08 Maja 2026, 08:54:45 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówko-strugarka co wybrać?  (Przeczytany 10085 razy)

Amroz

• Gość
Odp: Grubościówko-strugarka co wybrać?
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Września 2016, 19:47:25 czas Polski »

Dziala jakbta lala :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Offline wstefan

« Odpowiedź #16 dnia: 28 Września 2016, 20:21:51 czas Polski »
Zrób osłonę na łańcuch bo kiedyś cię wciągnie ;)

A i szkoda paska .

« Ostatnia zmiana: 28 Września 2016, 20:23:33 czas Polski wysłana przez wstefan »

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Września 2016, 20:23:01 czas Polski »
Musze zamontować bo pasek wymieniałem i sprawdzałem jak działa

Offline wstefan

« Odpowiedź #18 dnia: 28 Września 2016, 20:25:14 czas Polski »
Silnik masz oryginalny?
Dopytuje bo mają znaleziona na złomie nie miała. Założyłem 3kW i smiga aż miło ;)
Jaki jest oryginalnie?

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Września 2016, 20:27:15 czas Polski »
Chyba 2,2 kW trojfazowy

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Października 2016, 10:50:25 czas Polski »
Dyma grubościówka spoko, ale blaty kiepskie są i tyle. Mało sztywne, najlepiej pokombinować i dorobić blaty ale z blachy 10 mm - więcej chyba tam nie wejdzie bo średnica wałka stosunkowo mała a i grzebień przeciwodrzutowy nie pozwoli. Oryginalny silnik mam 2,2 kw i wystarcza do amatorki, paski napędowe tylko gładkie - najlepiej stomil żółte. Byle nie ząbkowane z motoryzacyjnego bo na małej szajbie niedokładność paska (a to norma że poszczególne zęby są różnie "klinowate") i maszyna będzie miała wibracje a przy zatrzymaniu będzie dosłownie podskakiwać :)

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Października 2016, 10:54:37 czas Polski »
Panowie do "amatorki" to maszyna luksus. Osobiscie nie stać mnie na wydatek 10-15tys na profesjonalna maszynę. Ja zapłaciłem 2,5 tys i to i tak duzo jak dla amatora garażowego.Dla mnie rewelacja i jestem zadowolony

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Października 2016, 11:00:26 czas Polski »
A ja bym już jej drugi raz nie kupił - najlepsza alternatywa to Electra Beckum/Metabo HC260 - koledze z pracy wyhaczyłem taką za raptem 1700 zł - blaty aluminium. Reszta bebechów podobna. Ale ktoś nawet na forum wystawiał Bernadro ADM 260 za mniej niż 3 k PLN - chińczyk, ale już blaty żeliwne.

Offline peter

« Odpowiedź #23 dnia: 03 Października 2016, 23:09:07 czas Polski »
mam metabo  i trochę uciążliwe jest zmienianie blatu i odciągu przy zmianie na grubościówkę, chyba mogłem wziąć dewalt-a

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Października 2016, 15:50:54 czas Polski »
Ja w Dyma do grubościówki nie ściągam odbiorczego bo regulacja pójdzie w las. A i tak mam maszynę przerobioną, bo oryginalny docisk prętem na mimośrodzie to atrapa 😁

Offline Piotrek1981

« Odpowiedź #25 dnia: 09 Października 2016, 16:54:20 czas Polski »
Zastanawiam się nad kupnem grubościówko strugarki https://www.cormak.pl/strugarko-grubosciowka-cormak-pt250/produkt-298 .Czy będzie ona wystarczająca? Potrzebuję coś do domowego użytku.

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Października 2016, 17:33:42 czas Polski »
Ja w Dyma do grubościówki nie ściągam odbiorczego bo regulacja pójdzie w las. A i tak mam maszynę przerobioną, bo oryginalny docisk prętem na mimośrodzie to atrapa 😁
Możesz dac jakieś fotki jak masz przerobiona?

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Października 2016, 17:36:33 czas Polski »
Zastanawiam się nad kupnem grubościówko strugarki https://www.cormak.pl/strugarko-grubosciowka-cormak-pt250/produkt-298 .Czy będzie ona wystarczająca? Potrzebuję coś do domowego użytku.
Zakladasz oddzielny temat to po co pytasz w innym i balagan robisz. Kup  przetestuj opisz swoje spostrzeżenia itp

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Października 2016, 19:15:14 czas Polski »
Możesz dac jakieś fotki jak masz przerobiona?

wygląd tragedia, nie miałem czasu pomalować czy coś -

Ale ustawianie blatu teraz jest dużo prostsze niż luzowanie śrubek i stukanie "młoteczkiem". Zapięcie teraz mam inne bo z zapadką  - o taki http://www.domer.pl/en/zaczep-burtowy-zapinka-wrzeciadz-maly-z-regulacja-i-zatrzaskiem.html Duży błąd popełniłem spawając te kwadratowe pręty do blatów - niestety deko je zwichrowało, na szczęście ..... młot pomógł :) Ale docelowo pójdzie blat ze stali 10 mm, a może rozkręcę całą maszynę i wykorzystam same mechanizmy i zrobię podstawę od nowa z blatami 2x100 cm. Bo silnik i szerokość strugania jak dla mnie jest ok - ale blaty blaszane to ja mogę na środku palcami wypchnąć i wyprostować. Oczywiście nie mówię że blaty na środku są "zapadnięte" 3 mm, ale jednak minimalnie są - przy dłuższych elementach robi się banan na desce i trzeba się pomęczyć. Niestety wałek jest stosunkowo małej średnicy i nie idzie wsadzić nic więcej na grubości niż 10 mm - bo przeszkadza np grzebień przeciwodrzutowy.

A tutaj przyrząd do wciskania łożysk w oprawy -

Z perspektywy - albo Electra Beckum/Metabo albo kupić po taniości DYMA - wykorzystać mechanizmy posuwu, silnik, trochę ciężkiej stali na konstrukcję, spawarka i robić samemu. Bo do amatorki silnik 2,2 kW i 25 cm szerokości wystarczy, ale jednak im dłuższe blaty tym lepiej.