17 Maja 2026, 11:17:23 czas Polski

Autor Wątek: Stary czy nowy sprzęt?  (Przeczytany 2444 razy)

Offline luckyboypl

Stary czy nowy sprzęt?
« dnia: 20 Września 2016, 15:50:07 czas Polski »
Witam

Poszukuję kilku maszyn do warsztatu, między innymi piłę formatową czy frezarkę dolnowrzecionową.

Nie bardzo wiem w co celować, mianowicie czy brać nowe maszyny od firm typu cormak oraz kma-maszyny, czy w mniej więcej tej samej cenie coś używanego np od standrew.
Podobno te starsze sprzęta są lepsze, solidniejsze, ale nowe to jednak nowe.
Uprzedzając pytania, tnę głównie sklejkę, obstawiam, że obciążenie maszyn to 3-4 godziny dziennie pracy na nich.

m_kola

• Gość
Odp: Stary czy nowy sprzęt?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2018, 17:44:34 czas Polski »
Zgłoszone

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2018, 18:27:29 czas Polski »
nie ma jak wstawianie reklamy w temacie nawet nie spokrewnionym...

co do pytanie to narazie kupiłem bruzdownicę (do betonu) używaną i było ok. zrobiła swoje i teraz leży a wydałem 1/3 ceny... jedyny mankament to brak gwarancji...
ostatnio się zastanawiałem czy kupić ukośnicę dobrą używaną... tanią z Lidla czy dobrą nową na raty... wyeliminowałem używkę bo mogła mieć luzy i bym nie mógł reklamować. kupiłem Lidla i jest mało dokładna choć luzów nie ma... co by było gdybym kupił nową za 1000+ na raty? nie wiem może też bym się do czegoś doczepił i jeszcze marudził, że kupiłem taką a nie KEPAXA ;) - oczywiście tu żartuję... nie mam aż takich potrzeb.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2018, 18:34:26 czas Polski wysłana przez MebLeszek »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2018, 18:36:04 czas Polski »
 ;D ;D
Jeżeli chodzi o maszyny to ja ich nie kupuję tylko wynajmuję.

W stolarstwie? ;D ;D ;D ;D  :o;D ;D ;D ;D  :o;D ;D ;D ;D ;D ;D :o

Do  kosza

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2018, 19:25:44 czas Polski »
No a jak, mozesz sobie od typa wynajac zurawie budowlane albo jakies inne betorniarki - nie mow, ze obrabiasz drewno bez pomocy zurawia budowlanego :D