01 Maja 2026, 14:40:48 czas Polski

Autor Wątek: 18v czy 14,4v  (Przeczytany 10034 razy)

Offline futrzak

18v czy 14,4v
« dnia: 01 Września 2016, 22:03:27 czas Polski »
Mam pytanie jakie są różnice we wkretarkach o napieciach 14,4 i 18v (moment troszke wiekszy) oraz czy warto dopłacać do silników bezszczotkowych?

Offline szastal

Odp: 18v czy 14,4v
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2016, 10:39:47 czas Polski »
Mam pytanie jakie są różnice we wkretarkach o napieciach 14,4 i 18v (moment troszke wiekszy) oraz czy warto dopłacać do silników bezszczotkowych?
Poczytaj trochę jest o tym, ja zdecydowałem po opisach silników ale nie tych producentów tylko ogólnie dołożyć do takich właśnie. Ale zbyt krótko używam żeby coś więcej powiedzieć osobiście o nich

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Września 2016, 11:02:17 czas Polski »
18V wcale nie oznacza że silnik jest bez szczotkowy.
Mocniejsza bateria oznacza że masz więcej mocy i cięższe prace możesz wykonywać.
Wszystko zależy do czego jej potrzebujesz.
Do wiercenia w ścianach polecam 18V lub nawet 24V. A do montowania mebli to już trochę za ciężka.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2016, 11:11:56 czas Polski »
Ja bym przede wszystkim patrzył na moment obrotowy.
Fakt, że większe napięcie akumulatora oznacza najczęściej dłuższą pracę bez ładowania (przy tej samej pojemności aku) ale jest większy i cięższy taki zestaw.
Dlatego jak @Lirorobert pisał wszystko zależy do czego potrzebujesz. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, musisz rozważyć za i przeciw. Ja mam 10,8V i skręcałem tym wkręty ciesielskie w mokre belki 12x12. Fakt, że końcówki nie dociągał ale na te parametry to i tak daje czadu.

Offline futrzak

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2016, 13:17:55 czas Polski »
Znalazłem wkrętarkę dewalta w dobrej cenie i się zastanawiam. https://nexterio.pl/117224,DeWALT-Wiertarko-wkretarka-udarowa-XR-18V-DCD785C2.html Była jeszcze do wczoraj za ponad 800zł 14,4V bezszczotkowa z akumulatorami 5Ah (takich wielkich to też nie potrzebuję). Obecnie mam działającą tylko parkside 20V z wkrętami 120mm daję radę lecz wkręcając czuję jakby miała się zaraz rozlecieć, albo to tylko takie odczucie. Czy te markowe wkrętarki też mają taki odrzut w prawą stronę, gdy puścimy spust? Ogólnie to fajnie jakby nie brakowało jej mocy i miała dobry duży metalowy uchwyt. Te dewalty niby 60Nm posiadają.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Września 2016, 13:58:18 czas Polski »
Jeśli kasa dla ciebie to nie problem to tylko silnik bezszczotkowy. Urządzenia są trwalsze i bardziej żywotne bo nie ma zjawiska komutacji.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Września 2016, 13:58:43 czas Polski »
Przede wszystkim to ustal czy chcesz wkrętarko-wiertarkę czy wkrętarkę udarową, bo to zupełnie 2 inne maszyny do zupełnie innego zastosowania. Oczywiście najlepiej mieć obie!

18V z reguły przekłada się na lepsze momenty niż 14,4V, więc urządzenia są do cieższych robót. Tak jak już ktoś napisał, im wyższe napięcia tym cieższe urządzenia. Ja tam mam 18V, bo akurat Makita wkrętarka udarowa jest malutka i lekka (i ma 170Nm momentu) a wiertarko-wkrętarka jest moją jedyną wiertarką, więc musi być mocna. Do skręcania mebli starczy pewnie komplet 10,8V, ale będziesz chciał wkręcić wkręty ciesielskie albo długie hexy i nie dasz rady.

Silnik bezszczotkowy to jakieś +30% dłuższe działanie na baterii, bo nie tracisz energii na tarcie na szczotkach.

