02 Maja 2026, 05:50:52 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka do renowacji podłogi  (Przeczytany 13629 razy)

Offline Skog

Odp: Szlifierka do renowacji podłogi
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Października 2016, 20:18:40 czas Polski »
Przemku, ta "sprężynka" czasami na powierzchni to, wydaje mi się, po prostu przypadek przy pracy - odłożenie maszyny na bok i coś się przyklei do papieru. Coś niewielkiego, ale jednak swoją robotę zrobi, i nie musi to być koniecznie mega twardy paproch.
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Października 2016, 20:23:57 czas Polski »
Chyba raczej nie do końca , chociaż mogę się mylić . Podpatrzyłem na realizacjach Jarka ,że on po rotexie do końcowego szlifu używa Ets-a. Zainwestowałem w tą szlifierkę z 3mm skokiem i "sprężynki " się skończyły:)

Offline robson

« Odpowiedź #17 dnia: 04 Października 2016, 20:48:06 czas Polski »
Jeśli chcesz drzeć  podłogę  elektronarzędziem, to tylko Rotex .
Przemek77 nie zauważyłem sprężynek u siebie ,jakie szlifujesz forniry ?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Października 2016, 20:53:36 czas Polski »
Nie na fornirze tylko klejonce np. ostatnio jesionowej . Może tak jak sugerował Skog, coś dostało się pod talerz

Offline robson

« Odpowiedź #19 dnia: 04 Października 2016, 21:02:10 czas Polski »
Na jesionie , jestem zdziwiony , są dwa rozwiązania albo mam lepszego szlifierza albo okulary za słabe :) 

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Października 2016, 21:33:07 czas Polski »
Wszystko jest możliwe  :) Wyłapałem dwie takie sytuacje . Zmieniłem papier na mniejszy i usunąłem rysy , tylko trwało to i trwało .

Offline Argos

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Października 2016, 00:07:51 czas Polski »
No to temat się nieźle wyklarował  :D

Przyznam że takiego obrotu spraw się nie spodziewałem, - przekierowania na kompletnie inny rodzaj sprzętu.

Przestudiowałem trochę już temat Rotexów i rzeczywiście bardzo dużo pozytywnych opini - i wygląda na to że prawie bezkonkurencyjne.

Czy ewentualnie są jakieś tańsze lub nie alternatywy:
- Bosch GEX 150 posiada podobne funkcje ale radzi sobie podobno nieco gorzej
- co z Makita, Metabo, Dewalt ...

Czy ETS równierz jest w swej kategorii bezkonkurencyjny czy tu podobne urządzenie o suwie 3mm np tak zachwalany Metabo SFX 200 może go zastąpić ?? ( pytanie nie dotyczy już obróbki podłogi a bardziej narzędzia które rozumiem może w jakiejś tam przyszłości okazać się dobrym uzłupełnieniem)

Wszyscy zwrócili uwagę na stosowanie przy pracy odciągu / odkurzacza i tu mam pytanie, gdyż na dzień dzisiejszy korzystam z domowego jednak jest to rozwiązanie które ma swoje ograniczenia ( raczej nie nadaje się do dużej ilości pyłu).
Czy coś przemawia za tym aby korzystać z odkurzacza festool (jakieś ukryte funkcje ) czy konkurencja na podobnym poziomie np starmix nie będzie odbiegać za bardzo w tym zakresie?

Offline Morświn

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Października 2016, 00:17:29 czas Polski »
Odkurzacz festoola jest "pancerny" wiele zniesie i dobrze ciągnie😜 mam porównanie z macalisterem za kilka stowek i że starmixem za około 1,5k, plus jakieś makiety i inne wynalazki ale to już krótki spotkania i jak łatwo się domyślić festoola jest najlepszy zdecydowana przewaga to jego budowa możesz wrzucić coś do środka a na górę przypiąć syska od na przykład Rotexa czy na rurę. No i możesz na nim wygodnie usiąść no ma płaską górę😉
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2016, 00:19:22 czas Polski wysłana przez Morświn »

Offline Argos

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Października 2016, 00:18:50 czas Polski »
@ Morświn

Jakiś flagowy model festoola?

