22 Lipca 2026, 00:59:52 czas Polski

Autor Wątek: Cennik mebli na wymiar - jak go stworzyć?  (Przeczytany 6111 razy)

Offline peter

Odp: Cennik mebli na wymiar - jak go stworzyć?
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Września 2016, 23:33:44 czas Polski »
mir ;nie bierz tego do siebie ,napisałem tylko co ja myślę
jestem amatorem w dziedzinie stolarki , ale niekiedy obróbka dębiny jest łatwiejsza od sosny.
Nie chcę koledze zaśmiecać wątku.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Września 2016, 08:52:45 czas Polski »
Peter -błądzisz .. Schody z merbau czy ze sosny to jednak różnica na materiale. Jest tu potrzebne pewne doświadczenie  jak i ocena możliwości płatniczych  klienta .Na jednym się zarobi więcej  ,a na drugim  mniej . Nawet jak wyliczysz sobie  wszystko matematycznie do kalkulacji.
 Dobrze jest wszystko  notować (gruba  księga ) związanego z wykonywaną w tej  chwili pracą tj, czas wykonania całości  jaj i poszczególnych operacji ( czas frezowania mb czs  strugania mb , czas  klejenia  itp ) , jaki materiał , jego koszty  , jakie lakiery  ich numery ( zostawienie trochę na  późniejsze dodatkowe  prace  z ich opisaniem ) i czas malowania itp.
To wszystko będzie przydatne do późniejszych kalkulacji w razie podobnych  zleceń , a tak że dorobienia czegoś bo sobie klient zażyczy  za 2 lata ,a ja nie pamiętam nr. bejcy itp.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #32 dnia: 25 Września 2016, 10:14:34 czas Polski »
Wpisz sobie wycena kuchni online i jest tam strona poziom 4 czy jakis tak.
Ja sie często tym cennikiem posiłkuje jak brakuje mi doby. Niektóre ceny sa z kosmosu ale pokazują jak to robi firma.

Ja staram sie w głowie zrobic rozkrój ile potrzeba materiału potem dodaje jedna płyte bo zwykle sie pomylę ;)
Cena płyty 200 zł w tym jest założone juz oklejanie.
Potem dodatki.
Zawias fgv 5 zł
Szuflada to różnie od 50 zł do 250 tipon blumotion.
Uchwyty to juz jest masakra bo każdy różnie kosztuje.
Jeszcze nóżki listwy blaty tory wózki i juz cena wychodzi.
A potem myślisz ile chcesz zarobić i mówisz "Boże ale drogo. " ;)

Offline mir

« Odpowiedź #33 dnia: 25 Września 2016, 10:31:51 czas Polski »
Nie ceny są z kosmosu a koszty prowadzenia firmy.
Łatwo to przeoczyć oceniając sprawę przez pryzmat jednostkowych zleceń i spodziewanego zysku, który nim faktycznie nie jest.

To ceny zaopatrzeniowe czy sprzedaży?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #34 dnia: 25 Września 2016, 10:47:32 czas Polski »
Sprzedaży

Offline arturs

« Odpowiedź #35 dnia: 26 Września 2016, 23:45:16 czas Polski »
W twoim przypadku , jeśli dopiero zaczynasz to ta tabelka wcale nie jest taka "głupia". Na początku i tak nie będziesz miał klientów z górnej półki , więc cudów na kiju nie będziesz robił. Może pokusić się o taką tabelę ze standardowymi szafkami . Zrobić parę  zleceń , wszystko poprzeliczać. I się przekonasz , czy to co zostało w kieszeni jest warte zachodu .
trochę się mylisz ale nie o wszystkim mogę mówić :D
tak w skrócie: na chwilę obecną: koszty materiału, transport, czas poświęcony na projekt + 50% i z tego ewentualnie rabat 10% w skrajnym przypadku.
a tak na przyszłościowo to planuję założyć działalność (może z początkiem nowego roku) i chcę wcześniej mieć wszystko gotowe

zamiast 50% daj 100%-200% i będzie ok
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2016, 23:48:29 czas Polski wysłana przez arturs »