18 Maja 2026, 23:33:09 czas Polski

Autor Wątek: pomoc do łączenia blatów  (Przeczytany 12921 razy)

Offline suchy_5

pomoc do łączenia blatów
« dnia: 23 Września 2016, 08:29:53 czas Polski »
Witam mój kolejny post dotyczy przyrządu do łączenia blatów np coś takiego choć w necie jest tego ogrom http://https://www.youtube.com/watch?v=q7XD7NIo8Fw czy ktoś z was korzysta z takiego przymiaru , dokładnie chodzi mi o to czy by była możliwość zebrania wymiaru z gotowego szablu ponieważ chciałbym sobie wypalić taki szablon na laserze i umieścić w nim inne jeszcze pomoce z góry dziękuje i pozdrawiam.

Offline kojot

Odp: pomoc do łączenia blatów
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2016, 22:37:42 czas Polski »
Ja taki mam Virutexa

Tapnięte z N910C

Offline suchy_5

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2016, 12:52:21 czas Polski »
kojot a czy by była możliwość zebrania wymiarów z twojego przyrządu ?? abym sobie wypalił jeżeli nie to oki

Offline kojot

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Września 2016, 13:25:25 czas Polski »
Daj na priva adres to Ci zrobię szablon na kartonie i wyślę

Tapnięte z N910C

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2016, 15:18:21 czas Polski »
Sugeruję pojechać do jakiegoś sklepu i zdjąć wymiary miarką i suwmiarką.
a może prościej by by był zapytać się producenta o przesłanie wymiarów?
Szablon na kartce to może zawierać spore niedokładności względem oryginału.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2016, 16:54:02 czas Polski »
Odfrezuj w mdf,ie

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2016, 17:00:55 czas Polski »
Ja uważam, że szablon zrobiony na podstawie "zdjętych wymiarów" będzie po prostu kiepski.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline telengi

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2016, 16:28:40 czas Polski »
Jakby znalazł się jakiś chętny z pantografem i przejechał ten szablon w MDFie... to można by było kolegom po dobrej cenie posłać.

Offline Andriu

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2016, 12:00:58 czas Polski »
a może któryś z kolegów pokusi się na zrobienie takiego wzornika. chętnie kupię.  Ja sie zastanawiałem nad festolem ale wyłożyć taką kasę  to trochę szkoda. Wadą tych wzorników jest to że  tak głęboko frezują,  przecież teraz  blaty mają  mniejsze zaokrąglenia  więc nie potrzeba frezować 2,5 cm jak można  max 6 mm. Mam kuzyna co na leserze  pracuje i  pytałem o możliwości  zrobienia, jednak  przydałby się arkusz  grubego aluminium  aby wzornik nie był za ciężki. 

Offline suchy_5

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Października 2016, 13:28:24 czas Polski »
słuchajcie w mdf  hmm nie wiem czy warto po czasie się może wyrobić ale palony na laserze blacha np 3 myślę że będzie elegancko .Jeżeli kojot proponuje pomoc w postaci odrysowanego elementu na kartonie przerzucę to na dxf i mogę podesłać kolegom jak wolicie ? A co do tematu jeszcze chciałbym zapytać SpecPiotr czemu uważasz że z zdjętych wymiarów szablon będzie kiepski nie takie elementy się wymiarowało i robiło zawsze pasowało tym razem na 100% będzie pasowało jestem tego pewien szablon będzie palony na maszynie numerycznej, nie jednemu znajomemu też się projektowało przyrządy do mebli w formie palonej na laserze i wszystko grało
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2016, 13:36:35 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Października 2016, 13:34:31 czas Polski »
Czy to szablon festoola , Cmt czy Wurtha każdy z nich będzie zabierał spore wcięcie z uwagi na pierścień kopiujący . Mniejsze zaoblenie można wykonać tylko na cnc , a Twoje żądane 6mm raczej nie będzie miało racji bytu ze względu na promień blatów ok4-5mm . Mniejszy nie będzie nigdy , bo zacznie pękać laminat na zaobleniu . Kiedyś jedna z firm robiła próby ze zmniejszeniem "erki " i spełzły na niczym.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Października 2016, 13:53:45 czas Polski »

SpecPiotr czemu uważasz że z zdjętych wymiarów szablon będzie kiepski

Bo uważam, że będzie problem z precyzyjnym zdjęciem wymiarów. Nie tyle o samo prowadzenie pierścienia chodzi ale też o punkty na trzpienie. Będzie problem z precyzyjnym wyznaczeniem jakiegoś pukntu odniesienia tak żeby łatwo to można było wrzucić w jakiś program do CNC.
Nie mówię, że jest to niemożliwe ale...
Wystarczy 1mm odchyłki gdzieś i juz przymiar będzie do "de".
Zauważ, że nawet ostrzenie freza (jeśli nie robi się płytkowym) już zmienia wymiar na tyle, że szczelinka robi się różna a jak sama nazwa wskazuje "szablon" powinien służyć do precyzyjnego i powtarzalnego cięcia.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Października 2016, 14:00:32 czas Polski »
Zrobimy tak żeby się upewnić  kojot przyśle mi wzór jak zrobię szkic w programie wystawię fotkę z wymiarami i jeżeli kojot nadal chciałby nam pomóc z wymiaruje to dokładnie u siebie suwmiarką i wtedy się upewnimy ok.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Października 2016, 14:14:29 czas Polski »
 suchy jak wyprodukujesz dxf to ja go chętnie przytule.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Października 2016, 14:16:48 czas Polski »
Zawsze jeżeli mam taką możliwość pomagam innym od tego jest forum, a bardzo dużo robię takich przyrządów nie tylko do drewna ale i do metalu