05 Maja 2026, 05:50:53 czas Polski

Autor Wątek: Jakiej mocy odciag,  (Przeczytany 8559 razy)

Offline bimki

Odp: Jakiej mocy odciag,
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Listopada 2016, 00:46:45 czas Polski »
60 :)

pomierzyłem aerometrem - odciąg (bez rury, przy samym silniku) ma 26m/sek.
Przy grubościówce jest już tylko 12-13 m/sek. Sporo strat - muszę coś z tym zrobić - pokombinować, żeby było mniej zakrętów - zmienie też spiro na lepsze, bo to co dali z odciągiem nadaje się do kosza - jest strasznie sztywne, wygląda kiepsko.

To mój pierwszy odciąg, miałem więcej nadziei. Przy pile też nie jest czysto, po 20 minutach pracy trzeba brać miotłę i oczyścić podłogę, bo zaczyna się coś zbierać (wiele, wiele mniej niż bez odciągu - ale jednak).

czy wiecie ile metrów na sekundę powinno być przy urządzeniu, żeby było skuteczne odpylanie? Ktoś mierzył u siebie?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Listopada 2016, 09:00:04 czas Polski »
Na przykład przy grubościówce DeWalt 733 producent zaleca przy maszynie 20 m/s.

Offline bimki

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Listopada 2016, 14:50:39 czas Polski »
mierzyliście kiedyś jakie straty generują przewody i zakręty?
Nie wiem jakie prędkości wychodzą z większych, mocniekszych odciągów ale z takiego, który ma 750W, 1080 m3/h wychodzi 26m/sek bez założonej rury.
2m rury 100mm - redukcja na 60mm, jakiś zakręt po drodze - to daje 15-16 m/sek.

W weekend zrobię więcej prób i podam wnioski - ale chętnie usłyszałbym jaka jest moc na odciągu mocniejszym, bo może kupiłem za słaby?
Z drugiej strony po co 2x większy silnik jeśli jednocześnie pracuje 1 urządzenie?

pozdrawiam

Offline bimki

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Listopada 2016, 21:16:11 czas Polski »
udało się poprawić efekty - po dokładniejszych pomiarach odciąg na wejsciu (bez rury) ma 22 m/sek.

Zmieniłem rurę na rurę wyższej klasy - dało to zwiększenie szybkości o około 10%
Następnie zmieniłem podejście i zamiast samej rury elastycznej - zastosowałem metalowe rury specjalistyczne o średnicy 100mm - tutaj opory są mniejsze niż w rurach karbowanych.
Rurę karbowaną mam tylko przy samym odciągu - 1m i około 1.5 przy samej pile. Około 1.5 zastąpiłem rurą metalową - teraz przy pile jest 17-18 m/sek -> więc lepiej o około 4m/sek - różnicę czuć nawet gołą ręką.

Jeśli chodzi o grubościówkę, to zamiast 6m rury karbowanej mam teraz około 4m rur metalowych + 1.5m karbowanej i też prękość jest lepsza bo około 16m/sek (poprzednio było koło 13 na tej samej odległości).

Nie ma rewelacji, ale jakość rur, optymalizacja wszelkich zakrętów dały dobry efekt - procentowo myśle, ze jest lepiej o 20-25%

Potestuję kilka dni i nie wiem czy przed świętami nie kupię jednak odciągu z większym silnikiem....

Offline mikele

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Listopada 2016, 15:49:03 czas Polski »
Stomana 3kw 30cm

do takiej mocy kolego to bys potrzebował takiego czegoś http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/odciag-do-trocin-abs-2480.html albo AF2480A. wtedy możesz działać. nie baw się w jule, bo sam widzisz, jak się to skończyło. co nagle to po diable...