26 Kwietnia 2026, 17:58:19 czas Polski

Autor Wątek: Felder K500s  (Przeczytany 7886 razy)

Offline KaliLeo

Felder K500s
« dnia: 18 Września 2016, 22:30:35 czas Polski »
Czołem,

Mam pytanie odnosnie piły jak w temacie. Zna ktoś ten model bardziej niż opis z katalogu i zapewnienia sprzedawcy? Potrzebna mi pila o mniej wiecej takich parametrach i chetnie poznam Wasze zdanie na temat maszyn Feldera,  moze polecicie cos innego w podobnych pieniadzach?

Offline KaliLeo

Odp: Felder K500s
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2016, 10:18:15 czas Polski »
Hmmm widzę, że nikt nie zna tego sprzętu albo się nikomu gadać nie chce :/ ale może to i dobrze bo trochę moje preferencje zakupowe się zmieniły i mam w związku z tym prośbę o pomoc w wyborze piły.
Dostałem oferty na FELDER K540s i ROBLAND Z3200. Piła ma mi służyć do rozkroju płyt i produkcji mebli na zamówienie. Parametry pił i wyposażenie podobne, kasa też. Nie mam pojęcia jak wygląda ewentualny serwis i naprawy takiego sprzętu w praktyce. Będę wdzięczny za pomoc

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2016, 10:38:19 czas Polski »
nikomu gadać nie chce

Chce,tylko nic na temat do powiedzenia nie ma :'(
Pozdrawiam ;)

Offline KaliLeo

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2016, 12:29:14 czas Polski »
No skoro tak to idę pomarudzić o okleiniarkę...może tam ktoś się zna  :P

Offline Zbigniew

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Października 2016, 13:36:01 czas Polski »
Witaj Rafale, czasem bywa tak, że ktoś może i jest trochę w temacie, ale nie zauważył nowego tematu, jak w moim przypadku.
A jak cenowo zaproponowali Ci te dwie maszyny? Bo rozumiem, że to u jednego sprzedawcy?
O Roblandzie Z3200 wiem trochę od znajomego stolarza (http://forum.domidrewno.pl/pily-36/zakup-pily-formatowej/msg87192/#msg87192- nie wiem czy trafiłeś na ten post.) Różnica jaka wtedy wychodziła między tymi maszynami wynosiła 5 tysięcy, ale Felder podobno bardzo serwisowy. Widzę Roblanda już jakiś czas na warsztacie i z tego co widzę, to nie jest delikatna konstrukcja, a kawałek maszyny. Może nie wygląda i pracuje jak Altendorf, bo trochę mu brakuje, ale z tego co wiem, to spisuje się mu dobrze. Niestety nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć.
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru i zadowolenia z maszyny!

Offline KaliLeo

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2016, 09:46:30 czas Polski »
Hej,  dzięki za podpowiedz. Felder jakos kompletnie mnie nie przekonuje. Nawet nie same maszyny bo te są piękne i ładne i cacy itd itp ale sposob sprzedaży jest dla mnie jakimś olbrzymim nieporozumieniem. Mam na myśli podejscie sprzedawcy do klienta te ich blizej nie okreslone terminy realizacji :/ raz maszyny z Austrii za 3 mce a na drugi dzien mi dzwoni chlop ze za tydzien beda z Polski ale z vatem :) Pomyslalem sobie, że jak te maszyny maja dzialac tak jak ich sprzedaz to ja sie na to nie piszę.  Wybralem w koncu Roblanda z 3200. Nie wiem czy to dobry wybor ale w cenie do ok 30 tys brutto nie ma duzego wyboru. No chyba, ze sie mylę to sypcie proszę modelami :) Jest jeszcze Rema FX4 -  zna ktos ten model? Reasumując Felder mnie juz nie interesuje. W gre wchodzi Robland lub Rema... Ktoś coś?

