Wiem wiem... 2 pierwsze przypadki mogą założyć działalność i prowadzić ją... w domu. 3ci przypadek ma pecha... zakładając działalność musi mieć pomieszczenie do tego stworzone tyle, że jak się tym i tylko tym będzie zajmował to dla niego taka stolarnia będzie w pewnym sensie "drobnym" wydatkiem jak dla Stolarskiego ta mała wynajmowana kanciapa... i jakoś nigdzie nie mogę doczytać czy gdziekolwiek jest określone gdzie należy wykonywać umowę o dzieło??? ... ... ...
No to jeszcze raz innymi słowami:
Żeby wykonywać meble nie trzeba od razu rejestrować działalności gospodarczej i można to wykonywać na podstawie umów cywilnoprawnych zawieranych każdorazowo, przy każdej realizacji z każdym klientem. Problem pojawia się, kiedy US zainteresuje się sprawą i może uznać, że zajęcie takie ma charakter ciągły, stały i ukierunkowany na zysk i od tej pory działalność gospodarcza staje się faktem wraz ze wszystkimi konsekwencjami - podatki, księgowość, ZUS itp.
Działalność gospodarcza może być zarejestrowana w miejscu zamieszkania. Miejscem zamieszkania jest miejscowość, w której osoba przebywa z zamiarem stałego pobytu. Przy rejestracji działalności i ewentualnie później podaje się dodatkowe miejsca wykonywania działalności, główny adres działalności, adres zameldowania, adres do korespondencji, adres przechowywania dokumentacji księgowej. Wszystkie te adresy mogą odpowiadać jednemu miejscu - np. można zgłosić adres własnego mieszkania ale mogą też być różne. Nie trzeba też mieć meldunku. Adres główny ma znaczenie dla rozliczeń podatkowych, z uwagi na właściwość US. Jest jeden wygodny sposób na uproszczenie kwestii z adresami: Jako główny adres podaje się miejscowość z kodem pocztowym, jako dodatkowe miejsca z kolei - terytorium RP lub nawet terytorium UE (jak to zrobić, mogę podpowiedzieć na prv.).
W kwestii faktycznego miejsca wykonywania działalności - jest to miejsce, gdzie dochodzi do zawarcia lub wykonania umowy - może to być warsztat stacjonarny, może to być adres kontrahenta, może to być kawiarnia na mieście...
Jeżeli chodzi o sam warsztat - już o tym pisałem kilka razy wyżej: można składać meble w namiocie, w mieszkaniu, w piwnicy, w garażu itd. Nie ma to znaczenia w aspekcie formalnym wykonywania działalności lub realizacji umowy cywilnoprawnej. Można zatem to robić u siebie lub wynająć do tego celu jakikolwiek kawałek pomieszczenia. Na codzień nikt o to nie dba i nikogo to nie obchodzi. Urzędnicy nie biegają po mieście i nie pukają do mieszkań żeby sprawdzić, czy dany lokal jest użytkowany zgodnie z przeznaczeniem. Problem pojawia się w momencie zatrudnienia pracowników (bo wchodzą tu przepisy prawa pracy i BHP) i ewentualnie gdy ktoś podkabluje, że w mieszkaniu mamy zakład stolarski.
Ważne: nawet jeżeli masz we własnym mieszkaniu zarejestrowaną działalność polegającą na produkcji mebli, to nikt tylko z tego powodu nie przyjdzie do Ciebie żeby zapytać gdzie te meble robisz... możesz je robić u klienta jak i pod chmurką (ponownie: dopóki nie zatrudniasz ludzi na umowę o pracę, a działalność nie polega tylko na masowej produkcji)
Pisałem już o tym, że im mniej się zastanawiasz, tym lepiej, a jak będziesz chciał być na prawie ze wszystkim to musisz mieć dużo cierpliwości i dużo kasy na inwestycje. I nawet jeżeli robisz meble z zamiarem ich sprzedaży na własnej działce pod chmurką to tak naprawdę powinieneś zgłosić tę część nieruchomości do podatku od działalności gospodarczej (kilkunasto razy wyższy), zmienić umowę z zakładem energetycznym na taryfę gospodarczą, zawrzeć umowę o wywóz odpadów, itd. itp.