17 Kwietnia 2026, 01:54:59 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa Scheppach HS105  (Przeczytany 64290 razy)

Offline Mirosław

Odp: Piła stołowa Scheppach HS105
« Odpowiedź #75 dnia: 27 Stycznia 2018, 18:36:45 czas Polski »
Próby przeprowadziłem na krótkich odcinkach płyt i rezultaty są bardzo dobre.Tył tarczy już nie bierze udziału w cięciu :) Równoległość z dokładnością do 0,1-0,15 mm na długości 400 mm to chyba nieźle. Przykładnica kątowa działa lepiej, ale muszę dołożyć dłuższą listwę, aby podparcie było na całej powierzchni bocznej przyrządu. Nie mniej jednak bez sanek się nie obejdzie,. Ale na razie nie mam odpowiedniego materiału.

Offline mamil_km

« Odpowiedź #76 dnia: 27 Stycznia 2018, 21:26:26 czas Polski »
Moja przykładnica kątowa ma jeszcze spory luz na trzpieniu, który jest osią obrotu kątomierza. Druga sprawa to otwór w plastiku jest na złej wysokości przez co po przykręceniu listwy aluminiowej nie trzyma ona kąta 90' z blatem. Więc pewnie ją zareklamuję - dla zasady bo chcę dorobić sanki. Druga sprawa to zastanawiam się aby zrobić szafkę/wózek pod piłę z rozkładanymi dodatkowymi blatami i może dodatkowo mały wózek. Na razie muszę sobie to dobrze przemyśleć i zaprojektować. Mocno mi zależy aby po złożeniu nie zajmowało to dużo miejsca.

Offline Mirosław

« Odpowiedź #77 dnia: 28 Stycznia 2018, 13:29:55 czas Polski »
Sam luz na sworzniu jest raczej drugorzędny, a rzeczywisty problem, to brak kąta prostego samego plastiku prowadnicy kątowej. Po dopracowaniu kąta na papierze ściernym problem jednak nie znika, ale wystarczy obrócić profil przyłożenia o 180', dokręcić nakrętki i kąt prosty jest. Trzeba tylko uzupełnić brakujące 20 mm pod profilem....

Offline Mirosław

« Odpowiedź #78 dnia: 28 Stycznia 2018, 13:54:41 czas Polski »
Wygląda to tak.

Offline Mirosław

« Odpowiedź #79 dnia: 28 Stycznia 2018, 18:11:04 czas Polski »
Albo przekręcić szeroki płaskownik aluminiowy 4-5 do profilu przyłożenia.

Offline mamil_km

« Odpowiedź #80 dnia: 28 Stycznia 2018, 20:10:37 czas Polski »
Wiem, wiem, już wstępnie swoją tuningowałem podkładkami ;) ale generalnie to tylko zabawka. Ostatnio mam mało czasu ale cały czas kombinuję w głowie jak zrobić rozkładane rozszerzenia blatów - jeden odbiorczy za tarczą z przedłużeniem rowków, a drugi po lewej stronie tarczy na wózku.

Offline todhunter

« Odpowiedź #81 dnia: 29 Stycznia 2018, 22:39:33 czas Polski »
a montować ktoś  z was w tej piłę softstart z allegro? kupiłem sobie kostkę ale po rozebrany włącznika nie wiedziałem jak to podpiąć.  ma ktoś może jakieś zdjęcia albo schemat?

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

Offline Xeo

« Odpowiedź #82 dnia: 30 Stycznia 2018, 12:14:46 czas Polski »
Takie posty powinny być od razu usuwane. Chyba że forum też na tym coś zarobi to można by się jeszcze zastanowić. ;)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #83 dnia: 30 Stycznia 2018, 12:34:42 czas Polski »
Takie posty powinny być od razu usuwane. Chyba że forum też na tym coś zarobi to można by się jeszcze zastanowić.

Wystarczy zgłosić post. Co za problem kliknąć? :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Xeo

« Odpowiedź #84 dnia: 30 Stycznia 2018, 12:50:21 czas Polski »
Takie posty powinny być od razu usuwane. Chyba że forum też na tym coś zarobi to można by się jeszcze zastanowić.

Wystarczy zgłosić post. Co za problem kliknąć? :)
Jarku jak widzę to zgłaszam, a mój post przez Tapatalk zmienił wątek nie wiedzieć czemu :/
Do usunięcia aby nie za śmieciać wątka :)

Offline mamil_km

« Odpowiedź #85 dnia: 31 Stycznia 2018, 22:42:00 czas Polski »
Jutro opiszę jak podłączyłem u siebie.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline mamil_km

« Odpowiedź #86 dnia: 01 Lutego 2018, 15:55:40 czas Polski »
Najpierw musisz zobaczyć czy masz tak samo oznaczone kolorami wyprowadzenia z wolnego startu jak z mojego aby łączyć po kolorach. Jeśli tak to na czarny zaciskasz konektor żeński i na kawałku przewodu męski. Wpinasz jedno w przełącznik jedno w podwójny niebieski jak na zdjęciu. Na czerwonym przewodzie zarabiasz żeński konektor i wpinasz w przełącznik zamiast czarnego. na niebieski zarabiasz męską końcówkę i wpinasz w czarny przewód który przed chwilą wypiąłeś z włącznika. Ja kostki nie upychałem do środka ale pewnie uda się to zrobić. Wolny start działa jak należy, teraz włączanie piły już tak nie boli jak wcześniej. Nie ma takiego uderzenia i przeciążenia jak wcześniej. Mam nadzieję że pozytywnie wpłynie to na przekładnię oraz całą piłę. Mam nadzieję, że pomogłem.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2018, 15:58:07 czas Polski wysłana przez mamil_km »

Offline boojak

« Odpowiedź #87 dnia: 05 Lutego 2018, 09:56:16 czas Polski »
Witam,
mam problem z ta piłą :(
kupiłem tą piłę z myślą o drobnych pracach.
Po złożeniu i uruchomieniu piły po ustaleniu wysokości tarczy
piła ma takie wibracje że to pokrętło od ustalenia wysokości
samoczynnie się obraca powodując zmianę wysokości :)
Czy to pokrętło się jakoś blokuje ?? Bo w instrukcji nic o tym nie piszą :(

Offline Mirosław

« Odpowiedź #88 dnia: 11 Lutego 2018, 09:49:43 czas Polski »
To tylko prototyp, ale dobrze sobie radzi z kątem 45', oraz z rownoległością.Pojawił się jednak problem, bo tarcza zaczęła brać tyłem. Prawdopodobnie poluzowało się mocowanie mechanizmu piły do stołu. Na prowadnice wykorzystałem kształtowniki ze starej kabiny prysznicowej Saniplast.Jak to dobrze coś gromadzić...:)

Offline siekson

« Odpowiedź #89 dnia: 18 Lutego 2018, 14:06:55 czas Polski »
Czy w tym modelu jest możliwość ustawienia wysokości kła poniżej linii tarczy? Czy trzeba kombinować z dorabianiem?