01 Maja 2026, 17:51:11 czas Polski

Autor Wątek: Otwarcie nowego warztatu  (Przeczytany 24817 razy)

Offline MebLeszek

Odp: Otwarcie nowego warztatu
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Stycznia 2017, 17:02:16 czas Polski »
Teoretycznie to garaż nawet jako magazyn nie powinien robić a co dopiero jako warsztat. ...

Offline Nero

« Odpowiedź #76 dnia: 15 Lutego 2017, 09:35:08 czas Polski »
Tu jakby nie mam pytań jak to wszystko prowadzić, ale ostatnio zacząłem się zastanawiać czy jest gdzieś coś napisane gdzie ja takie meble mogę legalnie składać? Czy musi to być budynek co ma przeznaczenie do prowadzenia działalności gospodarczej? czy może to być we własnym mieszkaniu? garażu? piwnicy? na strychu? a może wręcz pod chmurką na własnym podwórku?

Istnieje taka gałąź prawa cywilnego publicznego, którą okresla się mianem prawa budowlaneg (w sensie ogólnym), a składa się na nie szereg ustaw i rozporządzeń bezpośrednio lub pośrednio. Np. "Ustawa prawo budowlane", "Rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych którym powinny odpowiadać budowle i ich usytuowanie", "Ustawa o własności lokali" i kilka jeszcze innych, np. "Ustawa o ochronie przeciwpożarowej", "Rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej w sprawie ogólnych warunków bezpieczeństwa i higieny pracy", a i to nie koniec...

Zgodnie z obowiązującymi przepisami lokale, budynki i budowle mają określone przeznaczenie zgodne z warunkami zabudowy lub miejscowym planem zagospodarowania, są określone w projekcie, pozwoleniu na budowę i protokołach technicznych i zgodnie z takim przeznaczeniem należy je wszystkie użytkować. Jak wczytasz się w przepisy, to okaże się, że aby składać lub składować meble musisz spełnić dziesiątki wymagań, w przeciwnym razie będzie to nielegalne (niezgodne z przepisami), za co mogą grozić kary nałożone np. przez PINB.

Nie widzę sensu, żeby komplikować sobie życie - już o tym pisałem wyżej.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Lutego 2017, 10:01:04 czas Polski »
Nero, poruszasz drażliwą kwestię. No bo niech pierwszy rzuci kamieniem ten kto dłubie w garażu po godzinach, czasem nawet coś sprzeda, a ma te wszystkie przepisy spełnione etc...

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #78 dnia: 16 Lutego 2017, 00:52:23 czas Polski »
Nero ja rozumiem, że jest wszystko określone gdy jest działalność gospodarcza, ale co gdy jest umowa cywilno-prawna między fizycznymi czyli umowa o dzieło?

Kablowski zrobi coś dla Domowskiego bo się na tym zna np wymienia elektrykę bo kiedyś tam zrobił uprawnienia. Zarabia na tym ale nie robi tego non stop i w zasadzie z tego nie wyżyje. Spiszą umowę i Kowalski zapłaci podatek wszystko jest ok. Dzieło wykonuje bezpośrednio u klienta. Nic nie musi wcześniej szykować w jakimkolwiek "zakładzie". Zarobi na tym może nawet kilka tysi.

Szydłowska umie dziergać na szydełku i dla Stołowej wydzierga wielki obrus który robi 3-4 miesiące. Szydełkuje w domu, bo przecież nie u klienta - wiadomo. Może obrus to koronka wykonana lepiej od maszynowej i też zarobi kilka tysi?

No a co z tym Stolarskim co umie zaprojektować i wykonać meble? Gdzie ma to zrobić? Np. szafa w zabudowie to poza drzwiami i docinką prowadnic to reszta u klienta - może zrobić nawet we własnym domu. Dużo syfu i hałasu nie ma.
Kuchnia... to już co innego. Trzeba poskręcać korpusy, szuflady, ponawiercać fronty... kupę kurzu... nie zrobi przecież tego wszystkiego w domu bo go kobita i dzieci wygonią, nie wspominając o sąsiadach chociaż tych teoretycznie można trochę zignorować bo przecież hałasuje się tylko od czasu do czasu - inni robią remonty i hałasują miesiącami i to 100 razy gorzej.
No więc by nie przeszkadzać znajduje jakąś dziuplę za którą zapłaci parędziesiąt złoty na miesiąc - nawet jak w którymś miesiącu nie trafi się klient to nie szkoda aż tak kasy.

wszystkie 3 przypadki mogą być bez problemu wykonane na podstawie umowy o dzieło między osobami fizycznymi. Dlaczego więc ten trzeci ma się martwić gdzie te meble robi? Przecież nie jest to jego główna praca? Co ma nagle założyć działalność lub wynająć wielką halę w dzielnicy przemysłowej za kilka tysi? i co na tym zarobi? kilka może stówek mimo, że powinien kilka tysi?

