Witam
Mam podpytanie jakie jest wasze doświadczenie i zdanie .
materiał : podłoga drewniana z deski lita olejowana identyczna jak w linku (
http://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/drewno-i-drewnopodobne/podlogi-drewniane/drewno-lite/wykonczone/deska-16-x-100-x-300-1200-mm-olej-1-44-m2.html)
miejsce montażu ; dom letniskowy w zimie nie ogrzewany (przez większość zimy temperatura około "0" ale jak się przyjedzie i nagrzeje to i + 24 stopnie)
technologia montażu przyklejona do podłoża cementowego klejem poliuretanowym (o taki myśłę)
I teraz wątpliwości .
-posadzki zostały wyrównana wylewką samopoziomującą i zagruntowane gruntem akrylowym przedstawiciel Mapei, Siki że ten grunt "gryzie" się z klejem i trzeba go zerwać (zeszlifować)

zagruntować nie podważam uch wypowiedzi w tym zakresie tylko pytanie jak to zrobić najmniej boleśnie .Do gruntowanie użył bym gruntu z systemu - to bym jeszcze przeżył . (tu mam rozbieżne dane jedni mówią ze należy/wystarczy "zedrzeć" 0,5 mm wierzchniej warstwy i nie gruntować drudzy że wystarczy tylko grunt - parę stówek w plecy) . Kwestia wylewki jak sprawdzić jej wytrzymałość ?
- ale i jeden i drugi przedstawiciel/doradca techniczny wskazuje ze jeżeli jest podłoga klejona w pomieszczeniu bez ogrzewania to ze względu na pracę drewna może ulec zniszczeniu (oderwie z klejem podłoże itp) . Że jest to loteria
Moje pytanie :
- jest jaka jest Wasza wiedza doświadczenie w tego typu realizacjach tz klejona podloga w nieogrzewanych pomieszczeniach
- czy stosujecie inne kleje niż poliuretanowym które można zastosować na podkład zaimpregnowany pochodnymi akrylu (i nie musiał bym podkładu zeszlifować)
Na dzień dzisiejszy nie rozpoczółWitam
Mam podpytanie jakie jest wasze doświadczenie i zdanie .
materiał : podłoga drewniana z deski lita olejowana identyczna jak w linku (
http://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/drewno-i-drewnopodobne/podlogi-drewniane/drewno-lite/wykonczone/deska-16-x-100-x-300-1200-mm-olej-1-44-m2.html)
miejsce montażu ; dom letniskowy w zimie nie ogrzewany (przez większość zimy temperatura około "0" ale jak się przyjedzie i nagrzeje to i + 24 stopnie)
technologia montażu przyklejona do podłoża cementowego klejem poliuretanowym (o taki myśłę)
I teraz wątpliwości .
-posadzki zostały zagruntowane gruntem akrylowym przedstawiciel Mapei, Siki że ten grunt "gryzie" się z klejem i trzeba go zerwać (zeszlifować)

zagruntować nie podważam uch wypowiedzi w tym zakresie tylko pytanie jak to zrobić najmniej boleśnie . Gruntowanie to systemem - to bym jeszcze przeżył
- ale i jeden i drugi przedstawiciel/doradca techniczny wskazuje ze jeżeli jest podłoga klejona w pomieszczeniu bez ogrzewania to ze względu na pracę drewna może ulec zniszczeniu (oderwie z klejem podłoże itp) . Że jest to loteria
Moje pytanie :
- jest jaka jest Wasza wiedza doświadczenie w tego typu realizacjach tz klejona podloga w nieogrzewanych pomieszczeniach
- czy stosujecie inne kleje niż poliuretanowym które można zastosować na podkład zaimpregnowany pochodnymi akrylu (i nie musiał bym podkładu zeszlifować)
Na dzień dzisiejszy nie zacząłem prac (deski mogę oddać ) nie chcem po prostu zmarnować pieniążków dlatego pytam
Może macie inne propozycje podłogi , paneli