08 Lipca 2026, 23:35:20 czas Polski

Autor Wątek: Problem z cięciem wyrzynarką  (Przeczytany 29890 razy)

Offline grzechu83

Problem z cięciem wyrzynarką
« dnia: 13 Października 2016, 15:58:58 czas Polski »
Witam
Mam wyrzynarkę Graphite 58G061 i ostatnio pierwszy raz jej używałem. Rozcinałem płytę MFP 22mm i przy każdym cięciu brzeszczot po kilkunastu cm cięcia odginał się w prawo. Dodatkowo zauważyłem, że w miejscu styku z prowadnikiem, brzeszczot zaczął się nagrzewać i zmieniać kolor. Zmieniłem brzeszczot, ale sytuacja się powtórzyła (wykrzywianie, do przegrzania już nie dopuściłem). Brzeszczoty mam lidla. To jakiś błąd techniki, czy ze sprzętem coś nie tak?

Offline Bunner

Odp: Problem z cięciem wyrzynarką
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Października 2016, 16:00:52 czas Polski »
Mam tak samo z wyrzynarką Parkside. Podejrzewam że technika prowadzenia brzeszczotu jest nie ten teges;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Października 2016, 16:05:00 czas Polski »
Spróbuj z długim brzeszczotem i trochę lepszej firmy.
Osobiście używam boszzza i jest ok.
Oczywiście przy cięciu grubych blatów z np. dębu - minimalnie ucieka, ale to powyżej 4 cm grubości.

Offline Bunner

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Października 2016, 16:06:05 czas Polski »
Ja używam brzeszczotów Makity

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Października 2016, 16:06:41 czas Polski »
I jak za bardzo się ciśnie żeby szybciej było to potrafi uciec. A jak raz ucieknie to już trzyma się krzywego toru.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Października 2016, 18:43:31 czas Polski »
Z cięciem wyrzynarką jest tak że prowadząc ją w przód odpychamy ja też od siebie na zewnątrz a to powoduje też  odginanie się brzeszczotu . Zobacz czy jak prowadzisz ją dokładnie na środku linii swojego ciała czy jest lepiej. Po prostu naucz się prowadzić to narzędzie. Wina zwykłe w 90% jest po stronie docinającego.

Pozdrawiam

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Października 2016, 19:22:08 czas Polski »

Offline motorover

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Października 2016, 00:01:44 czas Polski »
W moim przypadku pomogła wymiana brzeszczotu z tego dołączonego do narzędzia (skill) na lepszej jakości.

Offline grzechu83

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Października 2016, 09:17:47 czas Polski »
Jeśli chodzi o "odpychanie" narzędzia, to chyba było mało prawdopodobne, bo ustawiłem sobie szynę (a potem i dwie) do prowadzenia. Co do brzeszczotów, to specjalnie polowałem na te z lidla, bo widziałem gdzieś opinie, że są dobre... No ale może faktycznie trzeba zakupić lepsze.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Października 2016, 09:33:44 czas Polski »
Dobrej firmy  brzeszczot (dobrane zęby jego ) właściwe prowadzenie i będzie dobrze.Można też , podkładać pod stopę podkładkę by wykorzystać pracę całego brzeszczotu.

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Października 2016, 11:42:32 czas Polski »
a kółko-rolka prowadząca brzeszczot nie ma luzu? Bo ona ma znaczący wpływ na ciecie, i czy używasz podczas ciecia grubych elementów tego "odchylania- kołysania " brzeszczotu? bo może zapycha cie brzeszczot podczas ciecia i wióry tam zgromadzone odpychają. To tylko moja teoria, nie wiem czy słuszna, ale rolka ma duże znaczenie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Października 2016, 11:45:14 czas Polski »
Uwagi podstawowe :)

Offline grzechu83

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Października 2016, 12:33:44 czas Polski »
Co do luzu, to być go nie powinno, bo sprzęt jest nowy, ale sprawdzę w weekend. Co do opcji ustawienia pracy brzeszczotu, to testowałem kilka i na każdej tak samo.

Offline ExpertGrupyTopex

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Października 2016, 14:09:01 czas Polski »
Hej grzechu83,

wszystko co napisane jest w wątku jest zgodne z prawdą. Nie jest to raczej problem leżący w wyrzynarce.

Podsumowując co powyżej oraz moją wiedzę i doświadczenie w cięciu wyrzynarką:

- Im sztywniejszy brzeszczot tym mniej będzie uciekał na boki. Warto więc zwrócić uwagę na jego grubość/szerokość (odległość od podparcia w kółku prowadzącym do końca zęba).
- Im lepiej dobrana wielkość zębów i ich profil do danego materiału i jego grubości tym lepsze będą efekty skrawania i mniej ciepła będzie wydzielało się podczas cięcia, dzięki czemu brzeszczot nie będzie się tak nagrzewał i wyginał.
- Gdy powyższe uwagi nie dają zadowalającego rezultatu należy zwrócić uwagę czy oprócz siły dla posuwu wyrzynarki do przodu nie przykładamy siły bocznej.
- Kolejna rzecz która może pomóc to obniżenie nieco prędkości obrotowej lub włączenie podrzynania, ew. i to i to.

Odpowiednia kombinacja wszystkich wyżej wymienionych uwag pozwoli uzyskać małe odchylenie brzeszczotu i lepszy efekt na linii cięcia. Czasem aby zachować prostopadłość płaszczyzn trzeba niestety zrezygnować z jakości powierzchni i włączyć podrzynanie, które spowoduje, że brzeszczot będzie pracował na większej powierzchni i nie będzie się tak nagrzewał i wyginał. Często wystarczy pierwsza pozycja podrzynania gdzie ruch wahadłowy nie jest jeszcze tak agresywny aby mocno wyrywać na powierzchni.

Mam nadzieję, że moje rady będą pomocne.

Pozdrawiam,
Tomek

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Listopada 2016, 01:20:22 czas Polski »
Mam nadzieję, że nie odkopałem za bardzo tematu ;)

Być może masz podobny problem ze sprzętem co u mnie: http://forum.domidrewno.pl/wyrzynarki/wyrzynarka-graphite-58g072-%28krotka-recenzja%29/

Zwróć uwagę na budowę tych wyrzynarek, mechanizm suwaka brzeszczotu mają w zasadzie ten sam:
http://gtxservice.pl/wyrzynarka-graphite-58g061.html

Być może suwak ma luzy względem osi. Stopę wyrzynarki próbujesz prowadzić po szynie, a brzeszczot i tak pójdzie po pewnym czasie skosem w swoją stronę. Wtedy nie dość, że nie przetniesz prosto po linii (mimo, że stopa wyrzynarki idzie równolegle do szyny), to jeszcze kąt cięcia będzie różny od 90 stopni. W moim modelu (różniącym się tylko mocą) producent "Topex - Graphite" skopał precyzję elementów odpowiedzialnych za proste cięcie.