Wiem wiem... 2 pierwsze przypadki mogą założyć działalność i prowadzić ją... w domu. 3ci przypadek ma pecha... zakładając działalność musi mieć pomieszczenie do tego stworzone tyle, że jak się tym i tylko tym będzie zajmował to dla niego taka stolarnia będzie w pewnym sensie "drobnym" wydatkiem jak dla Stolarskiego ta mała wynajmowana kanciapa... i jakoś nigdzie nie mogę doczytać czy gdziekolwiek jest określone gdzie należy wykonywać umowę o dzieło???  ... ... ...

Offline Andriu

« Odpowiedź #79 dnia: 17 Lutego 2017, 11:17:46 czas Polski »
a słyszeliście że umowy o dzieło tez chcą  ozusować

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #80 dnia: 19 Lutego 2017, 21:13:14 czas Polski »
tak ale tylko te które są zawarte z firmami a nie z osobą fizyczną - no bo niby kto by miał płacić ZUS za 1razową usługę?

Offline Nero

« Odpowiedź #81 dnia: 26 Lutego 2017, 14:55:48 czas Polski »
Wiem wiem... 2 pierwsze przypadki mogą założyć działalność i prowadzić ją... w domu. 3ci przypadek ma pecha... zakładając działalność musi mieć pomieszczenie do tego stworzone tyle, że jak się tym i tylko tym będzie zajmował to dla niego taka stolarnia będzie w pewnym sensie "drobnym" wydatkiem jak dla Stolarskiego ta mała wynajmowana kanciapa... i jakoś nigdzie nie mogę doczytać czy gdziekolwiek jest określone gdzie należy wykonywać umowę o dzieło???  ... ... ...

No to jeszcze raz innymi słowami:
Żeby wykonywać meble nie trzeba od razu rejestrować działalności gospodarczej i można to wykonywać na podstawie umów cywilnoprawnych zawieranych każdorazowo, przy każdej realizacji z każdym klientem. Problem pojawia się, kiedy US zainteresuje się sprawą i może uznać, że zajęcie takie ma charakter ciągły, stały i ukierunkowany na zysk i od tej pory działalność gospodarcza staje się faktem wraz ze wszystkimi konsekwencjami - podatki, księgowość, ZUS itp.

Działalność gospodarcza może być zarejestrowana w miejscu zamieszkania. Miejscem zamieszkania jest miejscowość, w której osoba  przebywa z zamiarem stałego pobytu. Przy rejestracji działalności i ewentualnie później podaje się dodatkowe miejsca wykonywania działalności, główny adres  działalności, adres zameldowania, adres do korespondencji, adres przechowywania dokumentacji księgowej. Wszystkie te adresy mogą odpowiadać jednemu miejscu - np. można zgłosić adres własnego mieszkania ale mogą też być różne. Nie trzeba też mieć meldunku. Adres główny ma znaczenie dla rozliczeń podatkowych, z uwagi na właściwość US. Jest jeden wygodny sposób na uproszczenie kwestii z adresami: Jako główny adres podaje się miejscowość z kodem pocztowym, jako dodatkowe miejsca z kolei - terytorium RP lub nawet terytorium UE (jak to zrobić, mogę podpowiedzieć na prv.).

W kwestii faktycznego miejsca wykonywania działalności - jest to miejsce, gdzie dochodzi do zawarcia lub wykonania umowy - może to być warsztat stacjonarny, może to być adres kontrahenta, może to być kawiarnia na mieście...

Jeżeli chodzi o sam warsztat - już o tym pisałem kilka razy wyżej: można składać meble w namiocie, w mieszkaniu, w piwnicy, w garażu itd. Nie ma to znaczenia w aspekcie formalnym wykonywania działalności lub realizacji umowy cywilnoprawnej. Można zatem to robić u siebie lub wynająć do tego celu jakikolwiek kawałek pomieszczenia. Na codzień nikt o to nie dba i nikogo to nie obchodzi. Urzędnicy nie biegają po mieście i nie pukają do mieszkań żeby sprawdzić, czy dany lokal jest użytkowany zgodnie z przeznaczeniem. Problem pojawia się w momencie zatrudnienia pracowników (bo wchodzą tu przepisy prawa pracy i BHP) i ewentualnie gdy ktoś podkabluje, że w mieszkaniu mamy zakład stolarski.

