01 Maja 2026, 22:21:27 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka do renowacji podłogi  (Przeczytany 13625 razy)

Offline Argos

Szlifierka do renowacji podłogi
« dnia: 04 Października 2016, 15:55:06 czas Polski »
Witam wszystkich.

Zastanawiam się nad możliwością i sensem renowacji podłogi drewnianej przy pomocy elektronarzędzi.

Czemu rozpatruję taką możliwość ?
- powierzchnia jest niewielka 40m2 podzielona na kilka pomieszczeń od 6m do16m2
- brak dostępu do całości (lokal jest użytkowany i jest możliwość pracy tylko w jednym pomieszczeniu na raz).
Powyższe kwestie wykluczają lub mocno wpływają na koszt wynajęcia ekipy, lub cykliniarki.

Dane o powierzchni:
- parkiet dębowy ułożony w jodełkę mało zużyty (jest z czego ścierać).
- wymaga lokalnego podklejenia i szpachlowania całości.
- polakierowany wieki temu (pewnie kilkanaście lat) w wielu miejscach lakier jest starty, jego warstwa raczej nie jest zbyt gruba.

Z tego, co znalazłem w sieci to jedyne rozwiązanie, jakie może wchodzić w rachubę to zastosowanie szlifierki taśmowej, jednak jej użycie niesie za sobą ryzyko zniszczenia szlifowanej powierzchni poprzez nieumiejętne operowanie szlifierką, ze względu na brak dokładnej kontroli nad dociskiem.

Niektórzy z producentów szlifierek oferują specjalne ramki pozwalające (przynajmniej teoretycznie) kontrolować odległość taśmy od materiału, aby uniknąć wytarcia dołków w obrabianym materiale.

Na rynku jest wiele szlifierek w przeróżnych cenach, nigdy nie pracowałem takim urządzeniem i nie wiem, czy jest maszyna trudna do okiełzania czy nie.

Jeśli wykluczyć szlifierki bez ramki (zakładając że jest ona bezwzględnie potrzebna), to pozostaną dwie grupy narzędzi:

a. szlifierki z ramką blaszaną - o ograniczonym lub nie grzeszącym dokładnością zakresie regulacji ( tak wnioskuję z fotografii):

- black and decker KA89EK 500zł

- Skil 1215 AA 350 zł

- ryobi EBS800 350zł

- triton 1200W TA 1200 BS  950zł

b. szlifierki z ramką, które wyglądają o wiele bardziej przekonywająco (cena niestety nie) :
- festool bs75E ok 2100 zł

- bosch gbs 75 AE ok 1500zł

- deWALT DW433 ok 1500

Proszę zatem o opinie:
- czy samo zamierzenie ma sens i jestem wstanie uzyskać poprawny efekt
- czy ktoś ma doświadczenie z takimi szlifierkami i czy jest nimi możliwa obróbka większych obszarów tak, aby uzyskać jednolitą płaską powierzchnię - ewentualnie które z powyższych lub innych nażędzi wydaje wam się godne polecenia.
- ewentualne inne sugestie i rozwiązania.

Prosiłbym nie skupiać się nad samym elementem ekonomicznym (w stylu … za 1500 to na pewno ktoś ci wycyklinuje 40m2…)

z góry dziękuję.

Argos
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2016, 15:59:34 czas Polski wysłana przez Argos »

Offline Morświn

Odp: Szlifierka do renowacji podłogi
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Października 2016, 16:14:53 czas Polski »
Do rogów pomieszczenia, przy listwach i ogólnie ciężko dostępnych miejsc Flip Lädler do płaszczyzn Hummel i Rotex też się może przydać,zakładając że znacznie przekracza twój budżet zakup tych maszyn, to polecam ich wypożyczenie na dobę może dwie.
Jak nie potrafisz ich używać to lepiej kogoś wziąć. Ale jeśli chcesz zrobić to sam to ja to rozumiem i szanuję. Ale uważam że się zajedziesz taśmówką. Chyba że kupisz któraś z tych droższych (na przykład festoola) ale to i tak nie taki komfort pracy. Powierzchnia po takiej małej taśmówce może cię nie przyjemnie zaskoczyć. Tanie szlifierki uważam że się nie nadają a i papieru pójdzie od groma.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2016, 16:31:33 czas Polski »
Miałem do czynienia ze szlifierką taśmową festoola z ramką . Maszyna ta , jak najbardziej nadaje się do szlifowania z zastosowanie ramki , która zapobiega powstawaniu nierówności . Tylko, że patrząc na powierzchnię roboczą ogólnie szlifierek taśmowych , to oprócz maszyny wydasz fortunę na papiery. Oprócz taśmówki potrzebujesz jakąś deltę do naroży.
Ogólnie koszty pewnie wyjdą podobne jak przy wynajęciu fachowców. Koszt dwóch szlifierek , papiery i czas poświęcony na pracę .
Chyba ,że zamierzasz powiększyć swój warsztat o dodatkowy sprzęt ,to jak najbardziej wskazany zakup sprzętu.