Offline KaliLeo

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2016, 09:48:14 czas Polski »
Co do cen to wszystkie te maszyny sa w podobnych cenach.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Października 2016, 10:04:57 czas Polski »
Hej,  dzięki za podpowiedz. Felder jakos kompletnie mnie nie przekonuje. Nawet nie same maszyny bo te są piękne i ładne i cacy itd itp ale sposob sprzedaży jest dla mnie jakimś olbrzymim nieporozumieniem. Mam na myśli podejscie sprzedawcy do klienta te ich blizej nie okreslone terminy realizacji :/ raz maszyny z Austrii za 3 mce a na drugi dzien mi dzwoni chlop ze za tydzien beda z Polski ale z vatem :) Pomyslalem sobie, że jak te maszyny maja dzialac tak jak ich sprzedaz to ja sie na to nie piszę.  Wybralem w koncu Roblanda z 3200. Nie wiem czy to dobry wybor ale w cenie do ok 30 tys brutto nie ma duzego wyboru. No chyba, ze sie mylę to sypcie proszę modelami :) Jest jeszcze Rema FX4 -  zna ktos ten model? Reasumując Felder mnie juz nie interesuje. W gre wchodzi Robland lub Rema... Ktoś coś?

Witaj

Myślę, że robisz błąd, ale jest to moja prywatna opinia. Owszem, na maszyny Feldera trzeba poczekać 2-3 miesiące ponieważ maszyny są produkowane pod klienta, Jeżeli sprzedawca proponuje Ci maszynę od ręki, to albo jest wyprodukowana na salon sprzedażowy albo pod jakiegoś klienta który tej maszyny po prostu nie odebrał. Pracowałem na wszystkich maszynach o których piszesz i Felder wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Kupując nową maszynę bierz pod uwagę przede wszystkim serwis maszyn, a ten niestety Felder ma najlepiej zorganizowany. W obecnej chwili pracuję na 3 maszynach Feldera i 4 maszynach SCM i czekam na koniec leasingu i będę wymieniał na Feldera. W razie większej ilości informacji pisz na PW to tam Ci podam nr tel i możemy porozmawiać w temacie.

Offline KaliLeo

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Października 2016, 10:56:47 czas Polski »
Jesli pracowales na Roblandzie to mam prośbę. Czy mozesz mi wytlumaczyc na ktorym przymiarze jest mozliwosc ustawienia kata 22,5 stopnia? Uwazasz, że jest duza roznica w budowie Feldera i Roblanda? Mowie o roznicach zauważalnych ( odczuwalnych) dla operatora.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2016, 11:47:54 czas Polski »
Ten wymiar można ustawić na przykładnicy z lewej strony, na tej co jest na wózku bocznym.
Nie wiem o jakiej kwocie myślisz na zakup pilarki. Dzisiaj w Żorach są dni otwarte w Felderze i można kupić maszyny w naprawdę dobrych cenach, a ponad to zachęcam do zakupu na NIP EU. Nie płacisz Vat'u i możesz sobie pozwolić na lepszą maszynę.
Dla przykładu K 690 za 26 700 zł, K 890s za 30 100 zł.
Różnice - hmm, przede wszystkim Felder ma nie do pobicia system przesuwania stoły formatowego z systemem X-roll na który obecnie dają 10 lat gwarancji (kiedyś był tylko 6 lat). Maszyny Feldera posiadają też bardzo wygodny system pochylania agregatu pilarki, nie pamiętam nazwy, ale jest on samoczyszczący się i nie wymaga smarowania. Przy K890 masz elektryczne podnoszenie tarczy, a kładzenie pod kątem masz od przodu maszyny. Z używanych maszyn polecałbym K975 z elektryką.

Offline decha

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Października 2016, 11:11:55 czas Polski »
Siemka! :) nie ocenialbym tego Roblanda tak całkowicie źle ;) sprawdza sie raczej dobrze...

Czy mozesz mi wytlumaczyc na ktorym przymiarze jest mozliwosc ustawienia kata 22,5 stopnia
Kąt ustawisz tylko na tym krótkim liniale na stole aluminiowym. Na tym długim liniale co jest na wózku na lewo od piły nie ma możliwości ustawiania kąta i jest on ustawiony tylko na 90 stopni. Wejdziesz na jakieś zdjęcia w google to zobaczysz.

