11 Maja 2026, 22:41:36 czas Polski

Autor Wątek: problem z zagłębiarką festool  (Przeczytany 3621 razy)

Offline murzim

problem z zagłębiarką festool
« dnia: 15 Października 2016, 16:10:48 czas Polski »
proszę o podpowiedź, czy to normalne że po zmianie tarczy w zagłębiarcę TS55REBQ z 48 zębów na 12, taśma przeciwodpryskowa na szynie została nacięta w innym miejscu i już nie nadaje się do zastosowania z tarczą 48. A wydaje się że wymiary tarcz są identyczne.
Oczywiście nie sposób jest dodzwonić się do serwisu. Obie tarcze dedykowane do drewna.

Pozdrawiam, Piotr

Offline SpecPiotr

Odp: problem z zagłębiarką festool
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2016, 16:31:44 czas Polski »
Wydaje się ? Sprawdź oznaczenia na tarczy. A poza tym z tego co się orientuję to te z rzadkim zębem mają grubszą widie.
Sprawdź suwmiarką i będziesz miał jasność.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2016, 17:00:01 czas Polski »
Sprawdziłem na stronie festoola . Wszystkie tarcze do zagłębiarki 55 mają szerokość cięcia 2,2mm . I pytanie , czy obie tarcze są z festoola ? Jakiś czas temu dla przyoszczędzenia kupiłem tarcze Boscha i się okazało , że są one ciut grubsze od festoola. Może i u Ciebie jest podobna historia ?

Offline gołąb

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2016, 19:47:59 czas Polski »
przemek77 - plastikowe listwy w szynach festoola są jednorazowe, tj. przycinasz listwę konkretną piłą. Po zmianie piły zmiana listwy plastikowej.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2016, 19:58:19 czas Polski »
Gołąb, to jak to ma się do informacji na stronie festoola o identycznej szerokości cięcia 2,2mm dla tarcz festoola, nie zależnie od ilości zębów.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października 2016, 20:36:59 czas Polski »
Wy tu debatujecie a ja się pytam gdzie ten problem z zagłębiarką ??
Wystarczy zmierzyć grubość zęba i samej tarczy i po temacie.

Offline gołąb

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Października 2016, 20:43:35 czas Polski »
Ja przy szynach tego plastiku nie zmieniam. I tak przy litym wszystko idzie na strugarkę a płyt nie tnę. Ale czasami używam zabezpieczenia przeciwodpryskowego przy wyżynarce (ten plastik przy szynie też robi za antyodprysk). Włożyłem kiedyś na próbę identyczny drugi nożyk do wyżynarki z wkładką przeciodpryskową i rzeczywiście krawędź cięcia była zauważalnie gorsza. 
Coś jest na rzeczy bo gdyby tarcze nie psuły tych zabezpieczeń to ludzie pracujący z szynami by tego nie kupowali na pęczki a kupują.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Października 2016, 20:48:36 czas Polski »
Nie trzeba tak na pęczki  ;) Wystarczy odkleić i przesunąć o jakieś 2mm . Pierwsze przejście nową tarczą dla docięcia paska i znowu nówka nieśmigana  ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Października 2016, 20:50:48 czas Polski »
Ludzie to kupują pewnie dlatego, że po każdym ostrzeniu rzaz jest mniejszy a co za tym idzie szczelina robi się większa. Odrobinę ale jednak. Po drugie zakładają właśnie różne tarcze i dlatego też kupują.
Po trzecie nie wiem po co to spószczanie się nad tą uszczelką. Drewno i tak się obrabia jeszcze a płyta i tak szałowo nie wygłada bez podcinaka

Offline murzim

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Października 2016, 17:26:47 czas Polski »
Dzięki za podpowiedzi. Ostatnio miałem sporo pracy z masywem i tarcza 12 była akurat, Ale przyszedł czas na docięcie formatek na szuflady i problem się pojawił. Rozmiar 2,2 na wszystkich tarczach oznacza szerokość cięcia a więc chodzi o szerokość płytki widiowej na zębach. moim zdaniem powinien być identyczny. Poradziłem sobie oczywiście przesuwając taśmę i nacinając ją jeszcze raz, ale czy o to chodzi aby za każdym razem przeklejać  ją na szynie. Różnica w nacięciu taśmy dla jednej i drugiej tarczy wynosiła nie cały milimetr ale przy cięciu materiałów laminowanych to jest za dużo. Nie mam pilarki z podcinakiem i muszę sobie radzić zagłębiarką.
Dodam tylko że po ponownym nacięciu taśmy rzaz był idealny jak po podcinaku. Przycinałem płytę 10 mm białą a tarcza była już u ostrzenia. Najlepszy efekt z obu stron otrzymałem przy maksymalnym wysunięciu tarczy.
W każdym razie dzięki za podpowiedzi, liczyłem na to że ktoś już spotkał się z taką sytuacją.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Października 2016, 17:38:41 czas Polski »
W taki razie tarcza 12z nie jest festoolowa... na każdej tarczy są wymiary, średnica/wymiar otworu/ilość zębów

Offline kojot

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Października 2016, 17:56:47 czas Polski »

Najlepszy efekt z obu stron otrzymałem przy maksymalnym wysunięciu tarczy.

Najlepszy efekt cięcia płyty laminowanej 18ki jest przy ustawieniu głębokości cięcia na 35mm (grubość z prowadnicą).

Tapnięte z N910C

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Października 2016, 18:02:07 czas Polski »
W tym wypadku ważny jest jeszcze laminat i jakość wióra . Na dzień dzisiejszy staram się pracować tylko na materiałach Eggera. Natomiast na Kronospanie i Kronopolu  najszybciej tępi się tarcza i noże do struga.