Offline Morświn

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Października 2016, 00:27:47 czas Polski »
Oj ja mam styczność że staruszkiem że ho ho. Ale to dobrze świadczy o jakości.
Jak bym chciał kupić dla siebie t coś w rodzaju CLT 26 AC. Ważne żeby nie brać maluchów i tych co są w systainerach ;P

Co mnie przeraża to cena worków ~800 za materiałów i ~200 (5szt) za jednorazowe to lekka przeginka
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2016, 00:29:41 czas Polski wysłana przez Morświn »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Października 2016, 07:08:19 czas Polski »
Mam także odkurzacze festoola , zaczynałem od mini - ma już 9 lat i działa , później systener i teraz ctl 26Ac. Fakt cena worków powala na nogi . Ale worki wielokrotnego użytku nie nadają się do odciągu przy szlifowaniu ani wierceniu na montażu . Jest uszyty z dwóch warstw i drobny pył dostaje się między nie  i nie ma go jak  usunąć. Miałem przy "systenerze" i poszedł w śmieci . Natomiast , co do jednorazówek  można z nich korzystać kilkakrotnie ( sprawdzone ).

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Października 2016, 09:09:10 czas Polski »
Jako że robiłem podłogę u siebie tak więc wiem z.czym to się je.
Po pierwsze to tasmowka będzie dobra,  ale nie wyobrażasz sobie co cię czeka.
Kilka dni na kolanach. Szlifierka tasmowa się nada. Ramka bedzie przydatna jesli nie masz wprawy jest jednak jeden szkopuł. Jesli podloga nie jest równa i ma przeszlify po poprzednim cyklinowaniu (zaglebienia) to już tego tak łatwo nie poprawisz. Mówimy oczywiście o  porządnej robocie. Aby dojść do poziomu tego zaglebienia musisz ścierać równo podłogę wokół.
Zakup dobrą szlifierkę.
Ja mam Metabo i ciężką dużą Makitę. Makita sama szlifuje. Nie muszę mocno dociskać.
Będzie też potrzebna szlifierka oscylacyjna,  jak pisali koledzy, ale to już do wykańczania.
Te ślady (kółeczka), o których pisałeś powstają w dwóch sytuacjach.
Kiedy papier jest gorszej jakości i trafi się grubsze ziarno,  oraz wtedy, kiedy zapiecze sie stary lakier lub po prostu brud i powstają takie kulki j one rysują. Również szpachla którą bedziesz szpachlował szpary może się zapiec kiedy nie wyschnie całkowicie.
Generalni ciężka praca.
Acha. Im szersza stopa szlifierki ( nie ramka) tym stabilniej się prowadzi i trudniej uszkodzić powierzchnię szlifowaną.
Może warto poszukać na allegro tej większej Makity?  Potem możesz sprzedać .
Powodzenia

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Października 2016, 11:03:38 czas Polski »
Przyznam że takiego obrotu spraw się nie spodziewałem, - przekierowania na kompletnie inny rodzaj sprzętu

Dopiero się przekierujesz jak zaczniesz  skrobać lakier .  Jeśli on jest jeszcze z dawnych czasów ( chemosil , chemolak   itp ) , to  on  jest   jak szkło.
Podpowiedzi  kolegów co  do elektronarzędzi są  dobre  ale  po pozbyciu się tego  syfu.

Offline Argos

« Odpowiedź #28 dnia: 05 Października 2016, 18:55:45 czas Polski »
Co do odkurzacza to bardziej zastanawiałem się nad starmixem wydawał mi się tańszy oferując te same funkcje.
Trochę nie rozumiem dyskusji dot. worków (jednorazowych i long life), dla mnie jednym z dużych plusów tych odkurzaczy był brak potrzeby stosowania worka, przynajmniej na większości filmów prezentacyjnych takiego nie ma.

Wracając do szlifowania muszę przeszukać trochę serwisy aukcyjne, ewentualnie strony z ogłoszeniami, może trafi się jakiś dobry sprzęt za atrakcyjne pieniądze. (chodź zawsze jestem trochę sceptyczny bo rzadko się zdaża żeby ktoś rozstawał się z dobrym narzędziem). Na szczęście mam jeszcze trochę czasu.

Offline Morświn

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Października 2016, 19:02:23 czas Polski »
Filtry pyłem tak zalepisz że po chwili odkurzacz przestanie ciągnąć