30 Kwietnia 2026, 04:12:39 czas Polski

Autor Wątek: Gazowa płyta ceramiczna.  (Przeczytany 11457 razy)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Października 2016, 06:04:30 czas Polski »
Ja również całe życie gotowałem na kuchence gazowej i moje pierwsze reakcje po zmianie na płytę elektryczną były takie że uszy więdły, ale na chwilę obecną nie wyobrażam sobie powrotu do gazu (chyba że solgaz ale do tego rozwiązania mam małe zastrzeżenia).
Nie znam przypadku wśród znajomych którzy po zmianie na płytę byliby rozczarowani.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #46 dnia: 29 Października 2016, 10:51:58 czas Polski »
Na płycie stejka nie usmażysz tak jak na gazie bezpośrednio. Do stejka trzeba dać ognia  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Października 2016, 11:16:17 czas Polski »
Jest stejk jest pompa ;)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Października 2016, 12:53:50 czas Polski »
Nie znam przypadku wśród znajomych którzy po zmianie na płytę byliby rozczarowani.
Ciężko mnie zaliczyć do znajomych ale ja byłem niesamowicie rozczarowany przy zamianie gazu na płytę grzewczą ceramiczną, bo: bardzo wolno reaguje na zmiany mocy, przy wykipieniu jest masakra, ani tego wytrzeć ani dalej gotować, duże rachunki bo straty też duże no i mięsko nie smakuje tak dobrze.
Za to po zmianie ceramicznej na indukcję wszystko wróciło do normy, czyli działa tak jak powinno :)

Offline Nero

« Odpowiedź #49 dnia: 29 Października 2016, 13:09:32 czas Polski »

Takie płyty to żadna nowosc, wielu producentów oferuje płyty gazowe od lat wykonane w tejże technologii.
Nie dostrzegam plusów. Płyta jest gorąca bardzo długo po zakończeniu gotowania, co jest srednio bezpieczne; indukcja jest zimna w dotyku.
Kwestia łatwosci utrzymania czystosci w stosunku do tradycyjnych płyt gazowych jest dyskusyjna - rysuje się, a jak cos wykipi, to mamy to na podłodze...
Widziałem jak takie płyty pękają.
Co do spalin - zawsze są przy gazie ale umówmy się: okap robi swoje.

Jeżeli chodzi o mnie, to jestem zwolennikiem tradycyjnych gazowych palników i żeliwnych rusztów - szybko się gotuje i tanio to wychodzi, szczególnie przy butli. Ale jak kto lubi..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Października 2016, 13:55:16 czas Polski »
Nero.
Podaj jacy producenci produkują w.tej technologii.
Z.tego co wiem to jest  to Polski wynalazek i.do tego opatentowany.
Zapoznaj sie.z.calym wątkiem, a w szczegolnosci filmami testowymi.

Offline Robi

« Odpowiedź #51 dnia: 29 Października 2016, 23:34:44 czas Polski »
Jestem ciekaw jak z tymi wylotami spalin - czy bardzo "wali" gorącem i co masz jako backsplash?

W całej tej dyskusji na razie znalazłem jedno pytanie. Wiadomo to pierwszy dzień, więc z moja wiedzą szału nie ma, ale póki co:
backsplash tradycyjny kafle,
sprawdzałem poziom gorących spalin ulatujących przez kratki. Zaczyna parzyć około 12 cm nad kratką i bliżej. Wyżej już nie. Jest to powiedzmy wylot kominowy, czyli parzy bezpośrednio nad kratkami. Jak odsuniesz rękę delikatnie w bok to już nie.
Ale jeszcze jutro zrobię kilka testów, będzie rosół się gotował więc będzie czas na testy.
Słychać iskrownik, dość cicho, ale słychać.
Płyta ma sterowanie elektroniczne które, można podzielić na dwa tryby z kropką i bez (informacja na panelu)
Najpierw po załączeniu grzania np. na 5 w skali do 9. Załącza się z kropką czyli na pełnej mocy przypisanej do piątki. A po wyznaczonym czasie (dla 5 około 3min 20s) przechodzi automatycznie do trybu bez kropki czyli pracuje w trybie podtrzymania mocy/temperatury jaka jest przewidziana dla piątki. Dlatego słychać iskrownik ponieważ np. dalej dla 5-tki jest to praca 33s palnika, a reszta to oczekiwanie.
Oczywiście są procedury które pozwalają na pracę tylko z kropką albo też tylko bez kropki.
Myślę że to tylko kwestia wprawy, aby wyczuć palniki i będzie tak jak koledzy mówią z gazówką. Ja też całe zycie na gazówce i to już w głowie siedzi jaki ogień jest do czegoś potrzebny.

