17 Kwietnia 2026, 01:54:17 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa Scheppach HS105  (Przeczytany 64289 razy)

Offline namor

Odp: Piła stołowa Scheppach HS105
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Lipca 2017, 20:18:44 czas Polski »
Dalszy ciąg bojów z moją nową piłą SCHEPPACH HS105 (mam nadzieję że nie przynudzam, może się komuś przyda)
Bicie tarczy wyeliminowane, okazało się że na tulei (od strony silnika) do której jest dociskana tarcza, z jednej strony pozostał mały rant po szybkościowym toczeniu przez Chińczyka. Lekko przetarłem na papierze ściernym i jest ok ale jak nadarzy się okazja dam do splanowania na tokarce.
Właśnie ciąłem tarczą do metali kolorowych duraluminium 4 mm na nowy insert (chyba tak się żargonowo nazywa tą wkładkę która osłania otwór w blacie gdzie wychodzi tarcza) bo oryginalny niby solidny, wykonany z blachy aluminiowej, ale o grubości 3 mm a otwór ma głębokość 4 mm i tworzy się uskok przeszkadzający przy cięciu drobnych elementów.

Offline piotraspl

« Odpowiedź #46 dnia: 04 Lipca 2017, 20:20:58 czas Polski »
Ooo sprawdzę swoją bo mam minimalne bicie, może ten sam problem co u ciebie :)

Offline Krol44

« Odpowiedź #47 dnia: 17 Lipca 2017, 12:23:03 czas Polski »
Witam właśnie kupiłem HS 105 i też mam problem z biciem, sprawdziłem na mierniku zegarowym i na 100% jest wadliwie wykonana flansza ta od strony silnika. Bicie 0,16mm na średnicy flanszy , co daje na 255mm ponad 1mm. Zastanawiam się teraz czy dać ją do planowania czy oddawać maszynę. źle wykonana jest ta mniejsza średnica . Cała reszta jest ok stół równy przykładnica fenomenalnie trzyma, kąty ok. Maszyna jak za 799 zł jak dla mnie rewelacja.

Offline Krol44

« Odpowiedź #48 dnia: 18 Lipca 2017, 15:27:21 czas Polski »
Jednak nie będzie reklamacji nowa flansza to 9 zł , tą dam do splanowania i będzie w zapasie, muszę jednak na nową poczekać 2 tygodnie.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Lipca 2017, 15:29:08 czas Polski »
Zamówiłeś część zamienną przez sklep, w którym kupiłeś piłę? (Jula?)

Offline Krol44

« Odpowiedź #50 dnia: 18 Lipca 2017, 22:57:39 czas Polski »
Nie, Jula nie ma tego elementu jako część zamienna ale jest serwis Scheppacha http://www.langelukaszuk.pl/ bardzo mili ludzie  pozostaje mi czekać na dostawę. Można u nich zamówić każdy element do tej maszyny ale trzeba poczekać.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #51 dnia: 19 Lipca 2017, 08:00:00 czas Polski »

Offline Krol44

« Odpowiedź #52 dnia: 19 Lipca 2017, 08:11:48 czas Polski »
Przepraszam, że tak z butami już naprawiłem swój błąd :).

Offline namor

« Odpowiedź #53 dnia: 19 Lipca 2017, 10:44:50 czas Polski »

Offline Krol44

« Odpowiedź #54 dnia: 20 Lipca 2017, 22:32:56 czas Polski »
Z tej rozpisałem właśnie kody elementów do zamówienia. Jutro natomiast montuje softstarta, dzisiaj sobie obejrzałem wyłącznik i wydaje mi się, że bez problemu uda się go zamocować w puszce oryginalnego włącznika tak aby w razie W można było go usunąć bez śladu, postaram się zrobić zdjęcia z montażu tylko muszę kupić konektorki. i koszulki termo.

Offline pinkpixel

« Odpowiedź #55 dnia: 21 Lipca 2017, 13:53:50 czas Polski »
wydaje mi się, że bez problemu uda się go zamocować w puszce oryginalnego włącznika
Mnie też się tak wydawało, ale chyba za słabo się starałem :D

Offline perszeron

« Odpowiedź #56 dnia: 21 Lipca 2017, 15:26:13 czas Polski »
No to i ja dodam swoje trzy grosze do tego tematu, ponieważ sam z niego mocno skorzystałem. Pilarkę zakupiłem używaną w stanie "jak nowa". Zamontowałem do niej soft start na konektorach i nawet zrobiłem wyprowadzenie z puszki włącznika pod zasilanie frezarki, wszystko to udało się upchnąć w puszce więc potwierdzam , że się da.
 musiałem też trochę powalczyć z regulacją ponieważ wszystko, oprócz równoległości tarczy do prowadnic w blacie tego stanowczo wymagało. Oczywiście także bicie tarczy było całkiem spore i wynosiło około 1,5 mm na obwodzie tarczy. Poradziłem sobie z tym w ten sposób, że zdjąłem tarcze i ustawiłem wrzeciono pod kątem 45 stopni dokręcając do niego tylko flansze. Następnie uruchomiłem piłę i dremelem z tarczą diamentową ustawionym na statywie pod odpowiednim kątem dokonałem operacji tokarsko- szlifierskiej. Po tym zabiegu bicie na flanszy zmniejszyło się z ok 0,15mm do ok. 0,02mm co w efekcie daje na tarczy bicie ok. 0,1mm co jest akceptowalne dla mnie.

Oryginalną tarczę zmieniłem na Freuda i to był olbrzymi skok jakościowy. Dorobiłem sobie też duże sanki ze sklejki.
Z wad pozostały mi jeszcze do usunięcia drgania pilarki podczas pracy bez obciążenia, a także kiepskie trzymanie zacisku trzymającego rozsuwany blat. Co do tych drgań to narazie nawet nie wiem co może być ich przyczyną. Czy Wy też tak macie w swoich siepaczach? U mnie te drgania są nieregularne tzn.występują przez 1sek ,a potem przez dwie jest cisza i piła chodzi gładko i znowu powtórka. Na razie nie mam pomysłu co może być tego przyczyną.
 Po usunięciu tych mankamentów to jest całkiem fajna pilarka. Ciąłem już na niej wzdłużnie elementy o długości 4 metrów i 45 mm grubości a także wycinałem wręgi w belkach 10x10cm i nawet się nie zająknęła a cięcia były dokładne.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #57 dnia: 21 Lipca 2017, 17:45:07 czas Polski »
Kupiłeś na olx za 320 zeta ?

Offline perszeron

« Odpowiedź #58 dnia: 21 Lipca 2017, 18:30:48 czas Polski »
Nie. Za 550

Offline namor

« Odpowiedź #59 dnia: 23 Lipca 2017, 22:18:14 czas Polski »
a także kiepskie trzymanie zacisku trzymającego rozsuwany blat.
u mnie też słabo trzymał zacisk stołu ten z "przodu" , wysunąłem cały stolik z prowadnic i przekręciłem na gwincie zacisk chyba dwa razy , teraz trzyma jak imadło ;-)