Według mnie nie ma co poriwnywac Feldera K690 z Roblandem, a juz bardziej K890S. K690 ma tylko jeden kaptur i tylko na wprost można jechać, a robland ma dwa kaptury i można jeszcze po skosach jechać. Róznica miedzy nimi jest też taka że Robland ma większą tarczę i wyższą wysokość cięcia. 125 mm. Wogóle nie rozumiem dlaczego nie podają wagi maszyny ani żadnych parametrów a podejrzewam że są 30% lżejsze. Robland jest cięzki ale za to bardziej stabilny... Ciężko je jakoś specjalnie porównać bo nie ma dużo info... A tą gwarancję w felderze na te kulki to można dać nawet 100 lat...
Nie krytykuje ich maszyn ale od siebie moge powiedziec tyle ze na Roblandzie wyjdziesz na plusie :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2016, 19:00:38 czas Polski »
Proponuję ,abyś sobie wszedł na forum "techniki stolarskie". Jest tam aktywny wątek na temat serwisu oferowanego przez producentów maszyn. Jak to wygląda przed i po zakupie maszyny. Może to Ci pomoże przy wyborze.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2016, 22:26:38 czas Polski »
...
Według mnie nie ma co poriwnywac Feldera K690 z Roblandem, a juz bardziej K890S. K690 ma tylko jeden kaptur i tylko na wprost można jechać, a robland ma dwa kaptury i można jeszcze po skosach jechać. Róznica miedzy nimi jest też taka że Robland ma większą tarczę i wyższą wysokość cięcia. 125 mm. Wogóle nie rozumiem dlaczego nie podają wagi maszyny ani żadnych parametrów a podejrzewam że są 30% lżejsze. Robland jest cięzki ale za to bardziej stabilny... Ciężko je jakoś specjalnie porównać bo nie ma dużo info... A tą gwarancję w felderze na te kulki to można dać nawet 100 lat...
Nie krytykuje ich maszyn ale od siebie moge powiedziec tyle ze na Roblandzie wyjdziesz na plusie :)

1. Każda pilarka Feldera jest sprzedawana z dwoma kapturami - z drugiej strony - ile tniesz pod kątem?
2. Pracowałem na Roblandzie który miał wstawiony kątomierz na wózku bocznym.
3. Pilarki Feldera nie mają w stole kulek tylko rolki ustawione w układzie "X"
4. Niestety Felder oferuje najlepszą sieć serwisową maszyn w Polsce
5. Do czego jest potrzebna jest waga maszyny? Maszyny obecnie są wycinane z blachy 5 mm przez maszyny CNC z precyzją do tysięcznych mm. Na kontroli jakościowej poszczególnych elementów pod uwagę jest brany nawet ruch obrotowy ziemi.

Maszyna ma być wykonana z największą precyzją i spełniać indywidualne wymagania danego klienta, poza tym każdy towar ma swojego klienta

Offline wojo72

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Października 2016, 09:10:05 czas Polski »
Robsonik,
Możesz podać jakieś źródło  tej informacji z pkt. 5 o obróbce korpusów maszyn w felderze z dokładnością do tysięcznej mm (nie mówiąc już o tym ruchu obrotowym ziemi bo jak rozumiem to żart)? Trochę interesowałem się wcześniej technologią cnc i wygląda mi to bardziej na slogan reklamowy niż rzeczywistą informację. Osiągnięcie takiej precyzji produkcji  jest praktycznie niemożliwe w przypadku takich konstrukcji jak korpusy maszyn, nie mówiąc już o tym że zupełnie niepotrzebne bo ze względu na rozszerzalność cieplną stali zmiana temperatury otoczenia o kilka stopni sprawi że całą ta superprecyzję trafi szlag.

Offline krzysztofG

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Października 2016, 11:44:06 czas Polski »
Robsonik. widze że chwalisz cały czas Feldera. nie jesteś tak przypadkiem ich sprzedawcą? Sory, ale wygląda to tak jak byś ich tylko wychwalał i przechwalał. Żadnych wad u nich nie widzisz, nawet najmniejszych. Idealizujesz strasznie tą firme. Przeglądałem z ciekawości Twoje inne posty żeby pochopnie nie oceniać ludzi, ale podejrzewam że jednak się nie mylę...