24 Kwietnia 2026, 05:48:17 czas Polski

Autor Wątek: Zakupy kozia, potrzebna pomoc.  (Przeczytany 10583 razy)

kozio

• Gość
Odp: Zakupy kozia, potrzebna pomoc.
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Sierpnia 2016, 07:15:30 czas Polski »
moja żona jest jak to mówią z metra cięta ale za dlugo stała nie używana w garażu i tak jakoś się przydała
Robotna żona to świetna sprawa...
Będę myślał jednak nad tradycyjną tylko pytanie czy z marketu czy jakieś nie wiadomo co...

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Sierpnia 2016, 07:31:10 czas Polski »
Będę myślał jednak nad tradycyjną tylko pytanie czy z marketu czy jakieś nie wiadomo co...
Żoną? ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Sierpnia 2016, 07:42:02 czas Polski »
Zone mam tradycyjną...

Skubie kury
Patroszy ryby
Bije kotlety
Robi dżemy
Lubi randki
Nosi warkocz...

Jednym słowem znalazłem więcej niż szukałem.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Sierpnia 2016, 07:43:13 czas Polski »
A chciałeś tylko opcję "warkocz"?  ???

Offline Zyngs

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nigdy, nigdy nie poddawać się!
  • View Gallery
    • tarcica
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Sierpnia 2016, 08:27:12 czas Polski »
Ja swojego czasu robiłem dość spory remont (przebudowa pokoi i łazienki, burzenie ścian etc.) i sprawiłem sobie taki detektor SKILA. Cena wysoka, ale w sumie nie kupuje się tego co miesiąc i zawsze można pożyczyć.

Offline Zyngs

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nigdy, nigdy nie poddawać się!
  • View Gallery
    • tarcica
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Sierpnia 2016, 12:30:53 czas Polski »
Łoo, prawie dwa razy taniej. No nie był to najlepszy zakup  :-[

Offline luczak69

« Odpowiedź #37 dnia: 24 Sierpnia 2016, 22:05:00 czas Polski »
Kup Krause. Znajomy ma taki profil działalności ze rozkłada dużą drabine 20-30 razy dziennie.O innych nie chce nawet słyszeć.Będziesz pan zadowolony.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Sierpnia 2016, 08:43:23 czas Polski »
http://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/narzedzia-elektroinstalacyjne/mierniki/probnik-i-detektor-fazer-777-elhurt,p29374,l1082.html
Krótko.
Nie ma lepszego!
Szukałem kabli różnymi detektorami, m.in. Bosh za 500zł, którego odsprzedałem. zawsze była loteria.
Wspomniany przez Krzysia detektor (kupiłem za 11zł), jest genialny w swojej prostocie, a co najważniejsze bardzo dokładny.
Po dostosowaniu czułości, można wykryć przebieg kabli z dokładnością do cm.

Offline DMariusz

« Odpowiedź #39 dnia: 25 Sierpnia 2016, 09:06:12 czas Polski »
No ja mam właśnie dokładnie taki - cały żółty :D

Nie wiem, czy to było już wspomniane, ale on wykrywa przewody tylko pod napięciem. Jeśli chcesz wiercić przed podłączeniem prądu, to się nie nada.
Przy skrzynce z bezpiecznikami trochę głupieje - pola od wielu przewodów nachodzą na siebie. Ale to może ja mam taki dziwny narożnik gdzie przewodów jest dużo naćkane.

