30 Kwietnia 2026, 04:24:16 czas Polski

Autor Wątek: Boazeria - szczegóły  (Przeczytany 3313 razy)

Offline karski

Boazeria - szczegóły
« dnia: 20 Września 2016, 21:19:27 czas Polski »
Cześć. Przymierzam się do wyłożenia ścian w garażu / warsztacie boazerią 9-11cm, 1cm gruba, świerk, w poziomie (budynek gospodarczy bez ogrzewania, część stodoły). Mam pytanie do administratora @JarekO , czy mógłbyś nagrać jakiś krótki filmik jak u ciebie jest to położone? Tak z bliska, żeby było widać detale. Kąty, łączenia, na czym wszystko się trzyma i jak jest zakonserwowane. Każda rada będzie cenna, bo chciałbym to zrobić raz a porządnie. Oczywiście zapraszam wszystkich użytkowników do udzielania się w wątku :)
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2016, 21:21:28 czas Polski wysłana przez karski »

Offline Andriu

Odp: Boazeria - szczegóły
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września 2016, 08:48:37 czas Polski »
boazeria w poziomie fajnie wygląda  ale będzie zbierał  się kurz. Co do konstrukcji to jakieś listwy montażowe mocowane na kołkach rozporowych.  Boazerię zapuścić  np. penetrinem a jak chcesz  ciąć koszty  to w lidlu bywa  fajna  lazura do drewna 5 l za jakieś  50 zł.  do wykończenia  to jakieś ćwierćwałki.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2016, 10:01:02 czas Polski »
Tak jak pisze Andriu, laty pionowe na sciane (nie wiem do jakiej sciany bedziesz to krecil - dobierz kolki odpowiednio). Zaplanuj sobie miejsca, gdzie planujesz powiesic cos ciezszego na scianie tak, zeby wypadalo tam gdzie laty. Boazerie impregnuj/maluj pierwszy raz przed montazem bo na scianie nie dojdziesz wszedzie. Aha, jeszcze jedno - gwozdziarka... ;)

Offline Roobertt

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Września 2016, 11:52:29 czas Polski »
Aha, jeszcze jedno - gwozdziarka... ;)
A sztyfciarka jest tańsza

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2016, 12:12:36 czas Polski »
A nie jest to to samo? Bo jak dla mnie jest. Tylko ze gwozdziarka moze wieksze gwozdzie strzelac :P

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2016, 14:02:43 czas Polski »
W sztyfciarkę wchodzą szpilki bez łepków.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2016, 14:33:26 czas Polski »
No to ja mam sztyfciarke...i o to mi chodzilo;)

Offline karski

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2016, 06:48:37 czas Polski »
Panowie a co powiecie o czymś takim jeśli chciałbym uniknąć śladów po gwozdziach czy wkrętach?
http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/923/1579923/product/klamry-montazowe-do-boazerii-drewnianej,main.jpg
Wytrzyma to do poziomego montażu?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2016, 06:55:49 czas Polski »
Powinno wytrzymac bo przybijasz to do łat i każda deska ma kilka "swoich" takich zaczepów. Dość powrzechnie stosowane.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline ciosekl

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Września 2016, 07:26:13 czas Polski »
ja u siebie używałem takich zaczepów na suficie i pod skosami - trzyma kilka dobrych lat i nic się z tym nie dzieje złego, także polecam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Września 2016, 08:12:43 czas Polski »
Spokojnie zakładaj - gwoździe wbijaj skośnie a nie prostopadle do łat.

Offline karski

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Września 2016, 22:58:25 czas Polski »
No i super. Dziękuję za rady :)