17 Kwietnia 2026, 00:16:01 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa Scheppach HS105  (Przeczytany 64285 razy)

Offline pinkpixel

Odp: Piła stołowa Scheppach HS105
« Odpowiedź #90 dnia: 19 Lutego 2018, 11:20:04 czas Polski »
Czy w tym modelu jest możliwość ustawienia wysokości kła poniżej linii tarczy? Czy trzeba kombinować z dorabianiem?
Tak, kieł ma zdefiniowane dwie pozycje, jedna z nich poniżej górnej krawędzi tarczy.

Offline whiteBT

« Odpowiedź #91 dnia: 14 Kwietnia 2018, 21:36:16 czas Polski »
Witam Kolegów, dołączyłem do grona posiadaczy Scheppacha. Ogólnie jestem zadowolony, choć potwierdzam, że wymaga ona co najmniej paru godzin dopieszczenia. Kilka spraw już "zagrało", natomiast nie mogę zlikwidować śladów po tarczy na ciętym materiale. Wyglada to jak na foto. poradźcie Koledzy proszę, co można z tym zrobić i z czego to wynika. Ślady powstają także po niewielkim wysunięciu tarczy nad powierzchnię ciętego materiału. Na zdjęciach sucha deska sosnowa. Tarcza (narazie) jest fabryczna.
Pozdrawiam W.

Offline jasiop

« Odpowiedź #92 dnia: 15 Kwietnia 2018, 09:01:54 czas Polski »
Takie ślady to według mnie:
1 bicie tarczy
i (lub)
2 nieumiejętne prowadzenie (posuw) materiału ...
Jasio P - Rzeszów

Offline whiteBT

« Odpowiedź #93 dnia: 15 Kwietnia 2018, 19:25:09 czas Polski »
Tarcza faktycznie nieco bije. Czy nierównoległość tarczy do culagi też może wywoływać takie ślady?

Offline Sławek...

« Odpowiedź #94 dnia: 16 Czerwca 2018, 00:13:56 czas Polski »
Mam od wczoraj. Chyba będę zadowolony ;). Oczywiście nie jest to mercedes, ale da się coś podłubać. Rzeczywiście wymaga lekkiego dopieszczenia, ale za te pieniądze uważam, że warto.

Offline Mariano

« Odpowiedź #95 dnia: 07 Lipca 2018, 18:03:52 czas Polski »
Po dosyć dobrych recenzjach kupiłem sobie tą piłe do domu, czasem dociąć jakąś listewkę :P
W pracy używam dużych stacjonarnych po krótkim testowaniu jej muszę stwierdzić Co Za Dziadostwo !!! tego typu piły nawet nie powinny sie nazywać pilarką a juz nie wspomnę o tych w marketach za 500zł to musi być dopiero szajs...
Udało mi sie wyregulować blaty oraz poprawić przykładnicę kontową ,równoległość tarczy, do tego rączka z przykładnicy bocznej była krzywo powiercona przez co haczyła o element cięty do niej.W moim modelu występuje luz przez co bije tarcza czy w waszych modelach też tak jest ?.gdy chwyci się tarcze ręką czuć luz w każdą stronę.Nie chce mi sie jezdzic na gwarancje chyba zabiorę się do wymianę łożysk, czy ktoś z was to już przerabiał ?

Offline misiu36100

« Odpowiedź #96 dnia: 24 Sierpnia 2018, 22:38:56 czas Polski »
Chce kupić tarczę do tej pilarki która ma więcej zębów  może macie jakieś propozycje bo się na tym nie znam?

Offline dos

« Odpowiedź #97 dnia: 01 Września 2018, 18:39:17 czas Polski »
Właśnie nabyłem piłę, niestety nie miałem możliwości sprawdzenia przed zakupem. Czy takie nierówności blatu jak na zdjęciach to norma w tej pile? Po lewej stronie różnica wynosi nawet ponad milimetr. Z tego co czytam to blat w tej pile powinien być prosty. Nie mam doświadczenia z piłą stołową i nie wiem jak to się przełoży na precyzję cięć.

