09 Maja 2026, 21:53:05 czas Polski

Autor Wątek: Kratki do grzejników kanałowych  (Przeczytany 8303 razy)

krzysiek_z

• Gość
Odp: Kratki do grzejników kanałowych
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Października 2016, 12:47:45 czas Polski »
Ok spróbuję tak jak mówisz. Potne kartkę w paski ok 5 cm szerokie i zrobię małe luki i z tego poskładam całość. Zobaczymy jak wyjdzie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Października 2016, 13:46:17 czas Polski »
Tak jak Robert radzi , lub  dwa duże arkusze wkładasz w środek . Dosuwasz do brzegów   (tam gdzie będzie cięte)  i  sklejasz je na środku . To co Cię interesuje ( wszelkie nierówności  brzegu ) obklejasz taśmą  malarską  ( klejąc do papieru ) i masz  szablon.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Października 2016, 19:21:23 czas Polski »
Zrobiłem 2 próby z szablonem ale rezultat mi nie odpowiadał. Widocznie moje łapska są za mało dokładne albo ja za mało cierpliwy.
Za to dotarło do mnie, że ze sklejka jest gietka. Wycialem 1.5 cm pasek i w taki sposób uzyskałem idealnie dopasowany łuk.  W sobotę chce skończyć prace w drewnie.
I mam pytanie , jaką mała  dylatacje zrobić ? 

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Października 2016, 20:05:51 czas Polski »
Zrób Krzyśku 1mm.
Będzie wystarczająco.
Nie mniej obserwuj, i jak zacznie się robić ciasno na wiosnę to przeszlifuj odrobinę więcej.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Października 2016, 20:12:22 czas Polski »
Dodatkowo skośnie pod siebie - łatwiej wyciągać

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Października 2016, 20:23:43 czas Polski »
Dzięki. Tak zrobię.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Listopada 2016, 19:44:00 czas Polski »
W tym tygodniu udało mi się skończyć szablon, wyszedł idealnie. Zrobiłem też dębowom klejonkę o gr. 1cm, dokleiłem ją do sklejki. Użyłem szablonu i frezu z łożyskiem do wycięcia kształtu w tym dębowo sklejkowym tworze. Pełen radości przybiegłem sprawdzić czy wszystko jest ok...... i dowiedziałem się, że szablon też trzeba położyć dobrą stroną :/
Okazało się, że maskownica pasuje, ale sklejką do góry.
Na szczęście materiał mam, więc odciałem zagłębiarką jeden pas dębiny. Dokleiłem kolejne elementy i czekam na jutro.
A i opisałem szablon, gdzie jest góra i przód :)

Na pocieszenie przykleiłem klepki w drugiej maskownicy. Nie chciałem kupować kleju do parkietu więc użyłem patexa D3 i docisków w postaci wody mineralnej. Jutro docinam ostatnią klepkę, bo ma ona kształt trapezu. Mam plan, żeby była mocowana na magnes neodymowy.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Czerwca 2017, 21:05:53 czas Polski »
Po długiej przerwie wróciłem do tematu i robię kratkę na zimę. Na razie elementy są pocięte, szerokość szczeliny w kratce to 1.6 mm a listewki 1.2 mm. Są to wymiary producenta dla tego rozmiaru grzejnika.
Trochę zabawy jest, o wyszło około 140 listewek i 280 dystansów.
[smg id=2583]
Dystansy będą szły po zewnętrznej stronie listewek, żeby zakryć zniszczone elementy grzejnika.Całość jak radził któryś z kolegów skręcę na  pręt gwintowany fi6. Skręcał będę warstwami, po powiedzmy 10 - 15 elementów.

Zastanawiam się teraz czy nie dać trochę kleju żeby zabezpieczyć się przed przekręcaniem dystansów ?

