27 Kwietnia 2026, 14:11:15 czas Polski

Autor Wątek: Kozłowy garaż.  (Przeczytany 278285 razy)

kozio

• Gość
Odp: Kozłowy garaż.
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Września 2016, 06:45:17 czas Polski »
Z tą lampą to mnie poniosło gdyż to jest raczej świetlówka Led.
Działa zaskakująco fajnie i przy nich zostanę. Jest to najtańsze z możliwych rozwiązań. Jest to coś w ten deseń.  https://www.perfektmarket.com.pl/swietlowka-led-t8-120-cm-20w36w-eco-id-659?gclid=Cj0KEQjwjK--BRCzv-Wyu4OTosEBEiQAgFp5OPvh8nVf-xD3LC2d4kb9qV-qSY2-qob1Y5hqK3OUaDEaAiq58P8HAQ  tylko ja mam 8w
Nie trzeba do nich nawet oprawek.

Co do okna to jednak wolę zwykle otwierane.
Można zrobić przeciąg.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2016, 06:49:04 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #61 dnia: 05 Września 2016, 08:04:09 czas Polski »
Kurde, to jeszcze raz ja :P może herezje napiszę,ale nie daje mi to spokoju :-\
Jak wiadomo ocieplenie się daje na zewnątrz,od wewnątrz też można dać,ale...
-i tu moje ale,jak będzie ciepło w garażu wzrośnie wilgotność,a ściana zimna(w zimie ujemne temperatury,często szron na ścianach)
-zaczynamy grzać,mimo danych płyt,paroizolacji wilgoć jednak wniknie  w wełnę(zawilgotnieje) a zwilgotniała wełna równa się tak jak by jej nie było
-nie jestem wrogiem wełny,mam na ostatnim stropie 25cm+paroizolacja+gipsówka
-zimą ,przy dużych mrozach stwierdziłem cały zaszroniony dach od strony strychu(skąd tam tyle wilgoci ??? )
-pospiesznie wykonałem (wiosną) okienko od wschodu,które cały czas jest otwarte+mała kratka od zachodu(przeważnie zachodnie wiatry)dlatego mała
-II sezon nic,ale i zimy ostrej nie było
-w pracy mechanicy pakowali (wełnę)w metalowe drzwi jak robili nowe-bardzo szybko szlag trafiał je od dołu(okładziny z blachy) mimo malowania farbami
-zauważcie wszystkie tanie drzwi, tfuu metalowe mają w środku ocieplenie z wełny
-droższe mają wypełnienie z pianki
-nie jestem wrogiem wełny ale gdzie można dać to dawać a gdzie są wątpliwości,a tu są to bym nie dawał
-chyba że z drugiej strony tej nie ogrzewanej ściany,czyli w drugim pomieszczeniu które nie będzie ogrzewane
-dlatego polecam tymczasowe rozwiązania(czyli styropian montowany tak by dało się łatwo zdemontować)
-patrząc ogólnie na garaże to wcześniej lub później będzie robiona elewacja i wtedy można zrobić to porządnie,znaczy ocieplić
Kozio-człowiek pracujący żadne wyzwania nie są mu straszne ;D
Pozdrawiam
 :)

kerry

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Września 2016, 08:17:03 czas Polski »
Wybiegając trochę w przyszłość - Kozio, nie zapomnij o lodówce na browary! 8)

Offline Thodd

« Odpowiedź #63 dnia: 05 Września 2016, 12:07:10 czas Polski »
Kozio mam 4 tradycyjne świetlówki i szału nie ma
Podstawowe prace można wykonywać ale do precyzyjnego trasowania potrzeba co najmniej jeszcze 4
I ciekaw jestem jak zakładasz świetlówkę bez oprawki :)

Offline seba.kl

« Odpowiedź #64 dnia: 05 Września 2016, 12:46:39 czas Polski »
Bez oprawy napewno ale oprawki jak najbardziej chociaż można kabelek na koniec bezpośrednio zapiąć
Przywioze ci w środę jak nie zapomnę pokazowa oprawe i zobaczymy co lepsze

Offline Przemcio

« Odpowiedź #65 dnia: 05 Września 2016, 15:47:15 czas Polski »
Ja u siebie mam 3 podwójne (2x36) oprawy świetlówkowe jako oświetlenie główne i nad kazdym blatem oświetlenie dodatkowe. Nad falbankiem ślusarskim mam podwójna krótką oprawę 2x18w chyba a nad głównym stołem montażowym jedna długa oprawa rastrowa 2x36w. Na brak światła nie narzekam. Teraz jescze kilka opraw bede montować nad kolejnymi stanowiskami.

