie, żeby potem wszystkie wcięcia sobie wydrukować i łatwo przenieść na materiał.
Pierwszy problem jaki mi się tutaj nasuwa to ułożenie belki górnej w stosunku do bocznych.
Wymyśliłem sobie 2 rozwiązania.
https://drive.google.com/file/d/0B1Tc8RWArJ67ZlNYbmNzNUZsdTQ/viewPierwszy sposób wydaje mi się stabilniejszy, ale proszę kolegów o potwierdzenie.
Następna wątpliwa kwestia to rozpiętość belek bocznych, przy obecnym ułożeniu wyszło, że rozpiętość belek to 169cm, czy to wystarczająca aby huśtawka stabilnie stała?
Ostatnia kwestia na dziś to wysokość na jakiej ma wisieć belka. W obecnej wersji to 205cm dla 1 sposobu i ewentualnie 201 dla drugiego. Jest to dobra wysokość, czy musi być wyżej/niżej?
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc:)