08 Maja 2026, 10:34:57 czas Polski

Autor Wątek: Bardzo pilne ocieplenie dachu warsztatu blaszanego  (Przeczytany 2985 razy)

Offline Bagoo

Bardzo pilne ocieplenie dachu warsztatu blaszanego
« dnia: 15 Września 2016, 10:19:03 czas Polski »
Czołem pilnie potrzebuje porady,

Sytuacja jak na fotach, plan był taki,

Dokręcić do belek wzdłużnych osb 10mm, na to wełna 5-10 cm (przeswitu tam jest 8-9 cm)

Tylko na 90% będzie kondensacja pary wodnej, macie pomysl jak temu zaradzić ? Folia paroizolacyjna odpada bo nie ma jej jak zamontować (sciagac dach ?) Sklaniam sie k temu zeby zostawic samo OSB i trudno.

Sciany ocieplone blacha dalej welna 5 cm i OSB 12 mm

Prosze o szybkie ewentualne pomysly bo robota stoi ;(
bedę wdzięczny

Offline Andriu

Odp: Bardzo pilne ocieplenie dachu warsztatu blaszanego
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2016, 10:53:15 czas Polski »
poszukaj   firmy  robiącej  ocieplenia  natryskowe pianką  poliuretanową,  zobacz że wszystkie  bramy garażowe  są  ocieplane pianką  która się przykleja  do blach i nie ma  tam miejsca na kondensację pary wodnej,  podobnie płyty  obornickie. nie wiem  ile kosztuje takie ocieplenie  ale  staje się coraz  powszechniejsze   i nie zajmuje dużo powierzchni
pozdrawiam

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2016, 12:05:34 czas Polski »
Folia paroizolacyjna odpada bo nie ma jej jak zamontować (sciagac dach ?)
To o czym piszesz to chyba wiartro izolacja-bo paroizolację chyba się daje od wewnątrz
Sciany ocieplone blacha dalej welna 5 cm i OSB 12 mm
No to daj 10cm(najlepiei 25cm) na sufit tylko zadbaj o wentylację w szczycie
poszukaj   firmy  robiącej  ocieplenia  natryskowe pianką  poliuretanową,
To by było najlepsze,tylko chyba ceny zaporowe-już tańsze było by zastosowanie płyt dachowych ocieplonych,coś w tym stylu
http://www.plyty-abo.pl/plyty_warstwowe_dachowe_styropian.php
Ale to chyba po obiedzie :(

Offline Andriu

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Września 2016, 12:41:51 czas Polski »
pogrzebałem w necie i taka izolacja przy 25 cm grubości kosztuje około 60-75 zł.  więc myślę, że  nawet przy  10 cm  to  może wyjść około 30 zł. to teraz policz, ile potrzeba materiału aby przymocować  sufit podwieszany,  parolizolacja,  materiał na   sufit  pewnie osb  gdzie cena  przy  1 m2 12  to cena  około 12zł ,  wełna  10 cm najtaniej to jakieś tez około 10 cm, suma summarum  wyjdzie podobnie a nawet drożej.  kwestia tylko tego czy taka firma podejmie się ocieplenia  takiego garażu.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Września 2016, 17:15:28 czas Polski »
Jak pisze Krzyś48. Na to na górze to wiatroizolacja. W Twoim przypadku patrząc od góry potrzebujesz warstwy:
1. Blacha dachowa
2. pustka wentylacyjna, co najmniej 2 cm
3. Sznurek zapewniający, że wełna nie wejdzie Ci w tą pustkę.
4. wełna
5. Sznurek podtrzymujący wełnę
6. Paroizolacja - po prostu folia, uwaga, musi być położona bardzo szczelnie.
7. Jak chcesz to jakieś wykończenie, osb, K-G, cokolwiek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Września 2016, 18:26:15 czas Polski »
Ja bym nic od  spodu robił ,a dał ocieplenie od góry na blachę . Styropian przyklejony  na
klej   http://sklep.tech-bud.poznan.pl/index.php?route=product/product&product_id=275
i na to papa termozgrzewalna

Offline Bagoo

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Września 2016, 20:00:04 czas Polski »
Dzięki za podpowiedzi, na ten moment jadę z dalej z płytami OSB do konstrukcji ponieważ zależy mi już na tym żeby rozprowadzić instalację i uruchomić sprzęt (stanowczo za długo to wszystko trwa).

Prawdopodobnie przyjrzę się jak się będzie w zimie warsztat zachowywał (temperatura/wychładzanie), jeśli będzie bardzo źle to na wiosnę ściągnę blachę i zastosuje się do Waszych rad.

Jak wspominałem, prześwit między blachą a OSB to 8 - 9 cm więc albo mocno ścisnę sznurkami wełnę 10-tkę (taką mam zakupioną) albo kupię 5-tkę. Zdaje sobie sprawę że większość ciepła ucieka przez dach, ale nie chce obniżać stropu.

Ponadto nie zależy mi żeby warsztat trzymał ciepło jakoś szczególnie długo bo będzie ogrzewany sporadycznie.

Temat warsztatu dokumentuje od momentu wbicia szpadla w grunt, więc jak już się zbiorę w sobie to zrobię foto relację, a nuż się komuś przyda.

pozdrowienia!

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Września 2016, 20:37:15 czas Polski »
będzie ogrzewany sporadycznie.

Latem słonko ci dogrzeje że szybo coś z tym zrobisz ;D
Pomysł Tomkaz podoba mi się :)

Offline marttinoPL

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Września 2016, 21:17:24 czas Polski »
Pianka natryskowa na taką powierzchnię najlepiej się sprawdzi i najlepiej za izoluje

Offline Bagoo

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2016, 21:53:47 czas Polski »
będzie ogrzewany sporadycznie.

Latem słonko ci dogrzeje że szybo coś z tym zrobisz 
Pomysł Tomkaz podoba mi się

Wielce prawdopodobne =]
Miałem już mały test na gołą blachę i byłem dość pozytywnie zaskoczony, celowo też wziąłem blachę pomalowaną na "piasek pustyni" żeby mnie absorbowała energię i chyba trochę się to sprawdza.

Co do tej papy to ją trzeba pociągnąć z acetylenu czy np opalarka wystarczy ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Września 2016, 08:16:03 czas Polski »
Co do tej papy to ją trzeba pociągnąć z acetylenu czy np opalarka wystarczy ?

Policz koszty.
Masz do dyspozycji gotowe płyty styropianowe już  z przyklejoną papą podkładową i te przyklejasz na klej poliuretanowy do  blachy papą do góry ( są już na brzegach zakładki
)Jak to  zrobisz to dopiero kleisz papę termozgrzewalną z rolki (5m dlug ) na tamtą papę , za pomocą palnika  na propan-butan ( sa nie drogie -mozna też wypożyczyć. )

Drugi  sposób to : styropian goły kleisz na poliuretan i na to z rolki kleisz  na ten  sam klej papę podkładową . Następnie jak wyżej papę  termozgrzewalną ( wybrać ciepły 
dzień )

Mam tak zrobione -  w upały jest chłodno ,zimą  ciepło i blacha osłonięta od  rdzy + strop nie palny od środka.
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2016, 08:19:29 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Września 2016, 09:01:28 czas Polski »
Powtórzę się :)
Jeszcze bardziej mi się podoba ;)