Jestem Olek.
Z drewnem łączy mnie miłość platoniczna. Ja je ten tego, a ono mnie tak sobie hehe, chociaż w końcu osiągamy jakiś konsensus… Nikt w rodzinie nie był stolarzem, także najprostszych rzeczy musiałem uczyć się sam lub podpatrując osoby prowadzące kanały o tej tematyce. Jednak jak już coś sobie założę, to prędzej czy później to w końcu zrobię. Drewno, to moje hobby, chociaż czasem uda mi się coś sprzedać, ale to raczej na zasadzie utrzymywania hobby (narzędzia, opłaty za prąd, itp.) Oczywiście jestem totalnym amatorem. Na co dzień prowadzę firmę usługową.
Zgromadziłem przez ostatni rok trochę narzędzi:
- mini warsztat (18mkw)
- staruszka strugarko-grubościowka Elektra Beckum HC260 [+ wiertarka pozioma ori] (1979) może i stara, ale daje radę
- pilarka stołowa Einhell (narzekam na blaszany blat, ale kiedyś sobie sprawię coś solidniejszego, albą tej przerobię blat, bo poza tym jest ok)
- strug ręczny elektryczny JCB (1050W) lubię go + 2 zasilane mięśniami
- niewielka piła taśmowa
- Pilarka elektryczna ręczna (jakaś z lat 90, ale nie do zajechania)
- Wiertarka klasyczna
- Wkrętarka x2
- Wiertarka kolumnowa
- szlifierka mimośrodowa
- szlifierka SAM
- Wyrzynarka
- Frezarka górnowrzecionowa (ale chcę ją przerobić na dolnowrzecionową, a górnowrzecionową kupić jednoręczną)
- Strugnica stolarska z końcówki XIXw. (stara, ale solidna z drewnianymi śrubami)
- szlifierka kątowa 125, 180 i 230mm
- przecinarka do profili
- wypalarka
W planach mam zrobienie parę SAM’ów, między innymi:
- 3D Router
- prasa do blatów
- wypalarka laserowa CNC
Na forum przybyłem aby zwiększyć poziom mojej mizernej wiedzy oraz ukraść, po czym ulepszyć parę pomysłów. W przyszłości zamierzam wymienić wszystkie meble ze Szwecji na …swoje Pozdrawiam