18 Kwietnia 2026, 16:26:26 czas Polski

Autor Wątek: Kozłowy garaż.  (Przeczytany 276837 razy)

Offline vitter

Odp: Kozłowy garaż.
« Odpowiedź #1155 dnia: 17 Maja 2017, 21:46:26 czas Polski »
- ciut większe podkładki jeśli duża huśtawka (podwójna dla dorosłych) była by wieszana
 dla pojedyńczych maluchów wystarczą te co są
- gwinty uchwytów bym leciutko przycioł i zabezpieczył (bez zadziorów ) dość mocno wystają
 a dzieciaki i nietylko bardzo lubią siadać na górze
- szczeble drabinki szersze, lekko wpuszczone i bardziej zaokrąglone (dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze
 w razie "bliskiego spotkania" )

ogólnie dość fajna realizacja  :)

Offline Filip

« Odpowiedź #1156 dnia: 17 Maja 2017, 23:09:17 czas Polski »
Ostatnie zdjęcie, prawa strona - masz tam pion, czytaj kąt z poziomą belką? Ponadto 3 nogi nie stoją w linii - widać to na pierwszym zdjęciu.
No i do tego te zacięcia nóg niby pół na pół, dlaczego zostawiłeś taką platkę, zamiast zlicować płaszczyzny?
Mocowanie haków, znacz i wierć z dwóch stron, potem popraw dłuższym wiertłem. Będzie linia od góry i od dołu. 

kozio

• Gość
« Odpowiedź #1157 dnia: 17 Maja 2017, 23:15:36 czas Polski »
Następnym razem będzie lepiej.

Offline Filip

« Odpowiedź #1158 dnia: 17 Maja 2017, 23:18:23 czas Polski »
I otóż to, po to właśnie to napisałem. W żadnym wypadku nie miał być to pstryczek w nos. Wydaje mi się, że taka jest idea forum - nauka. A nie ciągłe słodzenie sobie. W ten sposób nikt niczego się nie nauczy.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #1159 dnia: 17 Maja 2017, 23:36:28 czas Polski »
Stąd właśnie mój podpis pod Avatarem ;)
Mam też nauczkę by strugac na 110mm bo zagłębiarka nie dała rady zebrać idealnie do połowy wcięć.
Dzięki za rady Panowie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #1160 dnia: 18 Maja 2017, 08:28:26 czas Polski »
Specu  ;D

Nie wiem teraz jak dom włożyć do szuflady... poradzisz coś? ;D

Przydał by się wolny łikend a to dopiero w Brodnicy chyba będzie u Filulilu.

Offline Andriu

« Odpowiedź #1161 dnia: 18 Maja 2017, 10:41:05 czas Polski »
a odnośnie zacinania powiem tak że  nie musi  być  idealnie  dzielone na połowe,  ptak jak zrobił kozio   połączenie ma więcej  tzw. mięsa przez co  jest wytrzymalsze 

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #1162 dnia: 18 Maja 2017, 11:04:11 czas Polski »
Jako kontry mocowania śrub/pręta gwintowanego huśtawek możesz użyć nakrętki kołpakowej, będzie estetyczniej, bezpieczniej i pozbędziesz się problemu szybkiej korozji na uciętych końcówkach.
Ogólnie może być ;)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #1163 dnia: 18 Maja 2017, 11:04:37 czas Polski »
Kozio, przypominam się z prośbą o zrobienie fotki jak słupy takiej huśtawy kotwisz :)
I jeszcze z ciekawości - robisz takie sprzęty z mokrego z tartaku czy suszonego?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #1164 dnia: 18 Maja 2017, 15:51:05 czas Polski »
no i bardzo ładnie :)

ciekawi mnie tylko czy ta część ze ślizgawką nie jest ciut za szeroka? wydaje mi się że mniejsze dziecko gdy wejdzie po drabince i trzyma się rączkami boków żeby usiąść na zjeżdżalni to strasznie musi mieć długi raczki ;) tak jakoś za szeroko mi się wydaje ale może to tylko perspektywa zrobionego zdjecia

Offline marcin6391

« Odpowiedź #1165 dnia: 18 Maja 2017, 21:03:33 czas Polski »
Pozwolę sobie odpowiedzieć na kilka pytań i wątpliwości -
-
a odnośnie zacinania powiem tak że  nie musi  być  idealnie  dzielone na połowe,  ptak jak zrobił kozio   połączenie ma więcej  tzw. mięsa przez co  jest wytrzymalsze 
- zgoda, ale na połowę wygląda lepiej
-
Kozio, przypominam się z prośbą o zrobienie fotki jak słupy takiej huśtawy kotwisz :)
- najprostszy sposób - kotwa w ziemię - sprawdzone wielokrotnie -
-
I jeszcze z ciekawości - robisz takie sprzęty z mokrego z tartaku czy suszonego?
- spkojnie możesz robić z mokrego  oczywiście popęka; jest ryzyko,że delikatnie się poskręca,itp.
-
no i bardzo ładnie :)

ciekawi mnie tylko czy ta część ze ślizgawką nie jest ciut za szeroka? wydaje mi się że mniejsze dziecko gdy wejdzie po drabince i trzyma się rączkami boków żeby usiąść na zjeżdżalni to strasznie musi mieć długi raczki ;) tak jakoś za szeroko mi się wydaje ale może to tylko perspektywa zrobionego zdjecia
- małe dziecko zazwyczaj na górze porusza się na czterech kończynach, więc szerokość nie jest istotna, a większe mają trochę luzu

Offline marcin6391

« Odpowiedź #1166 dnia: 18 Maja 2017, 21:07:53 czas Polski »
jeszcze jedna kwestia - większość zjeżdżalni oferowanych na najbardziej popularnych serwisach aukcyjnych ma oszukane wymiary - podają np. 300 cm , ale liczone nie od początku do końca w lini prostej, tylko po krawędzi zjeżdżalni i w wyniku tego ze zjeżdżalni 300 cm robi sie tak naprawdę 240 cm....
przejechałem sie tak raz, więc wiem ...

Offline marek20

« Odpowiedź #1167 dnia: 18 Maja 2017, 22:50:09 czas Polski »
Witam :P
Dawno mnie nie byo ;D
z nudów zrobiłem to :P
kozio ty też oglądnij  ;D ot taka sobie składanka wszystkich zdjęć z wątku :P Było ich chyba z 200
&feature=youtu.be

kozio

• Gość
« Odpowiedź #1168 dnia: 18 Maja 2017, 23:27:24 czas Polski »
A po co to robisz? Dla kogo Marku? Ale dzięki.

Offline marek20

« Odpowiedź #1169 dnia: 18 Maja 2017, 23:33:10 czas Polski »
Robię to dla nikogo ;D
Tak na prawdę nudziło mi się i nie wiedziałem co zrobić :P