15 Czerwca 2026, 14:52:06 czas Polski

Autor Wątek: SAMy i kolejność ich wykonywania  (Przeczytany 3792 razy)

Offline kredzio

SAMy i kolejność ich wykonywania
« dnia: 24 Listopada 2013, 21:26:19 czas Polski »
Jestem osobnikiem, którego mocno ciekawi temat tworzenia SAMów (rajcuje mnie to mocno, że pewnie nie zdziwiłbym się gdybym robił kolejne narzędzia tylko po to, żeby zrobić następne narzędzia). Naoglądał się człowiek setek filmów na necie odnośnie urządzeń tworzonych ręcznie i pogubił się troszkę, gdyż tak naprawdę stworzenie SAMa wymaga już sporego zaplecza sprzętowego. Pytanie czy dało by się tworzenie narzędzi tak ułożyć w kolejności, aby produkcja aktualnego narzędzia nie wymagała przyszłych klocków, które dopiero są w planie...
Powiedzmy, że takimi podstawowymi narzędziami są strugnica, pilarka stołowa, piła taśmowa, ukośnica, grubościówka oraz jakieś mniejsze maszyny i narzędzia...
Zapewne da się wykorzystać zamiast piły taśmowej jakąś wyrzynarkę, ale chodzi tutaj również o dokładność elementów, żeby to jakoś do siebie pasowało :)
Sprzęt który aktualnie posiadam:
- Wiertarka stołowa
- Szlifierka talerzowa
- Ręczne elektronarzędzia (raczej chinczyki/skille etc.): wyrzynarka, wkrętarka, pilarka, wiertarka, szlifierka kątowa
- Jakieś drobiazgi

Zapewne pierwszym SAMem powinna być strugnica, gdyż tymi narzędziami, które posiadam zapewne dam radę to wykonać.
Ale co dalej?
Moim guru jeżeli chodzi o SAMy jest Matthias Wandel i jego projekty piły stołowej z pilarki ręcznej oraz piły taśmowej jest czymś do czego dążę.
Pytanie tylko jak dojść do tego etapu? :)
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2013, 21:30:52 czas Polski wysłana przez kredzio »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: SAMy i kolejność ich wykonywania
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2013, 21:31:41 czas Polski »
Tylko uporem i pracą dobijesz do  celu , a koledzy  zwłaszcza  Amigorg  Ci  pomogą :)

Offline kredzio

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2013, 22:11:41 czas Polski »
Wiadomo, że praca i upór to podstawa działań we wszystkim, jednak porywanie się z motyką na słońce nigdy dobrze nie wychodzi, a pewnie tak by było gdybym bez niczego spróbował zbudować piłę taśmową :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2013, 22:32:51 czas Polski »
Projekty Mathiasa są bardzo dobrze opisane w plikach SketchUp, to duże ułatwienie.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2013, 22:42:21 czas Polski »
Witaj
W tym dziale, w którym jesteś jest mnóstwo moich wątków na temat maszyn SAM, w innych działach urządzeń i przyrządów SAM, urządzania warsztatu. W sumie zrobiłem 10 maszyn z drewna i sporo przyrządów i urządzeń, zapraszam do lektury, zajrzyj też do mojej galerii, tam też są maszyny.
Pytasz o kolejność. Aby zacząć musisz mieć stół i pilarkę.
Sam piszesz, że doświadczenia nie masz, musisz mieć za to dużo cierpliwości i samozaparcia.
Stół możesz wykonać w oparciu o plany Wandela   http://woodgears.ca/workbench/plans.html
Kup płytę na blat np. z MDF, zrób koziołki tymi narzędziami, które masz http://woodgears.ca/sawhorse/plans.html, położysz na nich blat i możesz już robić stół j.w. Strugnica, to trudny temat i zrobisz go później.
Jak zrobisz stół, zrób pilarkę stolikową z pilarki tarczowej, ale najprostszą, nie od razu wg Matthiasa, bo nie dasz rady. Blat ze sklejki z podczepioną od dołu piłą i prostą przykładnicę. Możesz ułożyć blat z piłą na koziołkach. Kup kilka ścisków stolarskich i tak zawsze są potrzebne. W międzyczasie już będziesz wiedział, co ci jeszcze potrzebne. W razie czego pytaj, zawsze służę pomocą.

Offline kredzio

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2013, 22:49:01 czas Polski »
Zanim się zarejestrowałem to przeglądałem wątki na forum i widziałem co potrafisz zdziałać jeżeli chodzi o sprzęt DIY (szacun wielki) :)

Dzięki serdeczne za dosyć wyczerpującą odpowiedź. Nakierowałeś mnie na właściwe tory, bo faktycznie nie od razu Kraków zbudowano i nie trzeba od razu robić końcowych produkcji, a porobić prostsze projekty i z biegiem czasu zmieniać je na mocniejsze, stabilniejsze i dokładniejsze.