21 Kwietnia 2026, 00:50:38 czas Polski

Autor Wątek: Mega bardzo szybki temat -stół do frezarki GW.  (Przeczytany 6135 razy)

Offline SpecPiotr

Mega bardzo szybki temat -stół do frezarki GW.
« dnia: 06 Września 2016, 18:10:33 czas Polski »
Jestem podczas organizacji malego warsztatu pod konkretnie zalozone cele. Musze go do tego zorganizowac ale tak by niepotrzebnie nie inwestowac bo nie wiem czy temat caly wypali. A i z czasem tez kiepszczawo bo trzeba i robota codzienna sie zajac.
To tak slowem wyjasnienia dlaczego nie robilem na czopy i dlaczego nie poglebialem przy tym swej wiedzy praktycznej z zakresu laczen elementow ;D

Na tapecie dzis stolik pod frezarke. Czas operacyjny okolo 2 godziny plus to co jeszcze na jutro.

Okey. Let's start this sh..t ;)

Jako, ze walaja mi sie na warsztacie jakies kawalki blatow, kantowki i troche sklejki to te elementy zostaly wykorzystane.
Rama stolu z kantowek 50x50 (nogi) i 50x30. Jedynie z czego moge byc troszke dumny to z tego, ze pocwiczylem ciecie japonczykiem.

Zastrzaly odlozone na bok bo zbraklo mi dlugich wkretow.

Plyta mocujaca to sklejka 8mm docieta na wymiar 320x220. Zalozenie bylo takie by byla jaak najmniejsza ale bym mogl gora wyciagnac frezarke.

Otwor w blacie mniejszy o 20 mm na dlugosci i szerokosci. Pila w reke i wycinamy.

Teraz musimy w miare precyzyjnie wyfelcowac otwor dookola by nasza plytka ze sklejki sie zmiescila.
Szkoda mi bylo nowego freza na laminat wiec uzylem starego palcowego 12 i pierscienia kopiujacego 16. Jako prowadnice pod pierscien uzylem resztki sklejki. Odsuwamy 2mm, mocujemy sciskami i jedziem z tematem.

Coby nie cudowac juz z dlutami to zaokraglilem rogi plytki szlifierka. W miare spasowane tak by sie nie ruszalo i mozna przejsc dalej.

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline SpecPiotr

Odp: Mega bardzo szybki temat -stół do frezarki GW.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Września 2016, 18:20:53 czas Polski »
Teraz wypadaloby przymierzyc odmierzyc otwory na sruby mocujace plyte do frezarki. Po ustawieniu zadanego miejsca docisnalem plyte do jakiegos odpadu sciskami by nie ruszyla sie podczas trasowania.

Tu znow niezastapionym okazali sie wiertlo samocentrujace. Idealnie naznaczylem wszystkie otwory.

Po przewierceniu na wylot gzymka w reke i trza bylo poglebic by schowac lby trapezowe.

Frezarka zamontowana do plyty wiec mozna juz zrobic otwor na frez. Tu nie trzeba specjalnie tlumaczyc. Po prostu wlaczamy i dociskamy ;)

No. To tyle na dzis.
Byla to dosc spontaniczna robota dlatego nie zaopatrzylem sie w sruby z motylkami do przykladnicy i we wlacznik. Mam nadzieje jutro to dokoncze.

Tak wiem, ze szalu nie ma. Bardziej chodzi mi o pokazanie , ze w lacznie powiedzmy 3 godziny da sie zrobic stolik do frezarki GW.

To teraz czekamy na hejty ;D Ale i tak Was lubie robaczki ;) Caluski

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Września 2016, 18:54:28 czas Polski »
A niech no powie ,którą zagłębiarką dziurę wycinał ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Września 2016, 18:55:56 czas Polski »
Parksidem ;)

Przyznac musze, ze teraz otwory w blacie wycinam tylko PS. Po co zmieniac tarcze jak mozna zmienic pilarke ;D
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2016, 19:00:22 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2016, 18:59:44 czas Polski »
Teraz się rozejrzałem listwy sosnowe na stolik , własny wyrób ?
poprawiło się w warsztacie sprzętowo czy jak ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Września 2016, 19:02:23 czas Polski »
Wyrob wlasny. Niestety rownane recznym strugiem elektrycznym. Poprawilo sie nieznacznie. Licze, ze jeszcze ok miesiac i bedzie wszystko co trzeba. Trzymaja mnie troche finanse.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Września 2016, 21:29:01 czas Polski »
Brawo Ty

Stolik się robi jak ta lala
ja chyba jednak u siebie będę robił w formie szafeczki.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Września 2016, 22:00:35 czas Polski »
Brawo Piotrek! :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Września 2016, 22:01:25 czas Polski »
a co bedziesz seryjnego na tym stole produkowal?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Września 2016, 22:06:17 czas Polski »
A takie tam ;D
Na razie to przemilcze bo rozmowy w kilku sklepach trwaja.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Września 2016, 22:08:23 czas Polski »
Pertaktuje w zieleniakach i bedzie telewizję sniadaniową zakładał, a frezarka do obierania marchewki ;D

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Września 2016, 10:58:27 czas Polski »
Płyta ze sklejki będzie jakoś mocowana do tej grubszej płyty wiórowej?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Września 2016, 11:00:10 czas Polski »
Nie. Tak sobie wymarzylem zeby trzymala ja sila grawitacji (a to potezna sila). Jedynie przykladnica bedzie ja dociskac zeby nie drgala.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Września 2016, 11:14:14 czas Polski »
sila grawitacji (a to potezna sila)
zgadza się pod warunkiem że frezarka ma też odpowiednią masę ;-) . Przyznaję rację, nie zwróciłem uwagi że frezarka jest zamocowana tak, że przykładnica będzie trzymała płytkę centralnie.

Offline Thodd

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Września 2016, 11:21:54 czas Polski »
Dobry patent z tym dywanem.
Po robocie zwijasz, wieszasz na trzepaku i trzepiesz - nie trzeba zmiatać i odkurzać :P