19 Maja 2026, 07:49:44 czas Polski

Autor Wątek: Politurujemy pudełko po cygarach  (Przeczytany 10901 razy)

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Politurujemy pudełko po cygarach
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Września 2016, 14:10:36 czas Polski »
A jak czyściłeś powierzchnię?

Offline Henry

« Odpowiedź #46 dnia: 28 Września 2016, 16:42:27 czas Polski »
Przeszlifowałem, bejca spirytusowa i tyle. Ale mam wrażenie że na początku wszystko było ok i pokrywało się równo. Zrobiłem dwa pudełka i tylko na wieczku tego jednego się tak sp*.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Września 2016, 17:45:10 czas Polski »
sugerujecie  , że było coś w materiale ?

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Września 2016, 10:01:41 czas Polski »
Jak pisałem wcześniej z eksperta się nie uważam, ale wydaje mi się, że tamponując miałeś zbyt gęstą politurę która nie zdążyła wyschnąć i po prostu ją starłeś wraz z bejcą.
Bejca spirytusowa rozpuszcza się w szelaku i bardzo ładnie się łączy.
Dlatego po zabejcowaniu ja pokryłem pudełko szelakiem przy pomocy mopa (ten pędzel) co pomogło zagruntować materiał.
Zauważcie, że większość filmów odnośnie politurowania nie mówi nic o barwieniu. Zawsze (prawie) na drewnie nie barwionym.

Mogło też być że jeśli użyłeś (używałeś?) oleju to dałeś go zbyt dużo i to mogło zaszkodzić.
Z czego robiłeś tampon?

Fajnie by było jakbyś napisał więcej szczegółów jak robiłeś.
Dobrze jest się uczyć na błędach, ale lepiej na czyichś ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #49 dnia: 29 Września 2016, 10:18:16 czas Polski »
Tampon ze szmatki bawełnianej z pakułami bawełnianymi w środku. Zacząłem bez oleju, potem dwa razy dawałem po kilka kropel na pad, a potem znowu bez. Potem rozcieńczałem trochę rozpuszczalnikiem - może przesadziłem i rozpuścił żywicę - sosna to okropny materiał do politurowania.
Politurę mam gotową z puszki. Wprawdzie mam też szelak jasny i rubinowy ale jeszcze nie rozpuszczałem. Te pudełka to mi tak wpadły z przypadku.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Września 2016, 12:23:01 czas Polski »
Potem rozcieńczałem trochę rozpuszczalnikiem - może przesadziłem i rozpuścił żywicę

Tak jak wcześniej pisałem . Rozpuszczalnik padł ,  widać   jeszcze jego  rozbryzgi.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Września 2016, 13:46:19 czas Polski »
Bejca spirytusowa rozpuszcza się w szelaku i bardzo ładnie się łączy.

Robert chyba się trochę zagapiłeś  ??? ;)

Zagapiłem się też i ja i umknęły mi nowe posty.
Henry w tym wypadku tak jak radzi Tomek ,tylko umyć dokładnie denaturatem wyszlifować i jeszcze raz zacząć od nowa.
Mówiłem ,że z sosną będą problemy.
I jeszcze jedno , Panowie w handlu nie ma spirytusu metylowego . To co jest  nazywane denaturatem jest alkoholem etylowym skażonym dodatkiem jednoprocentowym alkoholi wyższych lub zasadą pirydynową dodaje się również dodatki pogarszające smak.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #52 dnia: 29 Września 2016, 16:33:41 czas Polski »
Robert chyba się trochę zagapiłeś

A z czym to jam się zagapił?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Września 2016, 19:28:14 czas Polski »
W szelaku nic się nie rozpuści - jest ciałem stałym. ;)
Ewentualnie szelak może rozpuścić się w bejcy spirytusowej, pod warunkiem ,że jest zrobiona na spirytusie etylowym bo takim w zasadzie tylko szelak rozpuszcza się  ;D
Do wytwarzania takich bejc stosuje się też fuzle porektyfikacyjne które są mieszaninami alkoholi wyższych.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Września 2016, 19:56:25 czas Polski »
Oczywistą że w ciele stalym nie można nic rozpuścić.
Ponieważ jestem za slowka łapany to chcę być bardziej precyzyjny.
To aby bylo jasne dla wszystkich bardzo proszę o informację jaką nazwę nosi roztwór szelaku w spirytusie metylowym?
Cala Anglia nazywa ten roztwór szelakiem. Nie wiem jak to się ma w Polsce.

