04 Maja 2026, 03:41:18 czas Polski

Autor Wątek: trafny wybór zagłębiarki  (Przeczytany 24176 razy)

Offline pajewski

Odp: trafny wybór zagłębiarki
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Października 2016, 18:07:10 czas Polski »
Właściwie nie przyglądałem się dokładnie , ale czy na pewno guma jest przyklejona, a nie jakoś wsunięta. Mówimy o szynie boscha FSN 1600.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Października 2016, 18:19:35 czas Polski »
A to nie wiem . Ja tak robię przy festoolu.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #77 dnia: 28 Października 2016, 21:18:05 czas Polski »
guma jest wymienna http://http://mistama.com/oslona-przeciwodpryskowa-fsn-ss-professional-bosch.html .Coolman wrzuć fotkę przystawki jak możesz.

Offline Coolman

« Odpowiedź #78 dnia: 28 Października 2016, 21:57:08 czas Polski »
Guma w boschu nie daje mozliwosci odklejenia i przesuniecia poniewaz jest osadzona w takim rowku i wchodzi tylko w jednej pozycji . Co do tej przystawki to tak jak mowilem będę dopiero ja wykonywal , poki co jest w glowie

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka

Offline Sebastian Germak

« Odpowiedź #79 dnia: 03 Listopada 2016, 22:16:03 czas Polski »
Posiadam tą zagłębiarkę już od ponad 4 lat,  od razu kupiłem odkurzacz GAS 15 i szynę fsn 800,  1600 miałem w zestawie razem z L boxx-em.  Wcześniej robiłem na starszym modelu festool-a TS 55.
Bosch jest przede wszystkim lżejszy,  nie mówiąc już o odkurzaczu...  😑

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #80 dnia: 05 Listopada 2016, 20:26:49 czas Polski »
Cytat: Sebastian Germak
...od razu kupiłem odkurzacz GAS 15...

Wprawdzie temat o zagłębiarkach, ale korzystając z okazji zapytam (ewentualnie proszę moda o przeniesienie do odpowiedniego działu).
Sebastian jesteś zadowolony z tego odkurzacza ? Jestem w trakcie poszukiwania czegoś niewielkiego rozmiarowo, a chodzą słuchy że ten Bosch coś słabo ciągnie :/.

Offline pajewski

« Odpowiedź #81 dnia: 05 Listopada 2016, 20:30:33 czas Polski »
Jak szukasz dobrego odkurzacza to pomyśl o starmixie. Używam od kilku lat u nie mam żadnych zastrzeżeń

kozio

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 05 Listopada 2016, 21:48:17 czas Polski »
Ja mogę polecić Makite vc2512 bo jest tani lekki dobrze ciagnie  i dmucha a do tego worki są za grosze...

Offline pajewski

« Odpowiedź #83 dnia: 05 Listopada 2016, 21:51:08 czas Polski »
Starmix wciąga bez worków

kozio

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Listopada 2016, 21:55:01 czas Polski »
Makita też.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Listopada 2016, 21:58:14 czas Polski »
A jak z długowiecznością filtra powietrza  przy nieużywaniu worków ? Poza tym worek i filtr powietrza to części zapobiegające przedostawaniu się syfu do silnika . Miałem kiedyś makite , którą też użytkowałem bez worków . Wytrzymała 5 lat  :(

kozio

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 05 Listopada 2016, 22:02:28 czas Polski »
worek i filtr powietrza to części zapobiegające przedostawaniu się syfu do silnika
Dokładnie, dlatego używam worka i filtra. Daje to również większe podciśnienie = siłę ssania.

Offline pajewski

« Odpowiedź #87 dnia: 05 Listopada 2016, 22:03:14 czas Polski »
Nieraz automatyczne otrzepywanie filtra nie wystarczy.  Wtedy ręcznie czyszczę filtry pędzelkiem i wystarczy na kolejne kilka tygodni pracy

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Listopada 2016, 22:08:18 czas Polski »
Mimo "pędzelkowania" myślę ,że warto używać worków. To nie odkurzacz do sprzątania mieszkania  ;)

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #89 dnia: 06 Listopada 2016, 16:40:19 czas Polski »
Cytat: pajewski
...pomyśl o starmixie. Używam od kilku lat u nie mam żadnych zastrzeżeń

Starmix byłby w sam raz, przyglądam się modelowi 1625, 1600W, sprzątanie sucho-mokro, otrząsacz filtra, nie straszne mu pyły gipsowe, gniazdo na elektronarzędzia 2400W, cóż chcieć więcej ?

W chwili obecnej dojeżdżam domowego Triathlona, odkurzacz dogorywa, silnik wyje jak startujący Boening, kiedy padnie to tylko kwestia czasu. Dlatego namyślam się nad czymś co :
- z jednej zaspokoi drobne potrzeby dłubacza amatora z podpiętym elektronarzędziem (bez zastananawiania się czy pył mu zaszkodzi).
- z drugiej strony nie może to być wielka kobyła, tak żeby żona mogła z nim również po mieszkaniu "zaszaleć ;)".

A więc dwa w jednym i domowy i lekko przemysłowy.
Starmix jest fajny, ale nie wiem czy na moje potrzeby, to nie jest przerost formy nad treścią.

Na razie rozważam coś z poniższej listy (może komuś przyda się zestawienie) i na razie Karcher WD3P + worek do pyłów klasy M przebija resztę.