18 Kwietnia 2026, 19:35:13 czas Polski

Autor Wątek: Kozłowy garaż.  (Przeczytany 276909 razy)

Offline marcin6391

Odp: Kozłowy garaż.
« Odpowiedź #90 dnia: 07 Października 2016, 18:04:43 czas Polski »
U siebie posadzkę (też z mixokreta) malowałem dwa razy gruntem, następnie dwa razy farbą do betonu.
Wszystko było ok. do zimy (tej gdy jeszcze śnieg padał  ;) ).
Wróciłem kilka razy z trasy z błotem z solą i farba się rozpuściła  :P
W miejscach, gdzie nie dotarła woda z solą farba jest jak nowa, a minęło już 6 lat.
Więc jeśli nie będziesz tam autem wjeżdżał, to śmiało możesz malować.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 07 Października 2016, 19:58:53 czas Polski »
Nadrobilem wpisy i wychodzi na to że najlepiej położyć gres. Tak chyba zrobię ale już raczej na wiosnę. Zastanawiam się jeszcze nad ścianami...

Offline Gerdo

« Odpowiedź #92 dnia: 07 Października 2016, 20:08:37 czas Polski »
Pomalować ze dwa razy normalnym gruntem i tyle. Nie trzeba tu jakichś specjalnych farb do betonu i innego typu specyfików ponieważ:
- grunt jest tańszy i sprawdzony
- na wylewke i tak idą płytki/panele/parkiety/zywice itp itd

Zagruntowac trzeba z dwóch powodów.
Kozio robil wylewkę dziś,  ale jutro przeciez nie będzie robił posadzki. Dlatego wylewka w takim stanie będzie służyła do komunikacji, do dalszych lrac budowlanych więc trzeba ją zabezpieczyć.
Gruntować przed klejeniem parkietu/gresów, i tak trzeba.

Jeśli się wylewki nie zabiezpieczy to nic wielkiego się nie stanie pod warunkiem, że taka wylewka nie zostanie na lata. Choćby zwykłe zamiatanie powoduje wybieranie ziarenek piasku i tworzą się ubytki. Ale jeżeli w perspektywie dalszych lrac jest robienie posadzki, to nawet jak podczas zamiatania, czy prac uszkodzi się wylewka, to przy wykonywaniu posadzki te ubytki wypełni się klejem.

Żywica jest droga. Na Allegro niby za 55zł/m2 ale co to jest - nie wiadomo. To jest zapewne tak jak z elektronarzedziami. Są za 100zł i są za 800 a oba służą do tego samego.
Gresy tez mają swoje minusy i pewnie zywica do warsztatu jest lepsza, no ale przy dobrze wykonanej wylewce np kleju idzie stosunkowo nie wiele.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 07 Października 2016, 20:11:13 czas Polski »
A gruntowac tera czy jak wyschnie? KaZali mi podlewać prze 4 dni.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 07 Października 2016, 20:12:48 czas Polski »
jak wyschnie

Offline marcin6391

« Odpowiedź #95 dnia: 07 Października 2016, 20:19:14 czas Polski »
gruntuj po wyschnięciu.

kolezka właśnie żywicę kładł na tarasie.
Zgodził się na 100 zł/m2
panowie rozpoczęli pracę i stwierdzili, że niestety materiały poszły w górę i trzeba wziąć 160 zł/m2.... :P

głupek zapłacił ....

Offline chaos

« Odpowiedź #96 dnia: 07 Października 2016, 20:19:36 czas Polski »
Ja u siebie wylewałem posadzkę z betonu b20. Przez trzy tygodnie polewałem wodą następnie jak wyschła zagruntowałem dwa razy gruntem(zwykłym). Gruntu poszło 10l na 35 metrówm. Też myślałem nad farbami ale odpuściłem bo drogie . Jak zamiatam to nic się nie kruszy i nie pyli.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

Offline Gerdo

« Odpowiedź #97 dnia: 07 Października 2016, 20:27:37 czas Polski »
Teraz już październik, więc wylewka nie będzie tak szybko wysychała dlatego uważaj z tym podlewaniem. Przymrozki mogą się pojawić. Beton aby miał pełną wytrzymałość, to potrzebuje tak z 30 dni ale zasadniczo juz na następny dzień można po nim chodzić. Akurat dobrze Ci się złożyło bo weekend, więc do poniedziałku spokojnie będzie sechł
Jutro i w niedzielę podlej z umiarem, ale żeby szybko nie wysychało, to możesz zamykać drzwi.

Gruntem pomaluj za tydzień. Dwa razy.

Zamknij sobie drzwi. Ja robiłem wylewke miesiąc temu no to siostrzenica wlazła, porobiła dziury, musiałem wziąć przecinak i młotek, a potem naprawiać te ubytki.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #98 dnia: 07 Października 2016, 20:40:14 czas Polski »
Gruntem pomaluj za tydzień. Dwa razy.
A nie warto by było za pierwszym razem rozcieńczyć żeby głębiej wchłonęło ???

Offline swfr

« Odpowiedź #99 dnia: 07 Października 2016, 20:51:55 czas Polski »
Kozio,
Zamiast polewać wodą (teraz i tak nie ma sensu bo leje i w powietrzu jest mnóstwo wilgoci) - wystarczy wylewkę przykryć folią, żeby ograniczyć parowanie.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #100 dnia: 07 Października 2016, 20:54:33 czas Polski »
Ja bym nie rozcieńczał poniewaz niektóre grunty, to rozcieńczone są...fabrycznie :)
Jak zawsze kwestia ceny, ale niektórych to powinni zamknąć za oszustwa bo samą wodę sprzedają.

Jakby Kozio robił gresy teraz, to jeszcze spoko. Ale mówi ze dopiero na wiosnę. Pewnie chłopak nie wytrzyma i coś bedzie dłubał przez zimę w nowym warsztacie :)
Dlatego lepiej jest zabezpieczyć dobrze.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #101 dnia: 07 Października 2016, 21:57:30 czas Polski »
Nie rozcienczac....

Offline krzyś48

« Odpowiedź #102 dnia: 07 Października 2016, 23:58:07 czas Polski »
bo nie.....czy jakieś inne doświadczenia  ???

kozio

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 08 Października 2016, 06:51:58 czas Polski »
Pewnie chłopak nie wytrzyma i coś bedzie dłubał przez zimę
Prawdopodobnie tak ;) ale jak by co to jest gdzie tylko wszystkie narzędzia na paletach strączek owinięte.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #104 dnia: 08 Października 2016, 07:17:47 czas Polski »
bo nie.....czy jakieś inne doświadczenia  ???
bo już wcześniej ktoś to zrobił...

mam niedaleko domu firmę - przywożą do nich koncentraty impregnatów do drewna . Oni to mieszają w z wodą i dalej puszczają na składy budowlane jako koncentrat ....
wiem, bo u nich kupuję ... ale biorę przed rozlaniem - jest różnica ....