Witam wszystkich.
Zastanawiam się nad możliwością i sensem renowacji podłogi drewnianej przy pomocy elektronarzędzi.
Czemu rozpatruję taką możliwość ?
- powierzchnia jest niewielka 40m2 podzielona na kilka pomieszczeń od 6m do16m2
- brak dostępu do całości (lokal jest użytkowany i jest możliwość pracy tylko w jednym pomieszczeniu na raz).
Powyższe kwestie wykluczają lub mocno wpływają na koszt wynajęcia ekipy, lub cykliniarki.
Dane o powierzchni:
- parkiet dębowy ułożony w jodełkę mało zużyty (jest z czego ścierać).
- wymaga lokalnego podklejenia i szpachlowania całości.
- polakierowany wieki temu (pewnie kilkanaście lat) w wielu miejscach lakier jest starty, jego warstwa raczej nie jest zbyt gruba.
Z tego, co znalazłem w sieci to jedyne rozwiązanie, jakie może wchodzić w rachubę to zastosowanie szlifierki taśmowej, jednak jej użycie niesie za sobą ryzyko zniszczenia szlifowanej powierzchni poprzez nieumiejętne operowanie szlifierką, ze względu na brak dokładnej kontroli nad dociskiem.
Niektórzy z producentów szlifierek oferują specjalne ramki pozwalające (przynajmniej teoretycznie) kontrolować odległość taśmy od materiału, aby uniknąć wytarcia dołków w obrabianym materiale.
Na rynku jest wiele szlifierek w przeróżnych cenach, nigdy nie pracowałem takim urządzeniem i nie wiem, czy jest maszyna trudna do okiełzania czy nie.
Jeśli wykluczyć szlifierki bez ramki (zakładając że jest ona bezwzględnie potrzebna), to pozostaną dwie grupy narzędzi:
a. szlifierki z ramką blaszaną - o ograniczonym lub nie grzeszącym dokładnością zakresie regulacji ( tak wnioskuję z fotografii):
-
black and decker KA89EK 500zł

-
Skil 1215 AA 350 zł

-
ryobi EBS800 350zł

-
triton 1200W TA 1200 BS 950zł

b. szlifierki z ramką, które wyglądają o wiele bardziej przekonywająco (cena niestety nie) :
-
festool bs75E ok 2100 zł

-
bosch gbs 75 AE ok 1500zł

-
deWALT DW433 ok 1500

Proszę zatem o opinie:
- czy samo zamierzenie ma sens i jestem wstanie uzyskać poprawny efekt
- czy ktoś ma doświadczenie z takimi szlifierkami i czy jest nimi możliwa obróbka większych obszarów tak, aby uzyskać jednolitą płaską powierzchnię - ewentualnie które z powyższych lub innych nażędzi wydaje wam się godne polecenia.
- ewentualne inne sugestie i rozwiązania.
Prosiłbym nie skupiać się nad samym elementem ekonomicznym (w stylu … za 1500 to na pewno ktoś ci wycyklinuje 40m2…)
z góry dziękuję.
Argos