16 Czerwca 2026, 16:12:20 czas Polski

Autor Wątek: Witam Wszystkich :)  (Przeczytany 1676 razy)

Offline Magellano

Witam Wszystkich :)
« dnia: 02 Października 2016, 10:16:31 czas Polski »
Witam

Mam na imię Michał i zacząłem swoją przygodę z drewnem:D Jestem na etapie budowy swojego wymarzonego domu, w związku z czym stałem się posiadaczem dość dużej ilości desek z szalunków i tak zacząłem kombinować, w jaki sposób mógłbym je wykorzystać. Na początku chodziły mi po głowie grządki podniesione i tak wnikając w tematykę konstrukcji drewnianych szybko dostałem bakcyla na tym punkcie: widzę deskę i już w głowie myślę, co mógłbym z niej zrobić :D Ale żeby nie było tak ładnie i pięknie, mało wiem o tej tematyce, stąd lektura na youtubie kanału wideo Dom i Drewno. Pierwszy projekt to drewutnia na magazynowanie drewna kominkowego. Projekt mój, główna konstrukcja - powiedzmy "filary" to dzieło Szwagra - Stolarza, a reszta to już ja: mierzenie, docinanie, impregnowanie, malowanie, skręcanie, wkręcanie, montaż gontu i gotowe - (w załączeniu efekt co prawda niefinalny - bo finalny ma tez pomalowane na biało kratki po bokach).

Temat grządek podniesionych został przeniesiony na przyszłą wiosnę, a teraz zastanawiam się nad wykorzystaniem palet.

Na razie tyle, cieszę się, że się tu znalazłem i mam nadzieję, że będziecie dzielić się wiedzą, której mi jeszcze brakuje!

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2016, 10:18:04 czas Polski wysłana przez Magellano »

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Witam Wszystkich :)
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2016, 10:38:18 czas Polski »
Witam. Również jestem na etapie budowy domu.  Wiem jaka to frajda :-) mi z budowy dachu zostało około 2m3 drewna o roznych przekrojach i długościach.  Będzie z czego działać :-)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2016, 11:02:03 czas Polski »
szybko dostałem bakcyla na tym punkcie: widzę deskę i już w głowie myślę, co mógłbym z niej zrobić
Pozytywnie zakręcony na punkcie drewna... ;)
Ja też. Pozdrawiam

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Października 2016, 11:18:16 czas Polski »
Witam

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2016, 11:37:57 czas Polski »
Temat grządek podniesionych został przeniesiony na przyszłą wiosnę,
,,Co ma wisieć nie utonie'' - temat że tak powiem,nie nowy,ale ja nie dawno na to trafiłem :)

Miło powitać :)
Skąd piszesz  i co na co dzień porabiasz ???
Pozdrawiam ;)

Offline Berbelek

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2016, 21:09:33 czas Polski »
Witam :)

Offline Magellano

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2016, 21:58:31 czas Polski »
Skąd piszesz  i co na co dzień porabiasz

Mieszkam w okolicach Radomia, a pracuje jako Admin systemów IT + fotograf. Skompletowałem sobie zestaw podstawowych amatorskich narzędzi typu szlifierka oscylacyjna, wyrzynarka, piła tarczowa i zaczynam obmyslac zestaw mebelkow z palet,bo na budowie mam ich ok. 20 sztuk i szkoda niszczyć czy sprzedawać :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2016, 23:32:13 czas Polski »
Witam i ja. Też jestem na podobnym etapie (no, może ciut dalej). Niestety, większość drewna już spożytkowałem :)

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Października 2016, 10:59:05 czas Polski »
Witaj na forum i powodzenia ;)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2016, 08:56:30 czas Polski »
Witaj :)