Kolego jak nie masz sprzętu to zacznij od mniejszych projektów niż stół szafa itp. ja zaczynałem od rozbierania palet i tak pozyskane deski szlifowałem za pomocą tarczy szlifierskiej na wiertarce. Tak zrobiłem skrzynie z siedziskiem na balkon
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=804421212923396&set=a.759905830708268.1073741849.100000665741090&type=3&theaterCo prawda nie znam Twoich możliwości finansowych ale podejrzewam że jak większość z nas są one nieco ograniczone. Wiec zastanów się czy chcesz trenować na dębie który jest drogi a jest spore prawdopodobieństwo że Twoje pierwsze realizacje nie będą Ci się podobały.
Drewno z tartaku musisz mieć suche, na meble koło 8-10 % wilgotności. Deski tartaczne najczęściej mają oflis (boki z korą) który trzeba jakoś usunąć, potem przestrugać, i sformatować na potrzebą grubość. Sporo pracy, tym bardziej jak piszesz ze nie masz za wiele narzędzi więc będziesz musiał zlecić stolarzowi struganie.
Klejonka z marketu- raczej z dębową ciężko przeważnie to jest sosna no i nie zawsze jest taki wymiar jaki jest ci potrzebny.
Możesz jeszcze pójść trzecią drogą. Poszukać gotowych desek, listew, kantówek, już przestruganych na gładko. Zobacz na olx, w markecie też mają gotowe deski co prawda nie dębowe tylko sosnowe, ale do pierwszych klejonek i innych realizacji będą jak znalazł.
co do wykańczania powierzchni to temat rzeka. Jak już będziesz coś konstruował to odezwij się na forum a znajdą się doradcy
Powodzenia