Offline Argos

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2016, 16:36:35 czas Polski »
Rozpatrywałem możliwość wynajęcia firmy specjalistycznej lub nawet samego sprzętu, jednak tak jak na początku postu napisałem powierzchnia nie jest duża a trzeba było by to robić na trzy razy. 

Niektóre firmy niechętnie chcą przyjechać dla powierzchni  10m2 a kilkukrotny wynajem maszyn o których piszesz też nie wychodzi najtaniej . ( w Krakowie to koszt prawie 200zł + transport).

Znalazłem wypowiedzi na temat szlifierek taśmowych że wykorzystanie ramki pozwala szlifować płaskie powierzchnie jak np blat stołu, dlatego zastanawiam się czy z parkietem może być podobnie ( zasada dość podobna) a koszt papieru chyba proporcjonalny.

Offline Argos

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2016, 16:41:23 czas Polski »
@ przemek77

Pomijam w tym wszystkim trochę aspekt ekonomiczny ( gdyż wiem że tutaj rachunek nie wyszedłby koniecznie na moją korzyść). Jednak biorąc pod uwagę zaistniałą sytuację  próbuję podejść do tego też w taki sposób :
- zrobię sam zakupując odpowiednie nażędzie możliwe że nie zarobię na tym ani nie zaoszczędzę ale jeśli się uda to będzie to coś w rodzaju inwestycji gdyż:
a. zdobędę nowe doświadcznie
b. pozostanie narzędzie które mogę wykorzystać przy innych pracach które się natrafią

Wynajmując cykliniarkę równierz muszę zakupic papier

z tego co porównywałem to koszt pasa do cykliniarki to mniej więcej 3x koszt pasa do szlifierki więc tutaj chyba rachunek wychodzi na jedno biorąc pod uwagę że jeden ma 200 x 7500 a drugi 75 x 533
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2016, 16:45:47 czas Polski wysłana przez Argos »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2016, 17:20:50 czas Polski »
Lakier będzie twardy i czołg może mieć problemy . Ja bym proponował  wpierw  taką szlifierkę + tarcze papierowe samemu wycinać z większych  arkuszy ,lub tarcze z fibry

http://archiwum.allegro.pl/oferta/celma-szlifierka-katowa-obwodowa-prag-230es-polska-i5190864842.html

dopiero potem czołg itd.

można też stosować  chemię ale ostrożnie

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Października 2016, 17:40:44 czas Polski »
Tylko inaczej zużywa się papier w hummlu który ma stały docisk a w czołgu. Ja bym proponował skontaktować się z ludźmi co łapią "fuchy" może któryś by chciał na raty. I ostatnie co mi przychodzi do głowy po za skrobaniem cykliną😝 to nocka zakładam że to jakiś sklep czy knajpa, nie wnikam. Maszyny aż tak nie hałasują a w razie czego można się dogadać z sąsiadami że jednej nocy będzie trochę głośniej w końcu to też ludzie i wypić lubią 😉 na nockę na pewno kogoś znajdziesz lecz pewnie trochę drożej.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Października 2016, 17:56:45 czas Polski »
Argos proponuje zaryzykować . Na odległość  można tylko gdybać , czy powłoka lakiernicza wymalowana jest lakierem do podłóg , czy może jakimś tanim ekologicznym "szitem" , ile pracy będziesz musiał włożyć i ile czasu zejdzie. Przy podjęciu wyzwania z automatu przybędzie Ci doświadczenia i sprzęt , który jak pisałeś , można wykorzystać przy kolejnych projektach .