Po wiatą garażowa gdzie często robie też inne rzeczy mam 16 długich 36w opraw w dwóch rzędach :) z tym ze każda oprawa ma oddzielny włącznik. Dodatkowo mam do dyspozycji kilka halogenów ledowych 30 i 50w oraz oprawy hqi :)

Lubie dużo światła a często przy moich projektach jest to niezbędne :)

Offline seba.kl

« Odpowiedź #66 dnia: 05 Września 2016, 16:05:57 czas Polski »
To wataż masz niezły
Hqi można sobie w prosty sposób zrobić samemu i dosyć tanio ale i tak źródło z tego jest najdroższe ale efekt jest fajny
Halogeny ledowe fajne i można uzyskać dużo światła dosyć małym kosztem

Offline Przemcio

« Odpowiedź #67 dnia: 05 Września 2016, 16:17:47 czas Polski »
Wataż jest niezły ale i możliwości spore. Ważne było dla mnie to żeby każde źródło światła miało swój wyłącznik żeby nie było konieczności palić wszystkich lamp a tylko te które są w danej chwili potrzebne. 

Osoby postronne niestety widząc jak to montuje wywalały oczy na wierzch :) bo jednak taka zabawa trochę zwiększa koszty dodatkowe poprzez kilkukrotnie zwiększone zużycie kabli i włączników :) nie mówiąc o czasie.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #68 dnia: 05 Września 2016, 16:25:02 czas Polski »
Halogeny ledowe fajne i można uzyskać dużo światła dosyć małym kosztem

Fajne ale nie jako oświetlenie warsztatu tym bardziej niskiego. Niestety w miejscach gdzie jest nisko a przez to użytkując pomieszczenie jesteśmy skazani na mimowolne patrzenie bezpośrednio na źrodła światła zbyt mocne miejscowe źrodła światła są nie do przyjęcia. Dlatego właśnie wybór padł na świetlówki. Oprawy z dobrą elektronika nie maja efektu migotania oraz nie brumią. A przy tym jest dużo światła rozproszonego ale milego dla oka i nie rażącego przy bezpośrednim patrzeniu.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #69 dnia: 05 Września 2016, 21:51:19 czas Polski »
Różne cuda widziałem
10 watowy jako oświetlenie miejsca pracy się nadaje lub 2 po bokach mocniejsze już na zewnątrz z tej lampy hqi też masz dużo rażącego światła tylko rzeczywiście ledy coś bardziej dają po oczach
W środę zajade albo jutro bo będę w Mogielnicy z rana

Offline Przemcio

« Odpowiedź #70 dnia: 05 Września 2016, 22:02:16 czas Polski »
Hqi tak i halogeny sa rażące masz racje ale ich nie używam do normalnej pracy jak kręcę sie po warsztacie a jedynie do dokładnych działań gdzie potrzeba mnóstwa światła np korekty lakieru lub nakładanie np powłoki kwarcowej lub ceramicznej. Wtedy te hqi mam za sobą a nie przed.

10watowy halogen to lipa trochę. No chyba ze ja mam inne standardy oświetleniowe :)

Offline seba.kl

« Odpowiedź #71 dnia: 06 Września 2016, 14:40:41 czas Polski »
Kozio dostałeś priv ?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 06 Października 2016, 15:16:12 czas Polski »
Ok czas zacząć pracę.
Jutro wylewka chyba że mnie coś powstrzyma ;):albo inne losowe psikusy.
Dziś przywiozlem piach (na drugim planie jest) , cement i siatkę.  Lec dułit bejbe.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #73 dnia: 06 Października 2016, 17:44:11 czas Polski »
Czyli z mixokreta

Offline Gerdo

« Odpowiedź #74 dnia: 06 Października 2016, 18:18:09 czas Polski »
Kozio planujesz dawać jakieś gresy?
Po zrobieniu wylewki pamiętaj o tym żeby gruntem pomalować, coby piachu podczas sprzątania nie skrobać z wylewki wykonanej.