13 Czerwca 2026, 00:14:09 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka i Piła ukośnica  (Przeczytany 2533 razy)

Offline Piotr123

Frezarka i Piła ukośnica
« dnia: 16 Września 2016, 18:28:14 czas Polski »
Witam wszystkich  forumowiczów. Potrzebuję waszej pomocy w doborze frezarki gornowrzecieniowej oraz piły ukośnicy wraz z opinią. Chciałbym  sie pobawić w stolarke zrobic małemu dziecku  domek i takie  tam.
Mam na oku frezarke Einhell (chcialbym wydać na to tak do 300 zł) a czy sa tez takie frezy które pozwolą  mi łączyć  metodą na czopy?
A piłę ukośnicę Metabo (i chcę  wydać tak 800zł)
Jeżeli wybrałem zły folder proszę  o przeniesienie i pamiętajcie chcę  się trochę pobawić nie jestem profesjonalistą.

Offline Roland

Odp: Frezarka i Piła ukośnica
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Września 2016, 19:19:41 czas Polski »
Witaj
Nie żebym był jakimś znawcą, ale jak chcesz jakiejś opinii to proszę. Metabo to dosyć dobra - (choć są oczywiście lepsze)- firma i ukośnica za 800 pln powinna wystarczyć dla amatora, ważne by miała możliwość posuwu, średnica tarczy wystarczy 205 mm (czyli te mniejsze), do Eihla nie mam jakoś zaufania i powiem, że  o ile ukośnica za 800 powinna ci wystarczyć to jak nabierzesz apetytu do prac w drewnie  to będziesz się szybko rozglądał za frezarką z wyższej półki ( tak jak ja teraz używając parksida czyli coś podobnego) gdyż frezarka to precyzyjne urządzenie i warto mieć ją odpowiedniej jakości, myślę, że taka za 300 zł nie jest zbyt precyzyjna ja szukam teraz dewala lub makity. Poza tym jeśli chodzi o sprzęt to "the sky is the limit."

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Września 2016, 19:26:53 czas Polski »
Było już nie raz...

Offline Piotr123

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Września 2016, 20:03:11 czas Polski »
Jestem amatorem wiec mi na razie  nie potrzebuje  nic lepszego . A do takiej frezarki  bede miał możliwość dokupienia frezów do łączeń prostych?
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2016, 20:05:13 czas Polski wysłana przez Piotr123 »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Września 2016, 20:14:29 czas Polski »
To może zacznij polowanie na narzędzia z Lidla ,Parkside :)
A tu długi wątek do poczytania
 http://forum.domidrewno.pl/znalezione-w-sieci/elektronarzedzia-parkside/

Offline Piotr123

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2016, 21:59:59 czas Polski »
To co podać je mi jakieś  modele frezarek za którymi  mógłbym sie rozejrzeć?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2016, 22:14:06 czas Polski »
A co Ty chcesz tą frezarką robić? Krawędziować, robić wpusty czy może frezować drzwiczki szafek? Bo rodzaj, a co za tym idzie model frezarki od tego jest mocno uzależniony. Ja powiem Maktec - mam ich małą "krawędziówkę" i jestem b. zadowolony. Lidlowskiego Parkside-a miałem ale się poddał szybko.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Września 2016, 22:24:52 czas Polski »
Zgadzam się z Raffim co do Makteca. Masz 3 wersje do wyboru w zależności od przeznaczenia. Też polecam tę markę.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2016, 09:05:33 czas Polski »
ja zamówiłem pomarańczowego makteca, a dostałęm pomarańczową makitę  ;)
nie róznią się niczym - poza nazwą.
do krawędzi - idealna  :)

Offline zyszku

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2016, 16:18:00 czas Polski »
Wiem wiem... było to o co pytam:) Przykładam się do zakupu frezarki. Praca w płycie wiórewej, mdf, blaty kuchenne (otwory pod zlewy itp.) Jaka moc potrzebna? I co byście polecili do około 1500? Czy to "multinarzędzie" Makity się nada?
http://www.makita.info.pl/22523-RT0700CX2J-Frezarko---wycinarka.html

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Września 2016, 16:19:36 czas Polski »
ja zamówiłem pomarańczowego makteca
Też mam i polecam.