Offline W32darWin

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Października 2016, 18:59:50 czas Polski »
Przypomniała mi się pewna historia.
Gość szlifował parkiet małą mimośrodówką chyba z tydzień czasu (tyle stawiałem piec - jak ja zaczynałem to on też i kończyliśmy razem). Powierzchnia miała ze 30m2 jako jedno pomieszczenie. Wyszło super (chyba bo po lakierowaniu nie widziałem :)).
Pamiętam że tego pierwszego dnia się bardzo oburzył bo inny wykonawca chciał to wyciklinować cykliniarką i namawiał do tego inwestora. Ale chłop się nie dał :).

Sorki za off ale to tak do pokazania że nie ważne są narzędzia a człowiek który się nimi posługuje.

Pozdrawiam
Maciej

Offline Skog

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2016, 19:20:37 czas Polski »
Parkiet dębowy, żeby zniszczyć czołgiem hmmm - to trzebaby się mocno postarać i być (przepraszam!) niewidomym. ;)
Tanie taśmówki nie wchodzą w grę - są za słabe (typu Skily i inne BD) - przyciśniesz i taśmę zatrzymasz.
Wstępne i zgrubne czyszczenie wchodzi w grę - będzie i tak mniej zniszczonego papieru jak przy mimośrodowej.
Taśmówki Boscha GBS - mam 2 - w obydwu padły jakieś elementy odpowiedzialne za obrót wałka, nie wiem dokładnie co (trzeszczy coś i przeskakuje zatrzymując papier przy dociskaniu) :D - dopiero pojadą do naprawy, ale były naprawdę intensywnie katowane na różnych powierzchniach.

Łatwiejsze rozwiązanie dla niewprawnej osoby to - czyszczarka mimośrodowa.
Mam za sobą kilka wycyklinowanych podłóg zrobionych właśnie mimośrodową Boscha GEX 125 (12-letni już i nadal działa) - tak świeża deska niepomalowana jak i starocie lakierowane, malowane, bejcowane itd. Można zrobić tym podłogi na lustro.

Jest wygodniejsza - dojdziesz praktycznie na zero do listewek podłogowych. Zostaną tylko narożniki.
Jeśli miałbym kupować teraz do tego typu prac - wybrałbym Boscha Turbo 125-150mm z wymiennym padem - większa powierzchnia to łatwiejszy efekt. Do wstępnego szlifowania - pad 125mm (żeby nie obciążać maszyny) i papiery 24-40, później pad 150 i zwiększać gradacje.

Koniecznie podpiąć do odpowiedniego odkurzacza :)
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

Offline Argos

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2016, 19:30:42 czas Polski »
Wszystkie uwagi są dla mnie cenne nawet te z offtopu  ;)

Tak jak na początku pisałem wiem że najszybciej, może też najtaniej i najlepiej taką pracę zrobią osoby które zajmują się tym profesionalnie i mają do tego odpowiedni sprzęt.

Jednak czasami każdy z  nas rozważa alternatywne rozwiązania mimo że wymagają trochę większego nakładu pracy.

Mimo poszukiwań w sieci mam wrażenie że szlifierki taśmowe cieszą się trochę mniejszym zainteresowaniem w porónaniu do innych szlifierek ( oscylacyjnych, mimośrodowych..) i stąd też dość mało informacji czy to wideorecenzji czy testów. Ciewkawi mnie też zakres zastosowań takich urządzeń czy ogranicza się jedynie do przeszlifowania wstępnego zamalowanych sztachet z płotu lub jakiejś belki czy jednak nadaje się do prac nieco bardziej precyzyjnych.

@ przemek77
czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o wspomnianym powyżej festoolu, precyzji pracy, jak działa mocowanie i praca z ramką , czy mechanizm regulacji podnosci całość szlifierki czy ją tylko nachyla?? Zastanawia mnie też wykończenie ramki na fotografiach widać coś w rodzaju szczotki - czy jest to materiał który pozwala swobodnie przesuwać szlifierkę i czy się szybko zużywa?

