14 Maja 2026, 03:31:25 czas Polski

Autor Wątek: trafny wybór zagłębiarki  (Przeczytany 24233 razy)

Offline suchy_5

Odp: trafny wybór zagłębiarki
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpnia 2016, 08:54:44 czas Polski »
jednak nowy mafel kosztuje bosch jest tańszy ja firmy nie prowadzę wykonuję różne elementy ale myślę że chyba bosch by mi wystarczył chyba że się mylę. Czy do listwy boscha mogę podpiąć wyrzynarkę oczywiście dokupując akcesorium jest taka możliwość ??tutaj również kolega napisał że kupię festoola z systainerem co to za system ??
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2016, 09:04:17 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

Offline robi30

« Odpowiedź #16 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:03:20 czas Polski »
a jeżeli chodzi o tego boscha to w ogóle nie bierzecie pod uwagę , albo np bosch czy makita ??

wypowiem sie jako uzytkownik Boscha,sprzęt sprawuje się dobrze jak dla mnie na równi z Festool ,na obu zaglebiarkach miałem okazje pracować.
2 różnice  Festoola : klin i możliwość bliskiego ciecia przy ścianie ze względu na plaska obudowę.
w Boschu ta obudowa jest trochę wypukła i jak dobrze pamiętam ciecie  na szynie odległość od ściany 35mm.
przy zakupie miałem tez dylemat finansowy jak ty Bosch czy Makita, a ze posiadam inne narzędzia z serii niebieskiej i walizki l-boxx także kopiłem Boscha i jestem zadowolony.
-mocy nie brakuje
-bardzo dobry odciąg z odkurzaczem
-nie podcina gumy pod katem 45 stopni i guma przy wymianie jest wsuwana (nie naklejana)

tez czytałem dużo opinii na temat Makity  sam osobiscie nie pracowałem na niej ale gdzieś wyczytałem o problemach z elektronika ale to najprawdopodobniej był problem z początku produkcji,ogólnie na rynku wtórnym  jest dużo używek Makity z naszego rynku i Festoola z zachodu a Boscha nie spotkałem.

Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline suchy_5

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:07:43 czas Polski »
robi30 czy tarcze w boschu dają rady chodzi mi tu o te 48-zębne czy może jednak warto założyć od festoola??

Offline robi30

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:14:40 czas Polski »
ciąłem płytę laminowana bardzo dobra jakość ciecia,blat klejonka (gdzie powinna być tarcza 24-zeby) na dwa razy przejście zrobiłem  nie paliła. 
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline suchy_5

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:20:02 czas Polski »
a odpowiedz mi co to za system w festoolu "systainer" może moje pytania są banalne ale dopiero od niedawna pracuje w drewnie, tak przeglądają myślałem o takim czym co ty na to sam nie wiem co wybrać http://http://allegro.pl/zaglebiarka-bosch-professional-gkt-55-gce-extra-i6372643298.html

Offline robi30

« Odpowiedź #20 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:23:21 czas Polski »
 nie przepłacaj kup w mistamie jak od nich kupowałem 1685zl
http://mistama.com/zaglebiarka-gkt-55-gce-bosch-szyna-fsn-1600.html
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline suchy_5

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:27:49 czas Polski »
a powiedz mi czy warto mieć dwie szyny czy wystarczająca jest jedna z myślą np. o długim cokole??

Offline robi30

« Odpowiedź #22 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:30:53 czas Polski »
systainer to jest system walizek ,dziś wiekszy producent narzędzi ma swój własny system walizek które możesz razem łączyć do transportu itp
festool stainer
makita makpac  (kontamobilny z z fesstool)
bosch l-boxx     
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline suchy_5

« Odpowiedź #23 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:31:59 czas Polski »
tak właśnie mam w makicie

Offline robi30

« Odpowiedź #24 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:36:10 czas Polski »
nabierzesz w prawy i ta szyna ci wystarczy do dłuższych ciec,ja mam ta 1600 i 700 do wycinek zlewu
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline suchy_5

« Odpowiedź #25 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:40:42 czas Polski »
właśnie przeglądając ten sklep co mi podrzuciłeś adres patrzałem za jednym zamachem w jednej przesyłce  o prowadnicy kątowej ?? jak to widzisz z oka fachowca :) tak w sumie się zastanawiam ponieważ posiadam do metalu kątomierz elektroniczny  czy to jest sens, odrysował bym od niego i wtedy przyłożę listwę i pozostanie tylko cięcie
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2016, 09:47:02 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

Offline robi30

« Odpowiedź #26 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:49:32 czas Polski »
radze sobie bez kątomierza,bez ścisków do szyny, to są  tylko akcesoria
ja np.szynę trzymam w kartonie w której była zapakowana i w tym kartonie znalazło sie miejsce na długa poziomice i rurę od odkurzacza  :)

Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline suchy_5

« Odpowiedź #27 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:53:11 czas Polski »
oki robi30 dzięki za info muszę teraz wyskoczyć na miasto wiec zmykam pozdrawiam na pewno się odezwę :)

Offline RobRob

« Odpowiedź #28 dnia: 23 Sierpnia 2016, 16:36:34 czas Polski »

Offline luczak69

« Odpowiedź #29 dnia: 23 Sierpnia 2016, 21:06:07 czas Polski »
Suchy_5 do kątownika musiał byś mieć łącznik szyn a kątownik+łącznik to juz ok 500zł. Spokojnie poradzisz sobie bez niego. Do wyrzynarki mógł bys sobie dorobić sam przystawke tylko po co wyrzynarka do cięć prostoliniowych? Bosch pewnie by Ci wystarczył ale opcjia podcinania jest nie do zastąpienia i szkoda by jej było nie mieć.Ja wahałem sie około roku zanim kupiłem mafella, kupiłem używke i nie żałuje. Rozważ opcjie używki o której pisałem wcześniej i do której RobRob wkleił linka. Wygląda na zadbaną, poproś tylko sprzedawce żeby dosłał Ci zdjęcie od spodu i z otwartą pokrywą.