18 Kwietnia 2026, 14:54:58 czas Polski

Autor Wątek: Kozłowy garaż.  (Przeczytany 276796 razy)

Offline Andriu

Odp: Kozłowy garaż.
« Odpowiedź #450 dnia: 03 Stycznia 2017, 08:39:59 czas Polski »
Kozia a jak twój  kompresor. działa już.  Szczerze powiem twój przypadek z nim  dał mi do myślenia i już miałem go kupować. Przeczytałem wątek  jak to zrobiłem w garażu  i znalazłem jakiegoś  Jager German http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-50l-290l-min-230v-mocna-rzecz-i6539895740.html. Na pewno sporo czytałeś o  kompresorkach  i może  szepniesz koledze słówko czy warto.  Dziś mi się kończy L4 i muszę coś zamówić. generalnie potrzebuje coś pomalować, przedmuchać i gwoździarke

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #451 dnia: 03 Stycznia 2017, 08:47:29 czas Polski »
Sam sie od jakiegos czasu przymierzam do tego sky50, ale przypadki z Koziowego warsztatu troche mnie wstrzymaly.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #452 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:09:10 czas Polski »
Sama sprężarka jest bardzo fajna. Nie wiem czy tylko mi się trafił taki nieszczelny więc ciężko powiedzieć czy to wszystkie tak mają...

Andrzeju- do malowania potrzebna jest sprężarka która nadąży pompować a ta daje radę. Problem w tych nieszczesnych gwintach.

Nie mam teraz bardzo czym nagrywać ale jak mi coś w ręce wpadnie to zrobię recenzję.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #453 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:24:05 czas Polski »
Od niedawna mam taką samą sprężarkę jak Kozio, ale nic nie musiałem uszczelniać ani dokręcać ( za wyjątkiem dołączonego szybkozłącza, które dokręciłem na taśmę teflonową). Malowałem niedawno blat 3 m x 1m za pomocą pistoletu SICO HVLP 1,7 mm i krzesła za pomocą mini pistoletu SICO HVLP 1.0 mm. Sprężarka spokojnie nadąża z utrzymaniem ciśnienia. Na razie kompresor zapewnia wszystkie deklarowane parametry - szczególnie ważna jest wydajność na wylocie ok. 220 l/min.
Ogólnie lepsze są kompresory niskoobrotowe napędzane paskiem, ale u mnie decydowały kompaktowe wymiary SKY50 ( musi się zmieścić pod stołem w garażu). Okaże się jak będzie z trwałością elementów.

Jeszcze nie wyjaśniłem, co oznacza zapis w instrukcji o konieczności dokonania co  6 miesięcy płatnych przeglądów serwisowych aby utrzymać dwuletnią gwarancję - to mi się nie podoba, przecież to nie jest  prom kosmiczny.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2017, 10:30:30 czas Polski wysłana przez amigorg »

kerry

• Gość
« Odpowiedź #454 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:55:10 czas Polski »
aby utrzymać dwuletnią gwarancję
Z gwarancją tak niestety jest:
"Gwarancja to – obok rękojmi – podstawa złożenia reklamacji. Jest to dobrowolne oświadczenie dotyczące jakości towaru złożone przez przedsiębiorcę, czyli gwaranta.
Czas gwarancji zależy od woli gwaranta, może więc ona trwać np. rok lub 5 lat bądź zostać udzielona dożywotnio.
Jeżeli w oświadczeniu gwarancyjnym nie określono okresu ochrony, przyjmuje się, że wynosi on 2 lata – licząc od dnia, w którym wydano towar konsumentowi."
Ale pamiętaj, że istnieje jeszcze rękojmia - "Jeżeli konsument składa reklamację na podstawie rękojmi, podmiotem odpowiedzialnym za powstałe wady jest sprzedawca Sprzedawca odpowiada wobec konsumenta za sprzedany towar, jeżeli wada zostanie stwierdzona w okresie 2 lat od momentu jego wydania"
Podstawa prawna: art. 558 § 1 Kodeksu cywilnego

Offline Andriu

« Odpowiedź #455 dnia: 03 Stycznia 2017, 11:22:43 czas Polski »
ten Jager jest na pasku, tylko nie wiadomo jak szybko pompuje. Zadzwonie do  sprzedawcy może mają takie dane.

Offline Andriu

« Odpowiedź #456 dnia: 03 Stycznia 2017, 11:47:06 czas Polski »
gość polecił mi kompresor 100 twierdząc że dla stolarza  50 to za mało.  mówił że  ten maktek jak to widać na  filmiku z garażu bardzo się grzeje i można nim tylko małe elementy  lakierować, tak samo jak ich  kompresorek. Wskazał, że  temperatura sprężarki dochodzi nawet do 90 stopni więc  będzie  problem z wykraplaniem wody.  Jego zdaniem do dobrego lakierowania potrzeba  250 litrów powietrza na minute  na wylocie. muszę to przemyśleć. kwestia dołożyć  do 1190zł za 100 l. muszę pomyśleć.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #457 dnia: 03 Stycznia 2017, 12:22:10 czas Polski »
Dziś zrobiłem jeszcze 3szt.
Jedna dla klienta jako gratis a dwie pewnie do znajomych pójdą na prezenty.

Offline Andriu

« Odpowiedź #458 dnia: 03 Stycznia 2017, 12:24:31 czas Polski »
a może jeszcze rowek  po wierzchu zrób żeby soki nie  rozpływały się z deski

Offline robson

« Odpowiedź #459 dnia: 03 Stycznia 2017, 12:30:27 czas Polski »
Ruszyłeś z produkcją  ;)

Offline czeejen

« Odpowiedź #460 dnia: 03 Stycznia 2017, 12:30:44 czas Polski »
Zrób 2-stronną z jednej jako deska do krojenia z rowkiem jak pisał Andriu a druga strona płaska jako stolnica do ciast pizzy...

Offline L4

« Odpowiedź #461 dnia: 03 Stycznia 2017, 14:51:51 czas Polski »
Uchwyty robisz od ręki czy jakiś szablon popełniłeś?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #462 dnia: 03 Stycznia 2017, 15:06:30 czas Polski »
Też się zastanawiałem, ale nie chciałem zadawać lamerskiego pytania ;)
Jeśli chodzi o 2-stronne deski to lepszym pomysłem jest zrobienie jednej strony do mięsa a drugiej do rzeczy, które się je bez obróbki cieplnej (chleb, warzywa).

Offline L4

« Odpowiedź #463 dnia: 03 Stycznia 2017, 15:23:08 czas Polski »
Skoro już produkcja idzie pełną parą, to może szablon (chyba nie trudno zrobić).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #464 dnia: 03 Stycznia 2017, 15:58:45 czas Polski »
Uchwyty robisz od ręki czy jakiś szablon popełniłeś?
Zwyczajnie przykladam do przykladnicy frezarki Dolnowrzecionowej. Na przykladnicy hamulce z jednej i drugiej strony by uchwyt byl centralnie. Czesto jest ze wyrywa przy wyjsciu wiec robie uchwyt glebszy o 3mm by potem na pilarce ściąć bok z wyrwaniami. I to cala fizjologia. Potem frez krawedziowy r2 . Szlifowanie p120 wzdłuż słoja i tyle.