27 Kwietnia 2026, 16:32:00 czas Polski

Autor Wątek: Jaka piła  (Przeczytany 8806 razy)

Offline Berbelek

Odp: Jaka piła
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Września 2016, 21:26:34 czas Polski »
To może taki zestaw jak Tom Fidgen?: (polecam wszystkie jego filmy)

Tutaj porównanie cięcia płatnicą i piłą ramową:

Pan również ma filmiki z budowy:

Offline krit 6

« Odpowiedź #31 dnia: 26 Września 2016, 22:33:57 czas Polski »
Daj jakiś pomysł
zapożyczone pomysły

@Berbelek jeśli chcesz budować tą piłę, mogę ci odstąpić po kosztach brzeszczot o długości 120 cm, no chyba że już zamówiłeś?

Offline Berbelek

« Odpowiedź #32 dnia: 27 Września 2016, 08:09:08 czas Polski »
Chętnie bym spróbował, ale to odległa przyszłość, permanentny brak czasu... Tak czy inaczej chciałem te świdry i przy okazji brzeszczot też wziąłem, ale dzięki za pamięć :)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Stycznia 2017, 07:07:38 czas Polski »
A do gałęzi na przykład używacie rębaków? Bo ja zamówiłem sobie ostatnio z tej strony: http://rebakidogalezi.pl/produkty-2/. I jestem super zadowolony, bardzo przydatna maszyna
A czy kolega to się przedstawił?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Stycznia 2017, 11:15:01 czas Polski »
"Kolega" (sic) sie nie przedstawil i na dodatek wszedzie wciska te swoje rebaki do galezi..

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #35 dnia: 16 Stycznia 2017, 11:18:44 czas Polski »
A do gałęzi na przykład używacie rębaków? Bo ja zamówiłem sobie ostatnio z tej strony: http://rebakidogalezi.pl/produkty-2/. I jestem super zadowolony, bardzo przydatna maszyna
Ja miałem okazję widzieć jak pracują i szczerze to nie odważyłbym się tego kupić. Gospodarz też przeklinał.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #36 dnia: 17 Stycznia 2017, 13:28:16 czas Polski »

Offline mihuhu

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • dzieło, do dzieła
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Stycznia 2017, 16:41:46 czas Polski »
cześć, przyszedł czas na zrobieni w końcu przypodłogówek ii... mógłbym zatytułować mój post. Sprawa pił stołowych a przypodłogówki. Mam trochę desek (2,5cm). i myślę sobie a zrobię sobie z nich przypodłogówki (bez żadnych ozdobnych frezów tyko góra ścięta by kurz opadał sam   ;D). Mam odłożone z 1000zł i myślę sobie kupie sobie piłę stołową, co mi pomogą między innymi te przypodłogówki. Wszak jak wiele osób tu pisze to piła stołowa to kluczowa rzecz. Wiec dobra
Bosch PTS10 - opinie jakbym czytał o jakimś no name
Makita MLT100 - jak wyżej, a może i jeszcze gorzej.
DeWalt raczej chce czegoś co ma więcej serwisó bo widzę, że to może być konieczne
Metabo TS 254 -hmmm może to to

Podoba mi się to co kiedyś przeczytałem chyba od Amiroga albo Mily68, coś na kształt ...amator, to nie osoba która akceptuje 44stopnie zamiast 45, a kąt prosty nie musi być prosty, tylko że rzadziej wykonuje te rzeczy niż zawodowiec. Coś w ten deseń.

Do sedna, jeżeli te pilarki stołowe są tak samo średnie to wziąć mlt100/PTS10 i nie zastanawiać się.

A jeszcze jedno kluczowe. Czy mając deskę 14cm i przetnę ją na ok 7cm to mogę na takiej pile z  2,5 cm grubości odchudzić ją do 1,8-1,5 cm czy muszę jechać do stolarni na grubościówkę by rzucili.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Stycznia 2017, 16:58:05 czas Polski »
wziąć mlt100/PTS10 i nie zastanawiać się

"Nie zastanawiaj się, kup i wrzuć na luz" - tak powinni reklamować MLT100 ;)

Czy mając deskę 14cm i przetnę ją na ok 7cm to mogę na takiej pile z  2,5 cm grubości odchudzić ją do 1,8-1,5 cm

Do tego musisz mieć dobrze podpartą culagę, np. na tej makitowej w stanie fabrycznym nie poszalejesz.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:04:10 czas Polski »
No cóż ja amator mogę Ci polecić.. Ryobi a za resztę dorób np koziołki które będą nijako przedłużeniem blatu i culagę na wysokość (sklejka dokręcana do oryginalnej?).

Offline wiszku

« Odpowiedź #40 dnia: 23 Stycznia 2017, 20:32:28 czas Polski »
Jakoś sobie nie wyobrażam używania tych pił jako ręczne. Ani to wygodne, a i pary trza mieć jak Pudzian :P .

mily68

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Stycznia 2017, 23:19:24 czas Polski »
@mihuhu to ja mówiłem :)
Nie ten dział - jesteśmy w narzędziach ręcznych a nie elektrycznych.
Kup porządną pilarkę ręczną tarczową (elektryczną) i zamontuj pod blatem. Do rób sobie culagę i za 1/4m ceny MLT czy podobnych będziesz miał dwa czy trzy razy dokładniejszą piłę. Jest pełno filmów w necie jak to zrobić. Ew. kup Ryobi - koledzy zachwalają (ale jak ktoś pisze, że "za tę cenę" to mnie się włącza lampka ostrzegawcza).

Offline mihuhu

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • dzieło, do dzieła
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Stycznia 2017, 12:33:11 czas Polski »
Ups, przepraszam, zły dział jak nic.
A co do zejścia z grubości z 2,5cm na 1,4cm dla deski 3m długiej,  szerokiej na 7cm to mam obawy, że to się nie uda, albo decha odskoczy, albo piła się zwichruje, mimo zastosowania koziołków i nawet culagi. A może przesadzam.