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Czerwca 2017, 00:21:42 czas Polski »
Dodaj.
Inaczej zwariujesz.
Dodatkowo całość zyska na sztywnosci.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Października 2017, 21:04:09 czas Polski »
Idzie zima więc motywacja do skończenia kratek grzejnikowych była większa.
Poskładałem wszystko. Kratka jest klejona na klei poliuretanowy i skręcona na pręcie gwintowanym fi4. Wyfrezowałem boki zgodnie z szablonami żeby nadać kształt pasujący do grzejnika oraz wyszlifowałem całość.
Na jednym grzejniku wygląd jest zadowalający:
[smg id=3131]
Niestety na drugim dałem ciała i kilka dystansów uciąłem za krótko i wyszedł taki babol:
[smg id=3133]
Ponieważ całość jest klejono skręcana więc nie mam pomysłu jak to poprawić. Nie da się przeciąć i dokleić od nowa z powodu pręta.
Na razie dotnę element w kształcie klina tak żeby wyrównać a w przyszłym sezonie pomyślę co zrobić.

Jeśli miałbym robić jeszcze raz nie zdecydowałbym się na skręcanie i klejenie elementów ponieważ:
- dla dwóch grzejników, 120 i 240 cm wyszło ponad 500 elementów do przygotowania
- czyszczenie szpar z kleju poliuretanowego jest tragiczne
- ciężko utrzymać precyzję. Łącząc 100 elementów w rzędzie trudno utrzymać zadowalającą mnie precyzję bo błędy się sumują. Pewnie  można to jakoś rozwiązać ale było to ponad moje możliwości / cierpliwość.

Te problemy nie dotyczą klasycznej konstrukcji gdzie łączy się listewki przy pomocy sprężyny.

Jeśli miałbym robić to jeszcze raz kupiłbym deski parkietowe, zrobił klejonkę a następne wyfrezował  otwory od szablonu frezem fi 6 mm.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Stycznia 2018, 17:26:18 czas Polski »
Uaktualnienie w środku sezonu grzewczego.

Niestety w grzejnikach porobiły się szpary .
[smg id=3507]
Zastanawia mnie powód tego:

1. Mokre drewno (nie powinno być bo były to głównie klepki parkietowe). chociaż całość jest spięta prętem i sklejona więc nie widzę innego powodu niż zmiana objętości drewna.
2. Brak dokładności cięciu / złe wymiary ?
3. .... ?

Może dlatego standardowe kratki są łączone sprężynami a nie na stałe ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Stycznia 2018, 18:16:23 czas Polski »
To normalne zjawisko

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Maja 2018, 10:19:30 czas Polski »
Wrażenia po pełnym sezonie.

Niestety kratka rozeszła się w wielu miejscach tak jak na zdjęciu powyżej. Wielu znaczy się ponad 20 na kratkę. Nie wygląda to dobrze, znaczy się jeśli miałbym za to zapłacić to bym reklamował.

Wniosek, konstrukcja której użyłem jest zła, bo  pojawiają się dziury i wymaga przygotowania dużej ilości dokładnych elementów czyli jest bardzo pracochłonna.

Jeśli miałbym robić jeszcze raz to albo zrobiłbym klejonkę i frezował otwory albo zrobił tak jak robi się kratki do łódek czy pryszniców (po bokach dwie listwy z wcięciami jako coś co trzyma konstrukcję).

A najlepiej zrobić to na sprężynie i dystansach tak jak przy oryginalnych produktach  ale jak pisałem wcześniej nie robiłem tak bo musiałem przykryć bok grzejnika z powodu złego wykonania parkietu.

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i pomoc :)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #43 dnia: 18 Maja 2018, 12:07:30 czas Polski »
Krzysiek..... właśnie wpadłem na Twój wątek, a mam do wykonania podobną kratkę ....chyba 2,5 albo 3 metry długości. Wszystkie spostrzeżenia sobie zanotuję w głowie. Ja zamierzam robić z dębiny na sprężynie. Zobaczymy co z tego wyjdzie i kiedy się za to zabiorę. Jakiej grubości szczebelki zrobiłeś i czy uważasz że są OK jeśli chodzi o utrzymanie wagi dorosłego ?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Maja 2018, 12:39:03 czas Polski »
Kratka musi pracować cała... tego nie wyeliminujesz. Więc tak trzeba konstrukcję zrobić, żeby przewidzieć, że cała konstrukcja zmieniać będzie wymiar zewnętrzny na długości.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek