18 Kwietnia 2026, 12:27:05 czas Polski

Autor Wątek: Piła do niewielkiego warsztatu  (Przeczytany 7160 razy)

Offline bimki

Piła do niewielkiego warsztatu
« dnia: 03 Września 2016, 18:33:45 czas Polski »
Witam,

potrzebuję porady dotyczącej wyboru urządzenia :)

Co będę robił:
- cięcie tarcicy 5cm do klejenia
- czasami większe kawałki tarcicy (aby zrobić np. stół)
- cięcie kantówek
- cięcie wzdłuż pod kątem
- frezowanie
- wyrównywanie przeciętych kawałków przed klejeniem

co już mam:
- grubościówka (33 cm, metabo)
- pilarka taśmowa (BAS 317)
- niewielka frezarka ręczna (nie pamiętam modelu, ale chyba najmniejsza makita)
- stara, lekka pilarka stołowa Einhell -> ona jest do wymiany, cięcie nią tarcicy jest niewygodne, jest za lekka i tnie nie równo mimo założenia porządnej tarczy korzystanie z niej do tarcicy to dramat

budżet elastyczny, około 5k brutto

miejsca mam w miarę dużo, pomieszczenie szerokie na 2.5m. Jestem w stanie sam dorobić do piły jakiś stolik.

Chciałbym sprzęt, który umili pracę, nie będzie miał luzów, nie będzie nim rzucało i nie będzie się dławił na tarcicy dębowej :)
Nie chciałbym też urządzenia, które szybko się rozsypie - wolę wydać więcej, ale mieć coś dobrego.

Rozważałem na razie:
- BOSCH GTS 10XC i dodatkowo wyrówniarka (nie wiem jaka)
- Standrew SB 250 lub inny klon tego samego typu -> ale na temat tego sprzętu czytałem opinie na forum, że są luzy, prowadnica jest nieprecyzyjna itp

nie chciałbym kupować używki (chyba, że z fakturą).

z góry dzięki za porady!

kozio

• Gość
Odp: Piła do niewielkiego warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2016, 19:22:07 czas Polski »
Jeśli będziesz miał dobrą grubosciowke pilarka może być średnia i tak też bym pewnie kupił. A masz odciag?

Offline bimki

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2016, 21:51:47 czas Polski »
odciągu jeszcze nie mam, ale na pewno jeszcze w tym roku kupię - aktualnie dostosowuje stare pomieszczenie, zobaczę ile zostanie miejsca.

Grubościówkę już mam (Metabo DH 330) - wg mnie całkiem fajna (chociaż czasami brakuje szerokości)

pozdr

Offline bimki

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Września 2016, 10:21:30 czas Polski »
hej,

macie jakieś porady?
Naprawdę nie wiem czy taka "mała" pila Bosch będzie dobra, czy lepiej dozbierać na coś większego (np. K3)?

pozdrawiam

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2016, 13:11:39 czas Polski »
Zależy jak duże elementy będziesz obrabiać. Trudno zgadnąć na podstawie tego co napisałeś.
Ja po obejrzeniu 1000 review i przeczytaniu 2000 opinii w necie, celuję w DEW 7491. Dużej maszyny nie mam gdzie postawić i czym zasilić (3 fazy).
Do takiej pilarki można dostawić stoliki jak trzeba pociąć coś większego, ale wózka nie da się do niej zamontować.

Także podaj więcej szczegółów, to przynajmniej typ maszyny ustalimy ;).

Offline bimki

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Września 2016, 13:40:48 czas Polski »
dobra, to postaram się podać więcej szczegółów:

