02 Maja 2026, 05:50:28 czas Polski

Autor Wątek: Stół/stolik warsztatowy by BlackJack15  (Przeczytany 17750 razy)

Offline na_forum

Odp: Stół/stolik warsztatowy by BlackJack15
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Stycznia 2017, 06:39:15 czas Polski »
To znowu ja po raz ostatni w tym roku :)
Wszystkie gniazda udało się zrobić (dziękuję amigorg za radę) choć wystąpiła drobna usterka ale mam nadzieję że w niczym nie będzie przeszkadzać :) - w górnych gniazdach do krawędzi była tylko centymetrowa ścianka która nie miała szans przetrwać dłubaniny i wyszło tak że górne gniazda od góry są jakby otwarte - niestety wszystkie czopy były już wcześniej przycięte na wymiar. Może później powklejam tam jakieś małe ....
Jedno pytanie. Jaką masz wysokość tego stołu? A właściwie jak dobrać wysokość? Są jakieś przeliczniki?

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #31 dnia: 20 Stycznia 2017, 07:15:11 czas Polski »
Przy wzroście 185 zrobiłem wysokość stołu 105 - choć myślę by go może z 5 cm obniżyć (jakby co to przytnę nogi od dołu). Jak to obliczyć - kiedyś chyba gdzieś czytałem/widziałem/słyszałem że wygląda to mniej więcej tak - stojąc zgiąć rękę w łokciu o 90 stopni, od wysokości znajdującej się dłoni odliczyć jedną wysokość dłoni i to powinna być wysokość stołu więc jeśli zgięta ręka ma dłoń na wysokości 90 cm a dłoń ma szerokość 8 cm to góra blatu powinna być na wysokości 82 cm. Nie wiem czy jest to do końca poprawne ale mniej więcej na takiej zasadzie obliczałem moją wysokość. Każdy ma inny wzrost więc każdy pewnie zrobi inną wysokość. Jeśli źle to zrobiłem to niech ktoś poda prawidłowy sposób na obliczenie wysokości stołu.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Stycznia 2017, 07:25:14 czas Polski »
Przejrzyj wątki dotyczące budowy stołów lub strugnic , ktoś już kiedyś wrzucił link do strony opisującej doskonale to zagadnienie łącznie z prezentacją graficzną .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Stycznia 2017, 07:40:13 czas Polski »
Zasada "łokieć + pięść"  ma kilkadziesiąt lat. Niżej rysunek pokazujący wysokość imadła, dołożysz szerokość pięści i masz wysokość blatu stołu.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #34 dnia: 20 Stycznia 2017, 08:13:57 czas Polski »
Czyli byłem blisko :)

Offline czeejen

« Odpowiedź #35 dnia: 20 Stycznia 2017, 08:19:05 czas Polski »
To ja jeszcze dodam taka infografikę.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #36 dnia: 22 Stycznia 2017, 12:57:32 czas Polski »
Prace trwają :)
Teraz robię przedni docisk. W ruch poszedł nowy nabytek (zakup od forumowego kolegi) - piękna sprawa taka maszyna. Na brak wyrówniarki użyłem sposobu z ułożeniem materiału na desce - jedna strona, druga strona już bez deski, boki na pile stołowej - kąt prosty utrzymany, później jeszcze tylko dla poprawy powierzchni też przepuściłem przez grubościówkę i wulula :). Następnie klejenie, po wyschnięciu jeszcze raz na grubościówkę, na ukośnicy przycięcie góry i dołu, później piłą taśmową wyprofilowałem sobie małe łuki i chyba tak już może być. Teraz jeszcze zostało mi to doszlifować ręcznie i wywiercić dziurę na śrubę ale to może za tydzień :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Stycznia 2017, 13:06:18 czas Polski »
zawodowo BlackJack! co to te 15 w nicku? drugi marek20? :P

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Stycznia 2017, 13:54:14 czas Polski »
Solidna ta szczęka. Masz już pokrętło, śrubę - jakiej średnicy?

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #39 dnia: 22 Stycznia 2017, 14:07:36 czas Polski »
Tak, śruby już mam - post 19, zdjęcie nr 3 :). Śruby mają średnicę ok 30 mm i są dość solidne - nie wiem czy nie za bardzo ale takie mam i szkoda ich nie wykorzystać. Docisk ma 70 mm grubości i mam nadzieje że będzie to ok.
radeks - koło zawodowo to nawet nie leżało ale się staram :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Stycznia 2017, 14:58:51 czas Polski »
Magia :-)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #41 dnia: 05 Lutego 2017, 15:34:40 czas Polski »
Prace znowu troszkę do przodu :). W docisku zrobiłem otwór na śrubę oraz zrobiłem małe wgłębienie na element trzymający śrubę - nie wiem czy potrzebnie ale chciałem trochę poćwiczyć zabawę z dłutem. Następnie wywierciłem otwór w nodze stołu i zamocowałem element prowadzący śrubę - zastanawiam się czy nie obrócić tego elementu i nie schować go w nodze ale na razie niech będzie tak. Na razie by korzystać ze stołu na wierzch położyłem płytę - bo blatu jeszcze nie ma - praca już na takim stole to inny świat :). Teraz muszę dokończyć odświeżać śrubę i dorobić dolną prowadnicę blokującą do docisku - znalazłem gdzieś pomysł by zrobić to z pręta stalowego i w tym kierunku będę podążał. Choć stół jeszcze w trakcie prac to już można go używać co bardzo cieszy i choć na początku wydawał mi się zbyt masywny to teraz uważam że tam masywność jest na plus.
Zastanawiam się jeszcze nad jakimś rozwiązaniem systemu jezdnego - czasami przydało by mi się tym stołem wyjechać na środek garażu by wygodnie pracować ale jeszcze nie wiem jak to rozwiązać.

Offline sajo

« Odpowiedź #42 dnia: 05 Lutego 2017, 16:47:42 czas Polski »
nie dajesz do szczęki jeszcze beleczki?

« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 16:52:08 czas Polski wysłana przez sajo »

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #43 dnia: 05 Lutego 2017, 19:11:23 czas Polski »
Oczywiście że dam (o czym wspomniałem - prowadnicę blokującą do docisku - czy jakkolwiek to się nazywa) bo bez tego to nie bardzo da się tego docisku używać ale myślę o rozwiązaniu jak w załączniku. Widziałem też gdzieś opcję że również w tym metalowym pręcie były dziurki do blokowania choć tutaj pewnie następuje blokowanie się pręta w tulei i nie trzeba nic więcej. Jeszcze temat przerabiam i szukam co i jak.

Offline sajo

« Odpowiedź #44 dnia: 05 Lutego 2017, 19:50:52 czas Polski »
nie wiem czy to dobry pomysł. Ta z dziurkami sprawia, że służy to jako piwot. Dlatego jest to leg vise- nisko umieszczony piwot pozwala na większą dźwignię. Bez tego równie dobrze mógłbys zrobić tak:

choć pewnie koniec końców różnica będzie niewielka.