21 Kwietnia 2026, 15:36:40 czas Polski

Autor Wątek: Liniał z blokadą  (Przeczytany 3624 razy)

Offline telengi

Liniał z blokadą
« dnia: 31 Sierpnia 2016, 19:39:30 czas Polski »
Witam, szukam liniału(linijki) z blokadą, coś jak tutaj:
https://www.carbatec.com.au/marking-and-measuring/rules-and-protractors/300mm-stop-rule-chrome-steel-veritas

Tylko nie wiem jak to mam nazwać żeby to znaleźć, po angielsku wpisałem steel ruler with stop i prawie od razu znalazłem, ale po polsku szukałem ponad godzinę i nic -.-
Może ktoś z was wie co to jest i gdzie to mogę kupić ?

przemek77

• Gość
Odp: Liniał z blokadą
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2016, 20:47:58 czas Polski »
Wpisz w google liniał Limit . Ostatnio to oglądałem . Posiadają w swojej ofercie dwie długości. Tu masz przykładowy link https://www.kammar24.pl/limit-przymiar-traserski-wysuwny-0-300-mm-p-9015.html
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2016, 20:55:11 czas Polski wysłana przez przemek77 »

Offline suchy_5

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Października 2016, 08:53:59 czas Polski »
telengi dobrze ci radzi przemek77 limit jest świetną firmą używam różnych kątowników tej firmy i są dokładne , jak widać w opisie są dwie długości 200 i 300 mm troszkę krótkie ale zawsze coś ja sobie zrobiłem 500 mm spisuję się świetnie, jak do trasowania również dobrze się spisuje suwmiarka z rysikiem ale to do metalu widoczna jest z boku też ją posiadam zdaje egzamin.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2016, 08:57:13 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

Offline arkadiuszokon

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Października 2016, 10:15:55 czas Polski »
Mam taki liniał ale szczerze mówiąc nie wiem do czego go wykorzystać - jakieś pomysły?

Offline suchy_5

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Października 2016, 12:35:45 czas Polski »
proste zamiast używać miary do wycięć który posiada liniał np 300mm , trasowanie jest szybsze i łatwiejsze ja używam tego cały czas i ułatwia to pracę :)

Offline telengi

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2016, 13:16:14 czas Polski »
Mam taki liniał ale szczerze mówiąc nie wiem do czego go wykorzystać - jakieś pomysły?

Jeżeli chcę uzyskać stosunkowo dokładne trasowanie małych odcinków przy krawędzi materiału to taki liniał to bajka, używam tego w pracy i jest super. Miara zwijana ma ruchomy stop który ma za zadanie pokazywać dobry wynik niezależnie czy miarę naciągamy (mierzymy po zewnętrznej części materiału) czy ściskamy (mierzymy po wewnętrznej stronie materiału). Mimo to z tego powodu nie raz trafia się błąd. O ile normalnie 0,5mm to żaden błąd to jak już w pracy robię elementy do generatorów, transformatorów itp to ma już znaczenie :P