- chciałbym móc rozcinać tarcicę (5cm) o długości 1m wszerz/wzdłuż na tyle dokładnie, żebym mógł elementy od razu sklejać (będę robił sporo desek do krojenia i stolnic) - więc to jest dla mnie ważne, aby w przypadku takiego cięcia mieć dobrą dokładność)
- sporadycznie chciałbym móc przeciąć dłuższy element z tarcicy wzdłuż (żeby zrobić stół)
- jeśli będę musiał ciąć płytę, to wstępnie rozetnę ją na zewnątrz starą zagłębiarką, więc max płyty powiedzmy o długości 1m
- na pewno nie potrzebuję "potwora" żeby przecinać całe płyty
- nie chcę kupić urządzenia, które po krótkim użyciu dostanie luzów - nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto
- może być 1 lub 3 fazowe, bez różnicy
- pomieszczenie szerokie dokładnie na 2.90m i długie na 6m - nie chciałbym też go zbytnio zagracić.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Września 2016, 15:53:22 czas Polski »
No to piła klasy DWE7491 będzie wystarczająca. Możesz dokupić sobie do niej firmową podstawkę (składaną), albo zbudować szafkę z przedłużeniem stolików.
Ten Dewalt ma bardzo dobre opinie, luzów nie łapie, caluga dokładna. Ale to Dewalt, czyli można liczyć, że po ~5 latach coś w nim padnie. To samo dotyczy firm Bosch, itp. Makita nie ma dobrej pilarki stołowej. Z takim dewaltem (lub piłą tej klasy innego producenta) zmieścisz się w 4k brutto.

Piła formatowa będzie dla Ciebie raczej przerostem formy nad treścią i zajmie Ci cały warsztat. Taką przenośną piłę stołową (najlepiej ze składaną podstawką) po skończonej pracy możesz postawić w kącie.

Jednak nie spodziewaj się, że każdą przeciętą tarcicę będziesz miał gotową do sklejenia. Wiele desek po rozcięciu uwalnia wewnętrzne napięcia i od razu się krzywi lub skręca.

Offline bimki

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Września 2016, 16:08:20 czas Polski »
Ok, dzięki - powiedz mi jeszcze:
1) jaką widzisz różnice między DWE7491 i  GTS 10XC, bo zakładam, że te modele porównywałeś. Co przemawia za żółtą maszynką?
2) czy na takiej stosunkowo niewielkiej pile przetne wygodnie cięższy materiał wzdłuż?
3) czy warto kupować wyrówniarkę jeśli mam już grubościówkę
4) zależy mi jeszcze na tym, żeby do piły dało się zamontować odciąg na tyle skutecznie, żeby ilość śmieci była bardzo mała
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2016, 16:16:36 czas Polski wysłana przez bimki »

Offline studio tata

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Września 2016, 21:48:19 czas Polski »
polecam metabo pk 255 na sile , silnik jest spory 3kw i cichy  , do pracy ciaglej , dobra culaga i w miare przyzwoity wozek

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Września 2016, 21:54:34 czas Polski »
- chciałbym móc rozcinać tarcicę (5cm) o długości 1m wszerz/wzdłuż na tyle dokładnie, żebym mógł elementy od razu sklejać
Mnie uczono w szkole ,żeby po cięciu materiał zawsze przestrugać . Materiał po kontakcie z tarczą nie ma idealnej płaszczyzny .

Offline bimki

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Września 2016, 22:38:42 czas Polski »
polecam metabo pk 255 na sile , silnik jest spory 3kw i cichy  , do pracy ciaglej , dobra culaga i w miare przyzwoity wozek

o tak, zdecydowanie myślałem też o silniku na 3 fazy - więc może od razu model na tarcze 315?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Września 2016, 07:50:32 czas Polski »
- chciałbym móc rozcinać tarcicę (5cm) o długości 1m wszerz/wzdłuż na tyle dokładnie, żebym mógł elementy od razu sklejać
Mnie uczono w szkole ,żeby po cięciu materiał zawsze przestrugać . Materiał po kontakcie z tarczą nie ma idealnej płaszczyzny .

oczywista oczywistość :-)

Offline bimki

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Września 2016, 10:19:58 czas Polski »
oczywista oczywistość :-)

dzięki - do tego mam na razie tą małą grubościówkę. Wyrówniarka w planach.
Na razie chciałem się zająć zmianą piły na coś sensownego i liczę na wskazówki - najlepiej trójfazowe z piłą większą niż 250 :)

Offline bimki

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Września 2016, 15:02:07 czas Polski »
co powiecie na używany, stary Robland TZ30 lub nowe METABO TKHS 315 ?

Offline studio tata

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Września 2016, 15:29:15 czas Polski »
ze tak sie zapytam po co ci pila gospodarcza , bedziesz tez ciol opal ?