Offline paulox81

« Odpowiedź #98 dnia: 09 Października 2018, 10:04:43 czas Polski »
Jednak nie będzie reklamacji nowa flansza to 9 zł , tą dam do splanowania i będzie w zapasie, muszę jednak na nową poczekać 2 tygodnie.

Czy na flanszy powinien być luz? U mnie pomiędzy wałkiem a flanszą jest luz tak jakby flansza miała za duży otwór w stosunku do wałka. Po dokręceniu tarczy też czuć luz.

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #99 dnia: 18 Października 2018, 12:57:15 czas Polski »
U mnie na flanszy luzu nie ma. Ale sama flansza jest krzywa. Pierwotnie rzaz na tarczy 3,2mm miał szerokość 4,2. Zaznaczyłem punkt największego odchylenia na flanszy i ręcznie na kamieniu do ostrzenia noży wyrównałem przyciskając jedynie ze strony zaznaczonej. Montaż i szukanie nowego punktu odchylenia. I tak parę razy. Teraz rzaz ma szerokość 3,4mm (na tarczy 3,2mm). A więc dużo lepiej, ale tarcza wciąż "bierze" materiał tyłem zamiast tylko przodem i sypie trocinami po oczach.
Nie wiem tylko czy jest realne uzyskanie momentu kiedy bicia bocznego nie będzie w ogóle i rzaz będzie miał szerokość tarczy...
Pilarka jest ogółem ok, ale trochę trzeba się napracować. Równoległość tarczy do rowków, równoległość przykładnicy do tarczy, prostopadłość przykładnicy do blatu stołu... można długo wymieniać...

Offline dembas

« Odpowiedź #100 dnia: 09 Grudnia 2018, 20:51:10 czas Polski »
Witam, u mnie podobnie sypie tyłem.A materiał wygląda podobnie jak u kolegów. Same ślady po tarczy. Rzaz mam 3,4 na oryginalnej tarczy. Który nr części w manualu to ta flansza o której mówicie? Muszę to sprawdzić. Jak koledzy ustawiacie przykładnice? Pozdrawiam

Offline paulox81

« Odpowiedź #101 dnia: 19 Grudnia 2018, 13:19:25 czas Polski »
Witam, u mnie podobnie sypie tyłem.A materiał wygląda podobnie jak u kolegów. Same ślady po tarczy. Rzaz mam 3,4 na oryginalnej tarczy. Który nr części w manualu to ta flansza o której mówicie? Muszę to sprawdzić. Jak koledzy ustawiacie przykładnice? Pozdrawiam

Flansza to z rysunku nr 88 (nr katalogowy części 5901308016).

Ja wczoraj zabrałem się za rozkręcanie maszyny i odkryłem że cała ta przekładnia a dokładnie z rysunku część nr 90 nie była dokręcona i ruszała się razem z tarczą  :o dokręciłem z nadzieją że pozbędę się luzu... jest zdecydowanie lepiej ale.. luz jak był tak jest pewnie winne jest łożysko. Dzisiaj zamówiłem zarówno przekładnie (Getriebe kpl. 5901308017) jak i w/w flanszę. Zobaczymy czy będzie lepiej ;) Mam nadzieje, że nowe części nie będą tak samo wadliwe jak te co mam w prawie nowej maszynie....

Offline Dev2death

« Odpowiedź #102 dnia: 27 Lipca 2019, 00:54:09 czas Polski »
... rączka z przykładnicy bocznej była krzywo powiercona przez co haczyła o element cięty do niej ...

Mam to samo. Czy jest na to sposób?

Offline witek80

« Odpowiedź #103 dnia: 14 Października 2019, 09:00:11 czas Polski »
Witajcie,
mojej pilarce coś się stało bo nie mogę opuścić tarczy. Czuję jak coś przeskakuje na okrągłym uchwycie do opuszczania.
Co się mogło stać?

Offline Pawelk800i

« Odpowiedź #104 dnia: 29 Października 2019, 12:24:16 czas Polski »
Wygląda to na uszkodzoną przekładnie zębatą w mechanizmie podnoszenia/opuszczania. W Serwisie to koszt rzędu 4.90 zl netto za  sztukę. Idą tam dwa takie same koła  zębate. Symbol części to: 5901308012