03 Maja 2026, 17:12:28 czas Polski

Autor Wątek: trafny wybór zagłębiarki  (Przeczytany 24157 razy)

Offline Johny Mnemonic

Odp: trafny wybór zagłębiarki
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Października 2016, 15:39:26 czas Polski »
Cytat: kozio
Tak czy inaczej bierz Boscha bo będzie pasował do reszty.

Skoro i Kozio tak doradza to nie było się co zastanawiać.

Sprzęcik już jest, żegnaj moja mordęgo z wyrzynarką przy cięciach prostoliniowych  ;D

Coś tam sobie już potrenowałem przed większą pracą tą zagłębiarką i jestem zachwycony, fajny solidnie wykonany wyrób z napisem Made in Germany.
Gęba mi się cieszy, choć nie rozumiem dlaczego do szyny nie dorzucono ścisków do jej mocowania - czy to aż tak wielki koszt jeśli ktoś już kupuje od nich zestaw combo ?

I oczywiście narodziło się pytanie !
Wytłumaczcie Panowie mi, nie edukowanemu stolarsko chłopu o co chodzi z kątami cięcia -1º i 47º, są dwa przyciski do takiego ustawienia. Do czego praktycznie wykorzystuje się takie kąty cięcia ?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Października 2016, 17:21:57 czas Polski »
Do czego praktycznie wykorzystuje się takie kąty cięcia ?
Czasem trzeba złączyć płyty pod kątem 90 stopni i zaciąć pod kątem 45. Po Lozeniu okazuje się że to nie wystarczy bo sam narożnik potrzebuje piczego włosa. Wystarczy jedna z płyt zaciąć pod kątem 46 i jest już ok. To przypuszczam jeden z przykładów.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Października 2016, 18:53:59 czas Polski »
Tak jak napisał kozio. Do kąta 45 czasem brakuję odrobine i ustawiasz 46 . Zaletę tego na pewno docenisz przy robieniu zabudowy np. na skosie .
Ps. fajny sprzęcik  ;)

Offline suchy_5

« Odpowiedź #63 dnia: 21 Października 2016, 09:32:17 czas Polski »
przemek77 tak jak piszesz sprzęcik fajny trzeba przyznać ,Johny Mnemonic a ściski samemu można dorobić prosta sprawa. Ja zrobiłem sam i powiem ci zdają egzamin a co za tym idzie sporo w kieszeni mogę wrzucić fotkę .

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Października 2016, 15:21:11 czas Polski »
Wrzuć fotkę, wrzuć fotkę !!!

Offline suchy_5

« Odpowiedź #65 dnia: 23 Października 2016, 21:28:31 czas Polski »
jutro wrzucę ok

Offline suchy_5

« Odpowiedź #66 dnia: 24 Października 2016, 21:53:14 czas Polski »
hej wam jak obiecałem wrzuciłem fotki ściski zakupione w obi szt 19,99 firmy lux , powiem wam dają rady i zdają egzamin . Góra ścisku zdjęta blaszka 1,5mm wycieta na laserze i cyknięta tigiem do ścisku , parę groszy w kieszeni . oto fotki http://http://www.fotosik.pl/zdjecie/f53884ee8552b426 , http://www.fotosik.pl/zdjecie/58e6442294559ad7 , http://www.fotosik.pl/zdjecie/9565bf9fe8f37ef9 .

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 24 Października 2016, 22:16:51 czas Polski »
Kruca to tera muszę kupić tiga i laser i zaoszczędzę :( Ale i tak gratki pomysłu :D

Offline futrzak

« Odpowiedź #68 dnia: 24 Października 2016, 23:18:13 czas Polski »
Elektrodą/migiem też pospawasz, nie musisz od razu tiga kupować i pociąć kątówką.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #69 dnia: 25 Października 2016, 19:09:05 czas Polski »
Marcin nie trzeba kupywać ponieważ taki sprzęt jest na stanie prócz lasera, zgadza się kątówką tez potniesz.Futrzak różnica nie wiem czy wiesz ale pomiędzy elektrodą , migomatem a tigiem jest spora tylko jedno się zgadza ze wszystkim pospawasz. A jeżeli chcesz wsadzić w listwę płaskownik z ściskiem to elektroda i migomat odpada chyba że będziesz szlifować a liczy się wygląd też estetyczny.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2016, 19:11:33 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Października 2016, 20:52:09 czas Polski »
Pany, żartuję, oczywiście da się pospawać wszystkim i pociąć flexem, ale trzeba potem to bardzo dopracować. Tig a mig to niebo a ziemia pod względem estetyki. Fajnie, że masz możliwość skorzystania z dobrodziejstw lasera i tiga. Też bym chciał. Na razie działam bez ścisków i daje radę, choć śliski laminat czasem odjeżdża na stole jak nie ma maty.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #71 dnia: 27 Października 2016, 20:31:39 czas Polski »
Jeżeli będę mógł służę pomocą również w spawaniu, blaszek na ściski mi zostało z  lasera pozdrawiam.

Offline Coolman

« Odpowiedź #72 dnia: 28 Października 2016, 11:09:06 czas Polski »
Robilem sobie takie sciski i jest z nimi tylko jeden problem, trzeba uwazac innie przesadzic z sila docisku bo mozna te rowki w szynie trocje porozginac. Teraz mam na tapecie wykonanie przystawki do ciec katowych cos ala bosch WAN

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka

Offline pajewski

« Odpowiedź #73 dnia: 28 Października 2016, 18:02:25 czas Polski »
Jak myślicie Panowie czy jest jakaś rada na trochę poszarpaną listwę antyodpryskową w szynie? Czy da się to jakoś uratować, czy trzeba wymienić? Nie wiem jak to się stało, ale zagłębiarka wyskoczyła mi z prowadnicy podczas cięcia i narobiła trochę bałaganu.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Października 2016, 18:04:10 czas Polski »
Oderwij ją , przesuń o 2-3 milimetry , przyklej z powrotem i po kłopocie ;)