Do domowego użytku jest bardzo fajny. Wierciłem kilka razy przy przewodach (powiedzmy że stolarz na palcach policzy ;)) i wszystko OK. Szwagier ostatnio pożyczał, też przewody całe.
Generalnie nie żałuję tych kilkudziesięciu złotych które mnie kosztował (nie pomnę już ceny bo to kilka lat)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #40 dnia: 25 Sierpnia 2016, 17:51:05 czas Polski »
ale on wykrywa przewody tylko pod napięciem
Nikt nie twierdził że jest inaczej :)
Mi gdzieś wcięło ale pamiętam że nie lubi wilgoci,pomocny przy choinkowych lampkach,sprawdzaniu ciągłości przewodów,bezpieczników topikowych itp.
Zanim go kupiłem,to posiadałem ustrojstwo zrobione (przez mego dawnego kolegę)na trzech tranzystorach,diodzie led,bat.9V i kilka innych elementów.Gdzieś w sieci krążył chyba podobny schemat,- zapomniałem dodać że też działał jak należy ;)

Offline Scimitar75

« Odpowiedź #41 dnia: 25 Sierpnia 2016, 22:52:58 czas Polski »
Skubie kury
Patroszy ryby
Bije kotlety
Robi dżemy
Lubi randki
Nosi warkocz...

Moja nie patroszy ryb :(
A warkocz do przytrzymywania oczywiście ;)
Lux perpetua

Offline DMariusz

« Odpowiedź #42 dnia: 26 Sierpnia 2016, 01:30:34 czas Polski »
Cytat: DMariusz w Sierpień 25, 2016, 09:06:12 am
    ale on wykrywa przewody tylko pod napięciem
Nikt nie twierdził że jest inaczej :)
zgoda, nikt nie twierdził, ale jasno też nikt tego nie napisał. A jakby się dobrze przyjrzeć potrzebom autora:
Potrzebuję zakupić kilka rzeczy, np wykrywacz kabli tudzież innych instalacji ukrytych w ścianach.
To może równie dobrze chodzić o szybkie przepatrzenie za którym obrazem sejf się chowa :D
A do tego fazer się nie nada... chyba że sejf pod napięciem zainstalowany ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #43 dnia: 26 Sierpnia 2016, 09:55:12 czas Polski »
Można by długo pisać co do czego,a do czego się nie nadaje ???
Dlatego potrzebne sprecyzowane pytania-ale czasami jest problem że nie wiadomo o co i jak zapytać.Jak ktoś kiedyś stwierdził,,jak jest do wszystkiego to do niczego''
Jak znalazłeś niewiadomego pochodzenia przewód to najpierw sprawdzasz czy nie ma na nim napięcia,następnie czy nie jest połączony gdzieś z zerem lub uziemieniem,a na końcu jak są warunki pewne spełnione można podłączyć.......... i sprawdzać gdzie ten przewód idzie oczywiście tym wymienionym przyrządem.
A szukanie pustek,drewna,plastiku i czegoś w ścianie to nie wiem jaki miernik musi być żeby to spełnił :-\ Dlatego dla mnie to podstawa,a reszta?No cóż staram się robić fotki miejsc które zakrywam,a z racji mojego ,,małego'' doświadczenia przypuszczam że będę coś tu jeszcze robił np.foto puszki przed zatynkowaniem -nie mówię o prostym podłączeniu ale o wielu przewodach z różnych stron.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Sierpnia 2016, 10:14:30 czas Polski »
Nauczony doświadczeniem co prawda nie długim wiem że jak wiertarkę do ściany się przystawia do "małym wiórkiem delikatnie"... i to do końca nie daje pewności. Pamiętam jak w Piasecznie przekuwałem otwór przez ścianę na zasilanie rozdzielni która miała być po drugiej stronie. Przewierciłem fi 12 ładnie przeszło ale dwie ściany a pomiędzy nimi szczelina. Wziąłem 20 mm przeszło a jak zacząłem przewiercać się fi 36mm wiertarka tak jakby się po czymś zsunęła. Wyciągnąłem wiertło zaglądam a pomiędzy ścianami położony był główny kabel zasilający cały budynek.... tak bym się w....lił. To była moja pierwsza robota na "Warszawie" uczyłem się i nie mieliśmy wykrywacza a co najlepsze główne zasilanie nie powinno się tam znajdować... ale cóż życie...