11 Lipca 2026, 23:28:53 czas Polski

Autor Wątek: Uchwyt na drabinę  (Przeczytany 2422 razy)

Offline BlackJack15

Uchwyt na drabinę
« dnia: 29 Września 2016, 09:39:06 czas Polski »
Witam.

Po zakończonej bramce a przed rozpoczęciem stołu mała szybka robótka :) - uchwyt do powieszenia drabiny na ścianie.
Drabina leży obecnie na ziemi (co widać na zdjęciach) i dość mocno przeszkadza więc postanowiłem to zmienić. Projekt raczej bardzo prosty ale pozwolił mi pobawić się chwilę ukośnicą :) fajna sprawa :)
Na razie znowu wielkich filozofii nie stosuję i idę trochę na łatwiznę - kantówka 40x60, belka dłuższa będzie przylegać do ściany i będzie przykręcona dwiema śrubami schowanymi w zagłębienie by nie przeszkadzały, belka poprzeczna zadarta lekko w górę (5 stopni) oraz małe zastrzały. Wszystko będzie sklejone i skręcone, a belka poprzeczna będzie dodatkowo wzmocniona kołkiem fi 15 z tylną belką. Zastrzał z jednej strony jest 45 stopni z drugiej 50 stopni. Pocięte, pomalowane preparatem biobójczym, teraz czeka na klejenie i skręcanie a później pójdzie na to jedna lub dwie warstwy lakierobejcy.
Drabina nie jest jakaś super ciężka, uchwyty będą dwa oddalone od siebie o około 2 metry, mam nadzieję że od razu drabina nie spadnie :)

Offline BlackJack15

Odp: Uchwyt na drabinę
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Września 2016, 09:40:09 czas Polski »
c.d. :)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Września 2016, 12:45:37 czas Polski »
A na rower jaki uchwyt byś polecał ? Muszę zrobić w szopie. Na grilla zbiłem gwoździami, ale na rower, to może być za słabe. Interesuje mnie szybkie i stolarskie rozwiązanie.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2016, 09:02:28 czas Polski »
Rower nie jest ciężki więc też jakaś super konstrukcja nie musi chyba być. Jaki uchwyt - to kwestia jak chcesz go wieszać - kołami do ściany czy bokiem. Jeśli kołami to myślałbym by zrobić jakiś uchwyt na przednie koło - coś na styl takich uchwytów jak teraz robię, dwóch umieszczonych obok siebie by weszło koło i z zagłębieniami by koło/ośka/śruby miały się o co trzymać, jeśli bokiem to pomyślałbym by zrobić jakieś podtrzymanie ramy w dwóch lub trzech miejscach - by nie niszczyć ramy to podklejonych jakimś filcem/gumą/skórą. Określ jak byś chciał ten rower wieszać to będzie łatwiej coś wykombinować a i może ktoś mądrzejszy coś jeszcze podpowie :)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2016, 10:44:23 czas Polski »
Chodzi mi o prosty uchwyt, żeby rower zamiast stać na ziemi wisiał na ścianie szopy podniesiony metr od ziemi. Np. jak na załączonym obrazku. Z tym, że u mnie ściany szopy są drewniane grubości 2 cm. Wpierw muszę przykręcić dodatkową kantówkę do ściany, a do tej kantówki uchwyt, czyli dwie deseczki wystające w bok - może być trochę pod kątem do góry - podparte, żeby utrzymały ciężar roweru. Chodzi o rower dla dziecka, więc nie jest aż taki ciężki.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2016, 18:52:55 czas Polski »
Pomalowane, przykręcone, drabina powieszona :). Zrobienie wieszaków to godzina roboty, pomalowanie to tydzień :). Projekt zakończony - nauki wyciągnięte :)