02 Maja 2026, 10:40:49 czas Polski

Autor Wątek: Blat poci się po olejowaniu  (Przeczytany 13285 razy)

Marcin M

• Gość
Blat poci się po olejowaniu
« dnia: 28 Września 2016, 01:28:35 czas Polski »
Blat kuchenny bukowy, olejowałem 5 razy olejem Fiddes Tung Oil - zalecane co najmniej 4 warstwy. Od kilku dni wycieram codziennie, bo codziennie jakby olej wychodził na wierzch, ale tylko na niektórych klepkach - blat klejony na mikrowczepy z Casto. To co pojawia się na wierzchy to jakby tłusty nalot, roluje się przy wycieraniu. Ktoś wie co jest grane? Za dużo oleju, warstw? Różnica temperatur może? ( blat olejowałem w garażu w temperaturze 25 stopni ). Nie wiem co źle zrobiłem, bo stosowałem się do instrukcji. Blat czeka na zamontowanie, bo nie chcę zatłuścić wszystkiego.

przemek77

• Gość
Odp: Blat poci się po olejowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Września 2016, 07:23:59 czas Polski »
Miałem ten sam przypadek z inną marką olei. Za krótki czas schnięcia przed nakładaniem kolejnej warstwy oleju. Po każdej warstwie należy wydłużyć czas , aby drewno miało możliwość wchłonięcia oleju. Poczekaj jeszcze ze dwa dni , zbieraj nadmiar ,może unikniesz ponownego szlifowania .

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Września 2016, 07:28:30 czas Polski »
Potwierdzam. Teraz musisz cierpliwie ścierać nadmiar oleju i czekać jak wyschnie.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2016, 09:48:51 czas Polski »
Proponował bym przy pomocy suszarki do włosów nagrzać te miejsca i dokładnie zetrzeć olej.
Pozostawić do wyschnięcia i przeszlifować.

Mi się wydaje że problem może być w tym, że pierwsza warstwa szybciej wyschła na kilku kawałkach drewna, a jak olej się już utwardzi, to nei pozwala na penetrację kolejnym warstwom.

Jak długo czekałeś z nałożeniem drugiej warstwy?

Gdybym ja miał taki kłopot, to zeszlifowałbym dokładnie cały blat i zacząłbym od początku.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września 2016, 10:56:02 czas Polski »
Każdą warstwę nakładałem po 24h, tak jak w instrukcji, przy ostatniej, piątej warstwie skróciłem czas z 24 do 20h, bo nie miałem czasu czekać tych 4 h. Blat po każdej warstwie był wycierany i szlifowany przed każdą kolejną warstwą. Od 2 dni go wycieram i poleruję takim kółkiem :

http://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/akcesoria-do-elektronarzedzi/tarcze-do-krazkow-sciernych/powloka-polerska-2224000,p23067,l2167.html

Czekam cierpliwie.

Offline nyca7

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Września 2016, 12:15:06 czas Polski »
Miałem tak samo z tym olejem, ale po czterech warstwach i przecieraniu tego nalotu efekt końcowy jest zadowalający jak dla mnie. Przez gęstość oleju oraz warunki panujące w pomieszczeniu ten preparat może mieć dłuższy czas wysychania. Należy też 30 min. po nałożeniu zetrzeć suchą szmatką.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Września 2016, 12:28:45 czas Polski »
Tak robiłem nyca7. 30 minut i scierałem, potem 24h i kolejna warstwa. Widzę że to częsty objaw, już myślałem że coś źle zrobiłem. Ciekawe czy przy oleju Osmo lub Festool Heavy Duty też tak jest.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Września 2016, 14:59:27 czas Polski »
po każdej warstwie .....i szlifowany
Prawdopodobna przyczyna , pył zatkał pory , Ja swój szlifowałem chyba po 4 warstwie papier 400 a i to koledzy podpowiedzieli ze za wysoka gradacja (sugerują 220). Użyłem czystego oleju lnianego ale nie sadzę aby miało to znaczenie v.s tungowy . Po każdej warstwie dokładne wytarcie (po 15 minutach od założenia ) ręcznikiem papierowym
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2016, 15:03:25 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Września 2016, 21:38:13 czas Polski »
W jakimś wątku już pisałem ,że papier 400 nie nadaję się do oleju . Najwyższa gradacja zalecana jest przez festoola 220-240 . Producent Woca zaleca gradację 120-150 .
Gradacja 300-400 używana jest  do corianów i staronów. Szlifując papierem pozamykałeś pory i drewno nie ma jak oddychać .
Pytałeś o olej Festoola. Używam go osobiście i miałem ten sam przypadek . Za krótki czas schnięcia . W przypadku tego oleju czas schnięcia wynosi ok.8 h ,ale przy podwójnej warstwie . Robiłem blat do łazienki i nałożyłem 5 warstw , z tym, że piąta nałożona była po 6 h i narobiłem sobie dodatkowej roboty  :(

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2016, 21:48:20 czas Polski »
Bo co za dużo to nie zdrowo.
Jak widać sprawdza się i w stolarce.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Września 2016, 21:55:36 czas Polski »
Masz rację . Tylko, że trzeba się osobiście sparzyć , żeby w głowie pozostało  ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Września 2016, 21:59:51 czas Polski »
To się zwie szkoła życia

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Września 2016, 10:36:04 czas Polski »
Szlifowalem papierem 240. Czyli jedyna opcja to zeszlifować wszystko i na nowo olejować?

Offline swfr

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2016, 11:08:33 czas Polski »
Szlifować max 150. I dać drewnu odpocząć dobę, dwie w temperaturze zalecanej (na pewno jest na etykiecie. Podejrzewam, że od 15 st. w górę). Żadnego podgrzewania!
Nadmiar oleju zbieraj szmatką bawełnianą i tylko ręcznie. To sztuczne futerko do zakładania na polerkę wykorzystaj do polerowania lakieru a nie oleju.

« Ostatnia zmiana: 29 Września 2016, 11:14:19 czas Polski wysłana przez swfr »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Września 2016, 11:54:07 czas Polski »
Blatu od kilku dni są w mieszkaniu, przecieram szmatką to co wychodzi, w sumie dzisiaj rano zauważyłem, jakby pomału ten efekt ustępował. Oleju wychodzi coraz mniej. Mam nadzieję, że do niedzieli uda się założyć blaty i nie będzie już nic wychodziło. Za dużo internetu chyba. Kilka osób zalecało szlifowanie między warstwami, pomyślałem że spróbuje i efekt nie bardzo. No ale nauka jest. Następnym razem spróbuję innego oleju również. I bez szlifowania ;) Się to wszystko proste wydaje, a potem się okazuje, że jednak nie.