Offline jogusBACK

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Września 2016, 13:41:07 czas Polski »
ja polecam tą 14 stkę, posiadam osobiście i to najlepszy sprzęt z jakim przyszło mi obcować za stosunkowo niską cenę

http://sklep.transpal.pl/towar/13519/wiertarko-wkretarka-psr-14-4-li-wal

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Września 2016, 14:02:11 czas Polski »
Namierzony zatopiony :P
Tak kolego z jednym postem,o ciebie chodzi ;D
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
 ;)

kerry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Września 2016, 14:15:34 czas Polski »
Już zgłoszony, bo spam (sklepy mrówka) i cztery posty typu siema, cześć itp :)

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Września 2016, 15:04:55 czas Polski »
Pomijając fakt czy to spam czy nie, opis wkrętarki pod podanym linkiem jest typu: "koń jaki jest każdy widzi". Chyba lepiej poświęcić więcej czasu doszlifowaniu strony i poprawnej polszczyzny (polecam TĘ), niż wątpliwej jakości reklamie.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Września 2016, 15:09:54 czas Polski »

Offline KonradRak

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Września 2016, 15:45:58 czas Polski »
Namierzony zatopiony 
Tak kolego z jednym postem,o ciebie chodzi 
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
Już zgłoszony, bo spam (sklepy mrówka) i cztery posty typu siema, cześć itp
[offtopic]
Panowie krzyś48, kerry - czy na tym forum zwyczajem jest totalny brak zaufania do nowych członków? Jako, że nie pisaliście na temat tego wątku to i ja sobie pozwolę (przepraszam futrzaka). Napisałem w jednym wątku dotyczącym tulei 1/2" ponieważ przechodzę na frezy calowe a mam problem aby kupić tuleję z nakrętką na 1/2". Są w serwisach w cenie >100zł. No i zaczęła się jazdo o "przedstaw się". Przeczytałem i dostosowałem się do regulaminu. Nie złamałem żadnego punktu! Chciałem rozwiązać problem swój i forumowicza Stevie.
Obserwowałem rozwój tego forum od końca e-manta i na moim przykładzie widać, że nie zależy wam na nowych osobach. Uważam, że lepiej milczeć niż pisać głupoty (ten wpis to wyjątek) a zarejestrowałem się w grudniu 2015r.
[/offtopic]

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Września 2016, 19:00:47 czas Polski »
czy na tym forum zwyczajem jest totalny brak zaufania do nowych członków?
Zupełnie nie-ja sobie cenię nowych forumowiczów i chciałbym wiedzieć z kim rozmawiam(nie chciałbym pisać kolejny raz dlaczego)
Po pierwszym poście,chciałem kolegę @jogusBACK naprowadzić na zwyczaje panujące na forum Widząc że wita kolegów,pozwoliłem sobie na uwagę na czacie(SB),żeby założył swój wątek powitalny.
Czy lepiej milczeć?Na pewno masz rację,offtop jest nikomu niepotrzebny ale myślę że nie było by tylu czynnych użytkowników włącznie z fachowcami którzy doradzą co i jak.Średnio na forum jest około 100 osób,80 gości i 20 forumowiczów.Co niektórzy zaglądają szukając suchych informacji inni pogadać na luźne tematy,zawsze się coś dzieje i myślę że to dobrze,choć czasem jesteśmy niesforni  offtopując. Widzisz kolego jesteś z nami od 2015 i zabierając głos,moją wypowiedź przypisałeś @kerry i jednocześnie jego słowa przypisałeś @leśny człowiek.A @ jogusBACK dalej nic nie zrobił,może dla jaj powitał innych nie zakładając własnego wątku.Może jest tak,jak napisał kolega Kerry.

Offline wojo72

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Września 2016, 22:16:26 czas Polski »
KonradRak te ceregiele z postami powitalnymi itp. to folklor tego forum, kiedyś mnie raziły teraz po prostu je pomijam jak mnie nie interesują. Z perspektywy czasu  myślę że krzyś48 ma rację i userzy którzy wchodzą na forum tylko żeby sobie pogadać powoduję że to forum żyje.  Nie ma co porównywać do manty bo to inny target i tam jeden użytkownik często posiadał większą wiedzę niż tutaj cała gromada, ale za to tu jest większy entuzjazm i chęć dzielenia się wiedzą. A tutejszy kozio jak żywo przypomina mi Pawełka z manty (bez urazy dla kozia)