Ważne: nawet jeżeli masz we własnym mieszkaniu zarejestrowaną działalność polegającą na produkcji mebli, to nikt tylko z tego powodu nie przyjdzie do Ciebie żeby zapytać gdzie te meble robisz... możesz je robić u klienta jak i pod chmurką (ponownie: dopóki nie zatrudniasz ludzi na umowę o pracę, a działalność nie polega tylko na masowej produkcji)

Pisałem już o tym, że im mniej się zastanawiasz, tym lepiej, a jak będziesz chciał być na prawie ze wszystkim to musisz mieć dużo cierpliwości i dużo kasy na inwestycje. I nawet jeżeli robisz meble z zamiarem ich sprzedaży na własnej działce pod chmurką to tak naprawdę powinieneś zgłosić tę część nieruchomości do podatku od działalności gospodarczej (kilkunasto razy wyższy), zmienić umowę z zakładem energetycznym na taryfę gospodarczą, zawrzeć umowę o wywóz odpadów, itd. itp.

Offline Nero

« Odpowiedź #82 dnia: 26 Lutego 2017, 15:09:42 czas Polski »
i jakoś nigdzie nie mogę doczytać czy gdziekolwiek jest określone gdzie należy wykonywać umowę o dzieło??? 

Przez umowę o dzieło przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do wykonania okreslonego dzieła, a zamawiający do zapłaty wynagrodzenia. Nie ma znaczenia, gdzie zostaną wykonane poszczególne elementy składające się na całość.

Miejsce wykonania umowy ma jedynie znaczenie dla celów podatkowych (na ogół będzie to miejsce zamieszkania osoby fizycznej - wykonawcy dzieła) i dla celów procesowych wpływających np. na właściwość miejscową sądu. Miejsce wykonania określa się z uwagi na charakter umowy - może to być miejsce np. otrzymania zapłaty lub miejsce montażu - wszystko zależy od tego co jak i gdzie się robi.

I małe doprecyzowanie: umowa o dzieło to także umowa zawierana przez osoby prowadzące działalność gospodarczą, spółki itp. (nie tylko te, które nie zarejestrowały działalności). I w przypadku mebli nie tylko umowa o dzieło w znaczeniu kodeksowym (nazwanym) jest zawierana. Na ogół są to umowy mieszane zawierające elementy umowy o dzieło (czasem zlecenia), dostawy czy sprzedaży. Tak czy inaczej miejsce ich wykonania nie ma znaczenia, dlatego nigdzie nie znajdziesz konkretnych norm.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #83 dnia: 27 Lutego 2017, 17:31:46 czas Polski »
Dzięki. Tymi innymi słowami lepiej dotarło :)

Offline mondo12

« Odpowiedź #84 dnia: 12 Marca 2017, 17:37:33 czas Polski »
Nero - czy mając warsztat stolarski muszę zawierać umowę o wywóz odpadów? Bo tak naprawdę trociny i odpady posłużą mi do ogrzewania warsztatu i palenia w suszarni drewna. Jak to wygląda? Może chodzi o odpady typu puszki po lakierach, impregnatach. Co w tedy jeśli ktoś nie impregnuje drewna?

Offline sajo

« Odpowiedź #85 dnia: 13 Marca 2017, 09:29:06 czas Polski »
a kupujesz chemię na faktury?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #86 dnia: 13 Marca 2017, 10:31:40 czas Polski »
Nero - czy mając warsztat stolarski muszę zawierać umowę o wywóz odpadów?[/quokute]

To zależy od ilości ich produkowania  w roku. Przy mniejszych ilościach nie  wnosisz opłaty ,prowadząc tylko ewidencję. Tabele, ilości , rodzaje musisz poszukać np.  http://bip.rbip.wzp.pl/artykul/odpady-roczne-sprawozdanie

Offline mondo12

« Odpowiedź #87 dnia: 13 Marca 2017, 11:19:14 czas Polski »
Będą to ilości dość duże w roku, ale wszystko spale w piecach u siebie. Trociny ze stolarni i z tartaku. Czy w ogóle mogę tak zrobić? Czy muszę konieczne mieć umowę i oni mi to zabiorą? To już bym wolał sprzedawać takie trociny klientom. Czy ewentualnie zacząć robić brykiet. Czy można to jakoś obejść? Nie muszę kupować na faktury chemii.

Offline sajo

« Odpowiedź #88 dnia: 13 Marca 2017, 12:02:15 czas Polski »
tak czy siak, musisz prowadzić ewidencję odpadów i raz do roku składać sprawozdanie (chyba na dniach termin mija).
Trociny z płyt wiórowych, MDF czy tylko z drewna?

Dużo tzn ile? 10 Mg na rok?
03 01 05 do 10Mg/rok nie trzeba ewidencji.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2017, 12:09:28 czas Polski wysłana przez sajo »

Offline mondo12

« Odpowiedź #89 dnia: 13 Marca 2017, 18:39:23 czas Polski »
Jeszcze firmy nie otwarłem wolę się zapytać wcześniej? To będą tylko i wyłącznie odpady z drewna (bez zanieczyszczeń impregnatami) . ok 10 ton trocin na rok. 03 01 05 - to jest jakiś kod odpadów? Mg - Co to oznacza? Wielkość cząstek czy jak?  Proszę o wytłumaczenie.