22 Kwietnia 2026, 03:18:41 czas Polski

Autor Wątek: Zabezpieczenie szafki w łazience  (Przeczytany 2618 razy)

Offline Magellano

Zabezpieczenie szafki w łazience
« dnia: 02 Października 2016, 10:39:29 czas Polski »
Witam

Żona wymarzyła sobie łazienkę z szafką drewnianą bieloną (w załączeniu obrazek).
W łazience drewno wiadomo, że jest narażone na kontakt z wodą i większą wilgotność, stąd moje pytanie: czy do zabezpieczenia takiej szafki wystarczy olej? Kupiłem olej do blatów kuchennych v33 http://www.v33.pl/oleje-do-powierzchni-wewn-281-trznych/c.-olej-do-blatow-kuchennych,707.html?&vars=cHJvZHVpdF9pZD03MzU%3D
którym planuję zabezpieczyć oczywiście nie tylko blat, ale całą szafkę. Olej chyba nie wpłynie na wygląd szafki, prawda? Druga rzecz, jeśli kupiliśmy taki gotowy mebel, to chyba nie ma konieczności zabezpieczania go impregnatem przed sinizną, grzybami, itd.?

Offline Skog

Odp: Zabezpieczenie szafki w łazience
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2016, 17:21:49 czas Polski »
To malowanie, czymkolwiek zostało zrobione, już w jakiś sposób zabezpiecza drewno. Łazienka to nie sauna - zwłaszcza jeśli jest ciepła i w trakcie kąpieli/prysznica, nie wydziela się dużo pary.
Ja zabezpieczyłbym olejem jedynie wszystkie miejsca, które nie zostały pomalowane tym specyfikiem.
Pozdrawiam :)
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2016, 17:41:32 czas Polski »
Ja zabezpieczyłbym olejem jedynie wszystkie miejsca, które nie zostały pomalowane tym specyfikiem.

Zastanowiłeś  się dobrze
Jak byś to zrobił ? Myślisz , że był by ładny ten mebelek w ciemne ciapki?

Offline Skog

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Października 2016, 18:50:08 czas Polski »
Przeważnie piszę coś, co przemyślałem albo sam przerobiłem. ;)
Ten mebel wbrew temu co widać został pomalowany specyfikiem który wygląda jakby był zastowany w niektórych tylko miejscach, ale tak nie jest. Jest półprzeźroczysty - miejscami daje białe, gęstsze maziaki, miejscami jest przeźroczysty.
O niepomalowanych miejscach - miałem na myśli - spody i boki szuflad, tylne ścianki itd. :D
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2016, 19:08:01 czas Polski »
O niepomalowanych miejscach - miałem na myśli - spody i boki szuflad, tylne ścianki itd.

Jeśli nie były pomalowane to masz rację

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:48:03 czas Polski »
Najgorsze g...... polecasz  nie warte tej ceny

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:58:24 czas Polski »
Na dodatek same reklamy wrzuca,a o przedstawieniu się, to nawet mowy nie ma >:(

Offline motorover

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Stycznia 2017, 23:00:24 czas Polski »
Spam, nie spam, ale jak już wątek jest to przyłączę się do pytania. Planuję popełnić szafkę pod umywalkę do łazienki. Blat będzie wyłożony płytkami ceramicznymi. Boki mają być drewniane. Czym zabezpieczyć drewniane boki szafki, przy założeniu, że coś tam chlapnie na nie od czasu do czasu? Najchętniej użył bym olej (ewentualnie olej z niewielkim dodatkiem lakieru) + wosk. Czy takie wykończenie zda egzamin w łazienkowych warunkach?