Może znajdzie się też jakiś użytkownik szlifierki Boscha wyposażonego w ramkę , wykonanie wydaje się równie solidne a cena o 800zł mniejsza.

@Skog

Czy mimośrodowa szlifierka nie zrobi kółek które później są widoczne np pod światło ( takie przynajmniej spotkałem opinie w śieci). Jeśli myślałem o czołgu to też dlatego że jego budowa najbardizej zbliża się do cykliniarki, ale nie ukrywam że takie rozwiązanie było by sporo tańsze.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2016, 19:39:08 czas Polski wysłana przez Argos »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Października 2016, 19:44:51 czas Polski »
Szlifierka z ramką zapewnia bardzo precyzyjną pracę , zresztą w opisie można wyczytać ,że  została stworzona między innymi do szlifowania powierzchni fornirowanych , więc  precyzja pracy jest  na najwyższym poziomie . Ja używałem jej do szlifowania klejonki i spełniała swoją rolę do wstępnego szlifu. Po niej w ruch szedł rotex. Sprzedałem ją , ponieważ rotex to szlifierka 3 w 1 , używałem jej do
szlifowania zgrubnego , dokładnego i wykańczającego , choć przy szlifie ostatecznym potrafiła zostawić miejscami "sprężynkę ". Taśmówka przestała być używana i w jej miejsce kupiłem Ets-a 150, który uzupełnił braki w sprzęcie.
Po wpisie skoga , zaskoczyłem ,że u siebie w zasadzie używam tylko mimiśrodowych i myślę ,że ona rozwiązała by problem .Może powinieneś pójść w tym kierunku. Bosch ze zmiennymi talerzami lub fetool rotex ze zgrubnym i dokładnym szlifowanie w jednym.

Offline Argos

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Października 2016, 19:58:31 czas Polski »
Zastanawia mnie w takim wypadku jeszcze jedna rzecz

Parkiet ma lekkie nierówności:
- niektóre klepki delikatnie wychodzą poza inne ( mniej niż 1mm)
- po przyłożeniu łaty widoczne są odchyłki po kilka mm  na długości 1m ( możliwe że to kłopot pierwotnie zrealizowanego podłoża lub późniejszych cyklinowań)

czy szlifierką mimośrodową tego typu anomalie da się "skorygować" ?

Offline Skog

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Października 2016, 20:08:53 czas Polski »
Zwykłą cykliniarką również trudno będzie precyzyjnie to skorygować.
Wydaje mi się, że właśnie mimośrodową zrobi się to dokładniej i pewniej - wystarczy wyrysować sobie "warstwice" na podłodze wykorzystując poziomicę i przystawiając ją w różnych kierunkach - poznaczyć te "wyspy" bądź "jeziorka" - na plus bądź minus i doszlifować grubym papierem górujące obszary.
Jest również taki przyrząd laserowy Boscha bodajże - który pokazuje takie górki/dolinki - rozszczepiając na nich promień, ale akurat tutaj to zbędny wydatek :)

Z taśmówką jest o tyle trudniej (podobnie jak z cykliniarką), że trzeba mieć trochę wprawy i doświadczenia, zwłaszcza jeśli masz na podłodze jodełkę. Można sobie (w sumie to podłodze) zrobić szybciej krzywdę.

Nie będzie kółek jeśli wykonasz szlifowanie końcowe drobnym papierem. Generalnie nie wykorzystywałem nigdy drobniejszego niż 150. ale śmiało w miarę potrzeby można zejść do 240 na ostateczny szlif.

Boscha zaproponowałem jedynie ze względu na cenę. Propozycja Przemka (Festool) jest w pełni profesjonalna - ech te ich ceny :( :)
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Października 2016, 20:13:29 czas Polski »
Nie wypowiem się na temat Boscha , bo go nie używam , natomiast rotex ma dwa tryby pracy , zgrubny i dokładny i poradzi sobie bez problemu . Zresztą , gdzieś tu był poruszany chyba temat rotexa . Ja bez problemu wyrównuje nierówności powstałe przy klejonce . Dodatkowo możesz sobie obejrzeć filmiki na yt na temat tej maszyny . Po kilku realizacjach sprzedałem taśmówkę i zostałem przy tej maszynie .