25 Czerwca 2026, 06:59:04 czas Polski

Autor Wątek: pytanie o projekt  (Przeczytany 2194 razy)

Offline suchy_5

pytanie o projekt
« dnia: 22 Sierpnia 2016, 09:52:50 czas Polski »
Witam serdecznie chciałbym poprawić swój post na temat projektu szafy który sobie zaprojektowałem jak widać na fotce jest nie duża prosił bym o pomoc w budowie tej szafy . Do domu już sobie robiłem różne rzeczy z tego materiału np kuchnie szafki ale szafy suwanej jeszcze nie robiłem i tutaj mam do tego kilka pytań oto pierwsze dotyczące rozkroju drzwi w prowadnicach sevroola http:// http://center-mebel.pl/userfiles/instrukcje/INSTRUKCJA_ALFA_v1_2008.pdf i teraz nurtuje mnie czy dobrze wymiaruję u mnie wynosi h-2454 mm i  D-1989mm. Według mnie H wynosi  2454 - 38 = 2416 , d =D+Z:N (1989+36:2 = 1012,5 ) a dp= d -22 # 18 (1012,5 - 22= 990,5) do tego czy blenda która widać na torze górnym i dolnym wystarczy na 100 mm.Drugie pytanie też dotyczące drzwi zdjęcie które jest w załączniku czy samemu dociąć elementy skośne ponieważ chcę kupić zagłębiarkę Bosch GKT55 GCE czy może jednak zlecić to firmie która sama zrobi cięcie krzywo liniowe ?, jeszcze czego nie jestem pewien wykonując elementy skośne w których przyjdzie łącznik H18-Decor czym go dociąć również zagłębiarką boję się czy nie pokaleczę łącznika proszę o pomoc i wyrozumiałość
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2016, 09:55:36 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

Offline suchy_5

Odp: pytanie o projekt
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:09:15 czas Polski »
mam nadzieję że uzyskam pomoc , chyba dobrze wstawiłem ten post w odpowiednim dziale :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:33:54 czas Polski »
Dobrze liczysz. Zakladam oczywiscie, ze wymiary ktore podales to wymiary swiatla otworu a nie od podlogi do sufitu.
Listwy wystarcza nawet 80tki ale ja zawsze robie 90 zeby troche przerwy zostawic miedzy skrzydlami a polkami.
A odnosnie tego czy kupic zaglebiarke to chyba Ci nie odpowiemy. Jesli chcesz cos wiecej robic to oczywiscie zaglebiarka bardzo sie przyda ale jesli jednorazowo to kupe kasy musisz wydac. No chyba, ze w totka strzeliles i Ci nie zalezy ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline kojot

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:51:53 czas Polski »
http://www.sevroll.com/pl-PL/compositor/o-programie
Program żeby ręcznie nie trzeba było liczyć ;)
Jeżeli masz/będziesz miał zagłębiarkę to sam to zrób, musisz mieć ten sam kąt na formatce jak i "łączniku H". Łaczik H 10 dla płyty 10-ki, H18 lub H18 maxim dla płyty 18.
Ps. Oczywiście do zrobienia drzwi potrzebujesz młotka gumowego (który czasami się też przydaje jak coś spie...... tit) :)

Offline suchy_5

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2016, 12:01:06 czas Polski »
zgadza się że kąty muszą się zgadzać jednakowo, a co do zagłębiarki już uzyskałem pomoc w jej wyborze w innym dziale .Naturalne SpecPiotr że podałem światło przedstawiam fotkę w załączniku ale powiedzcie mi czym docinać dobrze ten łącznik również zagłębiarką ??

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2016, 13:03:04 czas Polski »
Mozesz dociac zaglebiarka jak nie szkoda Ci tarczy. Ja mam osobna do amelinium. Robie to tak, ze nabijam jakies odpady plyt na lacznik i dopiero wtedy przycinam. Nigdy "luzem" bo na bank Ci wystrzeli jak nie za 1 to za 2 razem.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpnia 2016, 22:58:40 czas Polski »
ale do cięcie aluminium może kupić coś słabszego a nie np tarcze festolla czy boscha , chodzi tu tylko ocięcie samych łączników czy prowadnic

Offline suchy_5

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2016, 11:39:02 czas Polski »
w tym projekcie nie wiem czy nie robię błędu zaprojektowałem 2 pary drzwi czy nie są za duże a maja 1012,5 czy może lepiej zrobić na 3 pary drzwi??