W instrukcji jest ostrzeżenie o niezostawianiu zapalonych pustych palników na dłużej, może doprowadzić do uszkodzenia płyty. Ale z drugiej strony z każdego trybu płyta wyłączy się sama po określonym czasie.

Z minusów jakie zauważyłem:
- panel jest bardzo czuły, jak ręce to zawsze ok, ale jak wilgotna szmatka to wariuje i potrafi błąd E wyświetlić. Wtedy trzeba do sucha panel przetrzeć, bo piszczy i nie chce pracować.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 29 Października 2016, 23:41:42 czas Polski »
OK Robi. Dzięki bardzo :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Października 2016, 23:42:28 czas Polski »
Z minusów jakie zauważyłem:- panel jest bardzo czuły, jak ręce to zawsze ok, ale jak wilgotna szmatka to wariuje i potrafi błąd E wyświetlić. Wtedy trzeba do sucha panel przetrzeć, bo piszczy i nie chce pracować.

Mam indukcję elektroluxa i jest to samo . Podobno ta bolączka dotyczy wszystkich płyt z elektronika sensorową .

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Października 2016, 23:54:25 czas Polski »
To jest zabezpieczenie aby kuchnia sie włączyła w przypadku gdyby coś wykipialo.
Tak ma być .

Offline Robi

« Odpowiedź #55 dnia: 30 Października 2016, 22:13:16 czas Polski »
Po testach z rosołem mogę powiedzieć że:
- potwierdzam 12 cm nad kratką jest gorąco
- potwierdzam że tuż obok kratki 1 cm ręka w pionie położona na blacie i nic nie czuć - temp. pokojowa
Wszyscy wiemy ile gotuje się porządny rosół na prędze wołowej itd. - po tym czasie dotykałem płytek ceramicznych i były przyjemnie ciepłe coś jak kaloryfer. Stawiam że to było 40-45C maks.
Najcieplejsze płytki były umieszczone 5 cm nad blatem aż do 25 cm nad blatem.
Te które były od 0 do 5 cm nad blatem były tylko ciepławe.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Stycznia 2017, 09:24:06 czas Polski »

Offline L4

« Odpowiedź #57 dnia: 13 Stycznia 2017, 14:30:32 czas Polski »
Łojezu, ktoś ma za dużo wolnego czasu chyba...

Offline Robi

« Odpowiedź #58 dnia: 13 Stycznia 2017, 21:55:01 czas Polski »
Ta czytałem to pierwsze 2 dni, ale odpuściłem sobie. Trochę racji mają, ale jak to w życiu prawda gdzieś po środku.
A w sumie się przymierzałem napisać taką treściwą recenzję o płycie po prawie 4 miesiącach użytkowania. Ale zapewne by wyszło że też dostałem jakiś śmieć od nich za napisanie. Więc poczekam jeszcze i w wolnej chwili zdam relacje.

Offline Agata27

« Odpowiedź #59 dnia: 18 Sierpnia 2017, 10:11:33 czas Polski »
Witam, jestem w trakcie remontu kuchni i zastanawiam się nad płytą ceramiczną, a nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj. Zainteresowała mnie oferta na płytę gazową Solgaz GPC 3 + 1. Korzysta może ktoś z tej płyty? Możecie polecić coś innego?
Czy oferowana kuchenka: https://www.gazpodszklem.pl/product-pol-2699-Plyta-gazowa-Solgaz-GPC-3-1.html jest korzystną ofertą?