Tak z perspektywy czasu użytkowania wspomnianego Boscha, doszedłem do następujących wniosków co do używania tarcz.
Producent w zestawie daje nam przyzwoitej jakości tarczę z serii :
- Top precision best of woods (czyli jak sama nazwa wskazuje - do drewna !)
w rozmiarze 165 x 20 x 1,8 x 1,3 o 48 zębach (do tanich nie należy).
Zaleca się przed pierwszym użyciem dociąć uszczelkę dociskającą w szynie, więc docinamy ją wspomnianą tarczą.
Teraz zmieniając tarczę na jakąkolwiek inną o grubości zęba powyżej 1,8mm ponownie przy cięciu materiału docinamy uszczelkę, powrót do oryginalnej tarczy (bo akurat zaistniała potrzeba przycięcia płyty meblowej) powoduje że odstęp pomiędzy tarczą a gumą jest już jednak dużo większy i uszczelka nie dociska krawędzi tak jak było pierwotnie przy pierwszym przycięciu.
Aby uniknąć tego docinania uszczelki, rozwiązaniem byłoby
a). zakupić kolejną tarczę producenta o rozmiarze 165 x 20 x 1,8 i mniejszej ilości zębów.
b). do cięć w innym materiale wymieniać z tarczą uszczelkę na odpowiednio przyciętą ( co wydaje się być chorym pomysłem)
Tutaj znowu producent oferuje nam wspomniane top precision bes of woods 165 x 20 x 1,8 x 1,3 o 20 i 34 zębach.
Jakoś niestety typowych tarcz Best of Laminated Panel, w rozmiarach 165 x 20 nie oferują do zagłębiarki, z kolei tarcze Boscha do aluminium mają rozmiar 165 x 20 x 2,6 x 1,6 i 52 zęby.
Więc weź Pan Panie teraz dobierz sobie odpowiednią tarczę

W podanym rozmiarze znalazłem jeszcze CMT 165 x 20 x 1,7 x 1,1 i 24 zębach (do cięć wzdłużnych i poprzecznych) IMO byłaby OK pomimo że szerokość zęba 1,7mm jest trochę mniejsza.
Cały czas mam na myśli użytkowanie zagłębiarki wraz z szyną prowadzącą.
Jak dla mnie, pomimo że oryginalnie dołączona tarcza firmowana jest jako tarcza do drewna, to ja absolutnie nie mogę narzekać na jakość cięcia w płycie meblowej - jest OK i nie mam uwag.
Dojeżdżanie tej tarczy na jakimś próchnie nie jest chyba dobrym pomysłem i warto zainwestować w inną tarczę a gdzieś wyczytałem że 40h pracy tarczy (mówimy o pilarkach) powoduje już wyraźne jej stępienie.
Reasumując, jeśli się mylę to proszę bardziej doświadczoną część społecznosci o jakieś wypowiedzi.
Zna ktoś tarcze innych producentów w rozmiarze 165/160 x 20 x 1,8 obojętnie czy Globus, CMT, Festool, Irwin ...