18 Kwietnia 2026, 18:18:54 czas Polski

Autor Wątek: Szukam strugarki.  (Przeczytany 5452 razy)

Offline F1X

Szukam strugarki.
« dnia: 02 Października 2016, 16:26:57 czas Polski »
Witam,

Od jakiegoś czasu szukam strugarko-grubościówki. Zaczyna mi brakować miejsca w warsztacie więc szukam urządzenia 2 w 1.

Znalazłem dwie ciekawe oferty:
SCHEPPACH GERMANY HMS1070 - 1400zł
Bernardo PT 250 - 1570zł

Parametry obydwu urządzeń są podobne jedyna różnica jest taka, że bernardo posiada zintegrowaną podstawę.
Która z tych dwóch maszyn to lepszy wybór? A może polecicie mi coś innego w podobnym przedziale cenowym?

Offline Morświn

Odp: Szukam strugarki.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2016, 16:40:43 czas Polski »
Bernardo mam i będę szukał czegoś lepszego, ta podstawa to taka licha że bym na niej nawet nie usiadł, maszynka zaraz poleciała na sztafeczke z kółkami. Ustawienie grubości materiału potrafi się samo zmienić przy strugaiu a moja po chyba dwóch miesiącach była na gwarancji bo się części podkręcaly pod obudową i zaczęły trzeć i iskrzyc. Culaga też licha a i trzeba pamiętać że po krótkiej pracy tak się nagrzewa że zabezpieczenie wywala. Będę chciał ją sprzedać i kupić coś większego i pewnie starszego ;)

Offline F1X

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2016, 16:43:53 czas Polski »
Morświn, dzięki za odpowiedź.

Bardziej opłaca się kupić coś używanego?

Offline jasiop

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Października 2016, 16:47:40 czas Polski »
Która z tych dwóch maszyn to lepszy wybór? A może polecicie mi coś innego w podobnym przedziale cenowym?
Przeglądam o tygodnia ofertę takich maszyn i mogę stwierdzić, że prawie wszystkie tanie, tzn do około 3 tys z są robione na to samo kopyto ...
Dopiero powyżej tej kwoty zaczyna się coś innego ...
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2016, 16:50:31 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2016, 17:18:55 czas Polski »
Nie wiem czy się bardziej opłaca bo za strugarko grubosciowke z wałkiem 31 trzeba liczyć około 4k a nie jest powiedziane że nie trzeba będzie wymienić łożysk noży pomalować kabel wtyczka nieraz też cała maszyna nadaje się do czyszczenia i rozbiórki, plus transport taka maszyna to około 400kg więc do golfa jej nie wrzucimy z teściem 😛

Offline F1X

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2016, 19:00:26 czas Polski »
Nie doceniasz moich i teścia możliwości. 😆

Jeśli chodzi o sprzęt... Nie chcę inwestować więcej niż 1500-2000zl. Jeśli ktoś zajmuję się zawodowo stolarką to nie powinien oszczędzać na sprzęcie, ja włącz e maszynę 2 razy w tygodniu.

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2016, 21:53:08 czas Polski »
I tu masz odpowiedź,sam najlepiej wiesz co potrzebujesz, jak mankamenty tanich ryżówek ci nie będą przeszkadzały to czemu nie.

Jak z teściem dacie radę wrzucić pół tony na samochód to chętnie skorzystam z waszych usług bo płacenie za samochód windą mi się znudziło 😀 ;P

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2016, 22:13:12 czas Polski »
A ja Wam powiem tak. Wyrówniarko-strugarka z Julii.
Sam długo myślałem i wiem już, że tak jak w lamelownicach i tu nie ma niestety maszyn pośrednich. W kwocie którą chcesz przeznaczyć nie widzę sensu jej całej wydawać. Kup z Julii za 8 stów a jak bedziesz jednak potrzebował czegoś naprawdę konkretnego to mniej Ci będzie żal wydanej kasy.

Ps. Jak u mnie interes wypali to na nastepną strugarkę będę musiał wywalić minimum 6 tysi. Temat naprawdę zgłębiłem i zamęczyłem kilku stolarzy. Biorę więc pełną odpowiedzialniść za polecanie strugarki Meec'a bo robi co ma robić jak należy.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2016, 22:17:22 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2016, 22:18:18 czas Polski »
Specu dobrze gada 😉

Offline jasiop

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Października 2016, 22:21:03 czas Polski »
A ja Wam powiem tak. Wyrówniarko-strugarka z Julii.
Tylko na razie tu mowa o szerszym niż 204 mm struganiu ...
Jasio P - Rzeszów

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Października 2016, 22:25:26 czas Polski »
A cóż takiego szerokiego chcesz strugać ? Na belki i lamele do klejonek wystarczy. A jak coś więcej to każda będzie wciąż za mała ;)

F1x nie określił tego.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2016, 22:27:38 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Morświn

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Października 2016, 22:28:41 czas Polski »
Przydaje się do strugania klejonki

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Października 2016, 22:32:27 czas Polski »
Ale klejonki są różne i tak jak pisałem 250 też będzie mała. Dobrze lamele przygotuje to nie będzie musiał szerokiej strugać. A jeśli pójdziemy tym tropem to dojdziemy do wielkich szlifierek walcowych ;) Robiłem kiedyś na takiej co drzwi setki wkładaliśmy ;)

Offline W32darWin

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Października 2016, 23:00:16 czas Polski »
Mi też chodzi po głowie tania grubosciowka. Taka żeby sobie od czasu do czasu "popracowac". SpecPiotr pocieszyles mnie! Tylko ten sklep mnie nie bardzo odpowiada. Jakoś nie mam zaufania do punktu w którym mogę kupić narzędzia,  ekspres do kawy, małe agd, itp itd :). Ale cóż kiedyś chyba musi być ten pierwszy raz.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Października 2016, 23:06:42 czas Polski »
Myślałem podobnie. Ale sama strugarka była polecana na forum i w pełni się podpisuję pod tym co inni mówili.