14 Maja 2026, 04:26:06 czas Polski

Autor Wątek: Stół/stolik warsztatowy by BlackJack15  (Przeczytany 17805 razy)

Offline BlackJack15

Stół/stolik warsztatowy by BlackJack15
« dnia: 03 Października 2016, 12:28:07 czas Polski »
Pora zamienić obecny powiedzmy stolik warsztatowy (widoczny przy innych realizacjach) na coś z deko lepszego.
Miejsca mam tak mało że ledwo co mam to gdzie ucisnąć. Miejsce to 1400 x 650 x 1000 (około) - i więcej nie ma (może jak dobrze inne rzeczy po uciskam to jeszcze ze 100 na szerokości wytarguję :) ). W planach mam zrobienie czegoś bardziej masywnego - nogi 100 x 100, belki 100 x 50, blat na razie pewnie będzie z jakiegoś odpadu z płyty ale docelowo chciałbym jakąś klejonkę zrobić powiedzmy o grubości 50 może 70 a może nawet 100 :). Chciałbym na razie zrobić to tylko poskręcane - bez klejenia (tutaj oczekuję lawiny oburzenia jak to :) ), ponieważ nie mam gwarancji że to miejsce i w takiej ilości na pewno będzie - chciałbym dać po dwa wkręty na każdą belkę poprzeczną z każdej strony (czyli łącznie 16 szt.). Ogólny szkic poniżej - czy będzie miało to sens czy może zrobić coś inaczej.

Offline Waluś

Odp: Stół/stolik warsztatowy by BlackJack15
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2016, 12:36:46 czas Polski »
Ja bym dał jeszcze belkę łączącą nogi po długości (nie wiem jak to fachowo nazwać). Coś podobnego jak te dolne beleczki łączące nogi na każdym z boków. Będzie stabilniej.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Października 2016, 12:49:38 czas Polski »
A wiedziałem że czegoś nie dopisałem :). Dolnych belek łączących nogi po szerokości (albo długości - kwestia jak kto patrzy :) ) chciałbym uniknąć gdyż planuję to miejsce wykorzystać i im go więcej tym lepiej - planuję tam TS254 zmieścić. Wiem że to było by na plus do stabilności ale przy braku miejsca człowiek próbuje każdy centymetr wykorzystać. Chociaż jak bym gdzieś indziej znalazł miejsce na piłę (choć na razie ciężko) to wtedy dałbym te belki i zrobił tak półkę na inne mniejsze narzędzia.

Offline Berbelek

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Października 2016, 12:54:42 czas Polski »
tutaj oczekuję lawiny oburzenia jak to :)
Nie chcąc zawieść Twoich oczekiwań, z oburzeniem krzyknę: Jak to? :D

Offline sajo

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Października 2016, 12:55:34 czas Polski »
a czemu nie dać półki na ts254?
Zawsze możesz dać 1 belkę wzdłuż z tyłu.
górne belki na długości mógłbyś dać szersze(wyższe) i połączyć/zintegrować z blatem "bokiem".
Coś w tym stylu

Offline armil

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Października 2016, 15:31:06 czas Polski »
Sajo, możesz podać link do budowy tego stolika?

Offline sajo

« Ostatnia zmiana: 03 Października 2016, 15:46:09 czas Polski wysłana przez sajo »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Października 2016, 20:01:38 czas Polski »
Ale Sajo mi zamieszał tym zdjęciem - myślałem, że to BlackJack15 sklecił i miałem napisać " Całkiem dobrze, brawo" :)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Października 2016, 23:13:59 czas Polski »
A już myślałem że wyszło mi całkiem dobrze a tu proszę - Sajo wyskoczył z takim fajnym stolikiem :)
Dając belki z tyłu i z przodu i robiąc półkę nie zmieszczę chyba prawie na pewno piły - myślałem ustawić ją tak pod stolikiem by w ogóle nie wystawała choć i tak by nie miała za dużo miejsca a do tego jak bym chciał wyjechać stołem na środek garażu to nie było by problemu. Zastanawiam się jednak nad tym czy nie zrobić tych belek a przestrzeń wykorzystać na półki/szuflady.
Kwestia szerokości - czy podstawa powinna być tak szeroka jak blat czy blat może być szerszy i wystawać z każdej strony. Tak samo na długość - czy belki powinny być długości blatu. Na razie przewidziałem że blat ma być większy od podstawy - mam teraz jednak wątpliwości.
Kwestia wystających górnych belek - musiał bym już teraz określić sobie grubość blatu (jaka była by w miarę optymalna grubość?) i ewentualnie jak bym go robił to nie bardzo miałbym możliwość jakiejś niedokładności bo były by problemy - a zakładam że za pewne jak na pierwszy raz to będzie coś nie tak, już przy bramce prawie dostałem alias Mr.Usterka :)
Kolejna kwestia to połączenia na wkręty - tutaj zauważyłem że są śruby - czy robi to jakąś znaczącą różnicę?. Ja planowałem dać po dwa wkręty - tutaj jest po jednej śrubie - co lepsze?
I jeszcze jedna kwestia - jakie drewno. Ze względów kosztowych to raczej podstawę planuję ze sosny a blat chciałbym z czegoś bardziej twardego - na dąb pewnie nie będzie mnie stać ale może chociaż jesion - jeśli się nadaje?

Nie chcąc zawieść Twoich oczekiwań, z oburzeniem krzyknę: Jak to? :D
Dziękuję za spełnienie moich oczekiwań ;)

Offline sajo

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2016, 11:59:54 czas Polski »
drewno jak możesz to buk, 50mm.
Ja będę składał podobną jak wyżej i dam sosnę 50-60mm i podkleję dodatkowo deską od spodu, tam gdzie dam dziurki (bo będę używał holdfastów).

Offline BarToL

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2016, 12:07:54 czas Polski »
A gdzie w Polsce kupić holdfasty i jak to się po polsku nazywa?

Offline sajo

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Października 2016, 12:51:53 czas Polski »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Października 2016, 16:55:03 czas Polski »
Jeśli wkręty to daj ciesielskie spaxy.  Czekam z niecierpliwością na ten twój stół.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Października 2016, 17:14:16 czas Polski »
O wkrętach to myślałem dużych powiedzmy fi10 z łbem sześciokątnym - pod łeb było by nawiercone by się śruba schowała. Nie mam jeszcze odpowiedzi co do szerokości i długości podstawy - ma być taka jak blat czy może być mniejsza od blatu. Realizacja projektu będzie zależała od pogody - garaż nie ogrzewany i póki da się w nim wyrobić to pewnie będę próbował robić. Muszę w tym tygodniu podjechać do tartaku dowiedzieć się o koszty materiału.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Października 2016, 17:23:12 czas Polski »
Jako że prawdopodobnie w tym roku i tak nie zacznę robić stołu to pytanie - czy jak kupię w teraz mokre świeże belki to czy na wiosnę będą się nadawały do użytku ( jak długo muszą schnąć) - pytam bo w tartaku który mam w mieście mają tylko świeże drewno.