28 Kwietnia 2026, 22:57:08 czas Polski

Autor Wątek: Podłączenie silnika 3f na 1f - pytanie do elektryków  (Przeczytany 3834 razy)

m_kola

• Gość
Podłączenie silnika 3f na 1f - pytanie do elektryków
« dnia: 02 Października 2016, 22:28:15 czas Polski »
Mam silnik 3f w pile. Niby dostęp do sieci 3f mam ale przez długi przedłużacz co w użyciu jest uciążliwe.
Szukam możliwości podłączania tego silnika z sieci jednofazowej bez użycia drogich falowników. Znalazłem coś takiego.
Pytanie:
1. Czy da się to zrobić na nowej 5-pinowej instalacji
2. Jeśli tak (pkt.1) to jak to zrobić w firmie przelotki by nie tracić możliwości użycia silnika w 3f instalacji?

m_kola

• Gość
Odp: Podłączenie silnika 3f na 1f - pytanie do elektryków
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2016, 17:51:02 czas Polski »
Serio nikt nic w temacie?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Października 2016, 18:30:09 czas Polski »
Silnik możesz podłączyć w układzie gwiazda-trojkąt jeśli na tablicy znamionowej pisze  400V-690V Y (trójkąt)
Jeśli jest inaczej, to takiego silnika w sieci 220V nie da sie uruchomić.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Października 2016, 22:38:36 czas Polski »
Że tak powiem skóra za wyprawę,sam podałeś linka,moc spada,moment spada i ogólnie ciężko na odległość pomagać.A w zasadzie tak jeszcze nie kombinowałem.
Jeśli nie wchodzi w grę poprowadzenie instalacji ziemią,po budynku w powietrzu to zostaje wykonanie ładnego bębna na kabel(z drewna) ,,co by'' sprawnie się zwijało :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Października 2016, 22:43:36 czas Polski »
Już bym przeżył ten bęben ale gniazdo mam w domu (w kotłowni). Żeby puścić kabel muszę mieć otwarte okno co jest upierdliwe bo kotłownia jest mniejsza niż kibel w szkole podstawowej w Pcimiu Dolnym albo przez drzwi wejściowe ale temu pogoda nie sprzyja.
Pozostaje jeszcze to opchnąć i kupić od Speca Ryobi :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Października 2016, 22:49:17 czas Polski »
A założyć gniazdo na dworze ???

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Października 2016, 22:51:40 czas Polski »
Musiałoby być przy wejściu do domu. Masakra, to nie przejdzie:)

Offline seba.kl

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Października 2016, 23:06:54 czas Polski »
Przejdzie
Zrób przewiert przez ścianę kup w elektrycznym gniazdo siłowe podtynkowe i zamocuj lub ewentualnie natynkowe.
Ja swoim klientom zawsze jak robię instalację wypuszczę kabel siłowy na zewnątrz i zawsze słyszę "po co to " a się okazuje za rok lub 2 że jednak jest potrzebny prund

Offline seba.kl

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Października 2016, 23:11:43 czas Polski »
A silnika nie przerabiaj lepiej doprowadzić 3f na stałe do miejsca gdzie pracujesz

Offline Gerdo

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2016, 00:17:45 czas Polski »
Dociąg sobie na stałe 3 fazy, albo kup silnik który da się podłączyć do 1 fazy. Sam oceń co lepsze.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2016, 08:16:39 czas Polski »
Wszystko masz opisane w linku, który sam podałeś. Najlepiej doprowadź na stałe instalację 3 fazową do warsztatu.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Października 2016, 08:29:39 czas Polski »
Wiem, że najlepiej doprowadzić. Pic polega na tym, że tam gdzie aktualnie mam kanciapę (bo warsztatem zdecydowanie nazwać tego nie można) jest to rozwiązanie tymczasowe. Pewnie jeszcze z rok lub dwa takie będzie ale jednak.
W linku jest napisane zaś moje pytanie bardziej tyczyło się tego czy w nowej instalacji (5 żyłowej) zasada jest ta sama jak pod linkiem. Cóż, nie pozostaje nic innego jak spróbować i zobaczyć :)

Offline Yar0

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Października 2016, 08:51:45 czas Polski »
Pokaz tabliczke swojego silnika. Jesli ma opisane 230/380V to po przelaczeniu w trojkat i dodaniu kondensatora powinien ruszyc. Ja mialem podobny problem i skonczylo sie zakupem falownika. Tylko ja sily w ogole nie mam w domu. Na Twoim miejscu kupilbym kabel ziemny silowy na allegro, sa duzo tansze jak w marketach budowlanych i doprowadzil do warsztatu sile. Tylko kopac trzeba ;D

Offline seba.kl

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Października 2016, 09:37:53 czas Polski »
Tylko nie w markecie lepiej jedź do jakiejś hurtowni czy sklepu elektrycznego lub inny typowy sklep elektryczny internetowy.
Co do aledrogo to nigdy takich rzeczy tam nie kupowałem.
Co do instalacji stosowane nowe zabezpieczenia wymusiły dodatkową żyłe ochronną, ale spokojnie możesz ją ominąć.
Nie przerabiaj silnika lepiej kup nowy żeby zachować parametry tego który teraz masz.
Utrata mocy jest zbyt duża przy takich przeróbkach, na dodatek spadną też obroty co za tym idzie chłodzenie też będzie mniejsze (zmniejszony przepływ powietrza).
Zrób przebicie, wyciagnij przewód i złóż gniazdo, a w otwór wpuść pianke montażowa (możesz nawet na stałe przepuścić ten kabel który masz i zrób przed kotłownią nawijak).

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Października 2016, 09:55:46 czas Polski »
Przeróbki silnika na pewno nie będę robił bo kabel mam z domu wypuszczony i pociągnięty w miejsce gdzie kiedyś stanie garaż. Jest to jednak w drugim końcu podwórka dlatego chcę pomyśleć nad przelotką włączaną we wtyczkę. Spadek mocy przy silniku 3KW nie jest dla mnie straszną bolączką ;)
Z drugiej strony gdyby udało mi się znaleźć jakąś estetyczną i hermetyczną puszkę to faktycznie wsadziłbym może do niej gniazdo i podłączył w szeregu w stosunku do tego kabla wyprowadzonego do garażu.