Jezeli chodzi o mieszanie rozpuczonego w spirytusie metylowym szelaku z bejcą to mialem na mysli bejce na bazie nitro.
Moje przegapienie.
Nie mniej jutro zakupię bejcę na bazie spirytusu i sprawdzę.

Z nitro miesza się bez problemów.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Września 2016, 20:29:27 czas Polski »
Różnie o bejcy  piszecie i sposobach  jej  barwienia.

Ja byłem tak uczony od starych majstrów i zawsze to stosuję . A mianowicie : jeśli kolorujemy  drewno , to bejcę dajemy    na surowe   drewno  by dobrze się  w nie  wpiła. I dopiero dalej następne specyfiki , które z biegiem czasu  się  ścierają ,a kolor pozostaje.
Dlatego jestem zwolennikiem nakładania jasnej politury na  wcześniej  pobejcowane  drewno

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Września 2016, 20:32:14 czas Polski »
Robercie Szanowny Kolego z forum:
To się nazywa politura.
Nie może w handlu znajdować się roztwór szelaku w spirytusie metylowym , ponieważ jest to bardzo silna trucizna i jej opary też jak najbardziej. Politurując takim roztworem przy odrobinie szczęścia mógłbyś oślepnąć od samych oparów. Kiedyś skażano alkohol etylowy alkoholem metylowym. W obecnej chwili przepisy unijne tego zabraniają - jak Wielka Brytania wyjdzie z Unii to może będą tam sprzedawać alkohol metylowy. Kto wie skoro jeżdżą tam cały czas "pod prąd". W handlu znajduje się spirytus etylowy w Polsce nazywany denaturatem , albo SS-lyker ( po śląsku) skażony 1% alkoholu izopropylowego albo zasady pirydynowej.
We Francji nazywa się to "alcol menager". Dodatki skażające mogą co najwyżej spowodować wymioty.
Pozdrawiam

Tomku co do Twojego postu , dzięki ,że to napisałeś .
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2016, 20:34:02 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Września 2016, 21:01:54 czas Polski »
Krzysztofie, szanowny kolego.
Dziękuję bardzo za informację.
Do tej pory myślałem ze politura to gotowe wykączenie. Nie byłem świadomy że tak też nazywa się roztwór szelaku.
A co do barwienia politury to jak najbardziej TomkuZ masz rację.
Są jednak sytuacje wymuszające na nas dobarwienie. Jak wiesz nie jest sie w stanie przewidzieć jaki bedzie efekt koncowy,  szczególnie jesli dobarwiamy do innego mebla lub robimy naprawę.
Czasami jakieś miejsce zabarwie sie inaczej,  lub nie dobarwi się.  I co wtedy?  Zrywanie i bejcowanie od nowa?
A co jeśli mebel ma uszkodzenie które trzeba naprawić i dobarwic do reszty?
Dadatkowo są też kłopoty z uzyskaniem pewnych kolorów, szczególnie bardzo ciemnych.
Wtedy właśnie można wspomóc się dobarwioną.

A odnośnie spirytusu metylowego.
W Anglii bez kłopotu mozna kupić "methylated spirit". Jest droższy od wódki w sklepie więc nie ma potrzeby go pić.
Firma której ja używam wprowadzila barwnik fioletowy i zaprzestała sprzedaży bezbarwnego.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Września 2016, 07:19:25 czas Polski »
To jest spirytus etylowy metylowany ( skażony alkoholem metylowym) . To dziwne i niebezpieczne. Do wyrobu politury powinno się stosować alkohol etylowy skażony powyżej 95% , im ten procent jest wyższy tym lepiej. Dodatek wody psuje politurę i efekt politurowania. Dobry jest ten http://allegro.pl/rozpuszczalnik-do-szelaku-99-9-5-l-i6501571339.html
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2016, 07:21:45 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline Mag84

« Odpowiedź #59 dnia: 30 Września 2016, 16:59:43 czas Polski »
panowie, czyli najlepiej złapać kogoś kto robi samogon i od niego wziąć trochę, bo z tego co kojarzę kiedyś ktoś mi mówił że jak się robi samemu to pierwsze 100-200ml jest do wylania od razu bo skażony idzie pierwszy i nie nadaje się do picia :)