19 Czerwca 2026, 18:17:07 czas Polski

Autor Wątek: plyta do zamocowania frezarki pod stolem  (Przeczytany 8242 razy)

Offline marekb

Odp: plyta do zamocowania frezarki pod stolem
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Października 2016, 20:37:47 czas Polski »
Całkiem ładny ten rysunek tylko nie rozumiem tych średnic we wkładce  Fi 11 i Fi 14.
Frezowanie w stali odpada nie mam takiego dojścia.
Może w aluminium, ale głowy nie dam w plexi jak najbardziej ;)
tutaj chodzi o dwie płyty z otworem fi 11  i druga fi 14

Ps. w plexie to można i laserem zwykłym CO2 to zrobić

orkan

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Października 2016, 20:57:15 czas Polski »
Sprawy MERYTORYCZNE nieważne. Ważne to kto się nie przedstawił.

Offline marekb

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Października 2016, 21:07:47 czas Polski »
Całkiem ładny ten rysunek tylko nie rozumiem tych średnic we wkładce  Fi 11 i Fi 14.
Frezowanie w stali odpada nie mam takiego dojścia.
Może w aluminium, ale głowy nie dam w plexi jak najbardziej ;)
tutaj chodzi o dwie płyty z otworem fi 11  i druga fi 14

Ps. w plexie to można i laserem zwykłym CO2 to zrobić

jednak plexa w tym wypadku niestety się nie nada :P 

wykonanie takiej płyty czy lepiej większej ilości płyt tradycyjnymi metodami nie sprawią kłopotu. Nie ma konieczności CNC. Piszę bo sam się zastanawiam, jednak podpatrując można tę płytę a raczej płytki / krążki wewnętrzne udoskonalić. Np. powycinać, powywiercać otwory dla lepszego odciągu, Można też wykonać jeden krążek a w srodek wkręcać pierścienie dystansowe.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Października 2016, 21:28:05 czas Polski »
Ta wkładka ma się opierać na samym rancie? Nie powinna być przykręcana?
Zapewne chodzi Ci o tę okrągłą wkładkę. Powinna być zamocowana. Kreg ma to rozwiązane w postaci małego gwintu. Coś jak przykrywki od słoików. Nie do wyrzeźbienia ręcznie. Chociaż nie takich asów to forum widziało ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline jasiop

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Października 2016, 22:58:46 czas Polski »
Dlaczego tak twierdzisz ?
Jasio P - Rzeszów

kerry

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Października 2016, 08:06:39 czas Polski »
R to był np. promień zaokrąglenia krawędzi.
Bo to jest promień zaokrąglenia! Prawdopodobnie są podane trzy promienie dla trzech różnych płytek - dwa wymiary mają podkreślenie, tak jak wymiary "tego innego" krążka z fi14. Wygląda to jakby ten wymiar był opcjonalny.
A jeśli chodzi o plexi - na zdjęciu które załączyłem wcześniej, plexi sprawdza się...
Mocowanie krążków za pomocą dwóch wkrętów też widać na zdjęciu.

Offline jasiop

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Października 2016, 08:28:15 czas Polski »
arecki1338 Jeśli zdecydujesz się na pleksi to mogę Ci to wykonać - laser Co2. Prześlij tylko projekt w wektorach
Jasio P - Rzeszów

Offline Yankees

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Października 2016, 08:34:04 czas Polski »
tak jak w opisie 30na24cm, ja wówczas zamawiałem bez otworów (trzeba nawiercic samemu) gdyz mojej frezarki nie było na liście. Jeśli (w weekend) uda mi się to zabrac z garażu mojej byłej trzeciej żony to zadowole się 40$   

Offline marekb

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Października 2016, 09:39:06 czas Polski »
Dlaczego tak twierdzisz ?

a bo:
1. może łatwo ulec zniszczeniu poprzez pęknięcie;
2. nawet mocując srubkami trzeba uważać by nie za mocno bo może pęknąć, ewentualne naprężenia wynikające ze ściśnięcia;
3. przy 72 bodaj stopniach C zaczyna się odkształcać, a przy skrawaniu jak wiadomo podnosi się temperatura  przy narzędziu;
4. łatwo się rysuje. co może jest argumentem bardziej estetycznym.

Owszem do użytku majsterkowicza, gdzie od czasu do czasu coś się przefrezuje wystarczy na długi czas, ale jeśli będzie sporo pracy to imho nie zda egzaminu. wg mnie niewiele to się różni gdy wytniemy w litym stole ( płycie laminowanej  ) tylko krążek i przymocujemy , a całe urządzenie do stołu podparte dla wzmocnienia dużymi podkładkami wpuszczonymi w płytę od góry ? Sam się zastanawiam, bo muszę szybko ustrojstwo zmontować i kupiłbym na aliexpres tę odlewaną, ale znów czas oczekiwania do 48 dni :D :P

Chociaż..? :D może by spróbować na jakichś odpadach ( mam jakieś kawałki 5mm i może lepiej by ją posklejać by 15mm powstała ) i tylko plexi też tania nie jest jeśli by chcial blaty kupić całe. Jeśli się nie mylę to ok 600zł netto za 1m2 13 mm-trowej
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2016, 09:43:13 czas Polski wysłana przez marekb »

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Października 2016, 16:06:54 czas Polski »
jasiop dzieki, ale na plexi chyba sie nie zdecyduje.

yankees jak bedziesz mial to u siebie, to podeslij zdjecie, zobaczymy.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Października 2016, 22:18:28 czas Polski »
Blacha alu 5 mm wystarczy. Ja tak mam i działa bez zarzutu. Pozostaje tylko problem wymiennych krążków (którego nie rozwiązałem).

Offline motorover

« Odpowiedź #26 dnia: 11 Października 2016, 23:50:46 czas Polski »
Pytanko ciut obok tematu. Jestem pewien, że wycinając otwór w blacie pod płytkę nie uda mi się uzyskać idealnego wymiaru tak aby płytka była ułożona idealnie równo z płaszczyzną blatu. Przeglądając filmy na YT zauważyłem, że problem rozwiązują śruby za pomocą których można obniżyć-podwyższyć płytkę w stosunku do blatu. O co pytać wyszukiwarkę, bo po wpisaniu "śruba poziomująca" nie pojawia się to czego szukam.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Października 2016, 23:57:42 czas Polski »
Ja u siebie płytkę przykręciłem do blatu. Żeby wyrównać ze stołem podkładałem między alu a blat plastiki różnej grubości (z opakowań "blistrów" - taka gruba plastikowa "folia" - wytłoczka). W zasadzie robisz to raz jeśli nie planujesz wymontowywać maszyny.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Października 2016, 07:54:53 czas Polski »
Są co najmniej trzy metody:
Zwykłe wkręty - wykręcasz ile trzeba
śruby bezgłówkowe - nie pamiętam jak się nazywają - płytka musi być nagwintowana
śruby od dołu blatu

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Października 2016, 09:53:42 czas Polski »
Również mam pytanie związane z płytą do stołu. Czy do frezarki o wadze około 5kg wystarczy blacha grubości 6mm? Czy może lepiej dać 8?  Dodam, że wymiary płyty to 350x240mm , ma być osadzona na frezowanym  kołnierzu w blacie na całym obwodzie. Liczę na podpowiedzi i pozdrawiam :-)